Dagsprogram för kryssning med Kompas, Split – Dubrovnik – Split 

 

Dag 1: Split

Skärgårdskryssningen börjar och slutar i Split, en av Kroatiens vackraste hamnstäder. Ankommer du tidigt på dagen innan kl 13 finns möjlighet att lämna av ditt bagage ombord på båten, så att du enkelt kan utforska Split. Varför inte strosa längs hamnpromenaden Rivan eller besöka Diocletianus palats som utgör centrala Split. Kl. 19.00 är det välkomstmöte ombord på båten och kl. 19.30 serveras en välkomstmiddag. Ankommer du till Split efter 19.30 väntar en kall måltid.

Dag 2: Split – Bol (Brač) - Jelsa (Hvar)

Första dagen sätter kaptenen kurs mot den populära badorten Bol på ön Brač. Väl framme får du tid att på egen hand ta dig runt bland smala gränder, svalka dig med ett dopp i  det kristallklara vattnet eller njuta av en kopp kaffe nere i hamnen. I närheten av Bol ligger stranden Zlatni Rat, som är en av Kroatiens bästa stränder. Lunch serveras sedan ombord medan kryssningen fortsätter till grannön Hvar.

Hvar, som brukar kallas för lavendelön, är en av den kroatiska skärgårdens största öar och här lägger båten till i den vackra staden Jelsa. I Jelsa kan du beundra vackra medeltida byggnader och insupa den charmiga atmosfären. När kvällen kommer har du gott om riktigt bra restauranger att välja mellan. Många av de charmiga restaurangerna är familjeägda.

Korcula

Dag 3: Jelsa (Hvar)  – Korčula

Vi lättar ankare och sätter kurs mot Korčula, och på vägen passeras magnifika stränder och du kan räkna med att det blir svalkande badstopp. Lunchen serveras även denna dag ombord. Väl framme i Korčula stad möter en engelsktalande guide upp och visar den kullerstensklädda staden. Korčula är bland annat känd för att vara födelseplats åt Marco Polo, och mitt i staden står Sankt Markus-katedralen som är byggd i kalksten och har många vackra utsmyckningar. Stadsturen avslutas med vinprovning på en av de lokala barerna. Resten av kvällen får du njuta av med middag på någon mysig restaurang

Dag 4: Korčula – Dubrovnik

Tidigt på morgonen kryssar båten mot vackra Dubrovnik på Kroatiens fastland. På vägen hit kan du se fram emot lunch ombord och badstopp. Väl i framme i Dubrovnik är det dags för en guidad tur med vår engelsktalande guide som tar dig till de bästa ställena och sevärdheterna i Dubrovnik. När den guidade turen är klar har du gott om tid att själv utforska Dubrovnik. Besök stadsmuren, ta linbanan till toppen av Mount Srđ eller leta efter platser som visats i tv-serien Game of Thrones. Bussen återvänder till hamnen under kvällen, men det går bra att stanna kvar i stan för middag, och ta taxi tillbaka till Gruz-hamnen på egen hand.

Dag 5: Dubrovnik – Mljet nationalpark 

Efter den fina medeltidsstaden Dubrovnik är det dags för lite vacker natur i Mljet Nationalpark, som ligger på ön med samma namn. Framme på Mljet kan du promenera runt sjöarna med Cruise manager. Alternativt kan du hyra en cykel eller en kajak och uppleva nationalparken på egen hand. Besök den mindre ön St. Mary och Benediktinerklostret från 1200-talet. Till kvällen bjuder kaptenen in till middag ombord på båten.

 

Hvar

Dag 6: Mljet nationalpark – Hvar stad (Hvar)

På vägen till Hvar blir det badstopp och vi ankommer Hvar stad efter lunch.  Staden är populär bland jetsettare som njuter av solen på dagarna och trängs på barer på kvällarna. Här möter en engelsktalande lokalguide upp och tar oss med på en rundtur. I staden kan du beundra vackra medeltida byggnader och insupa den charmiga atmosfären som påminner om södra Frankrike.  Det är en perfekt miljö för att njuta av de kroatiska läckerheterna som stadens många restauranger erbjuder. På kvällen kan du slå dig ner vid ett bord med en broderad duk i någon av gränderna och beställa en "gregada" – en typisk rätt från Hvar som består av fisk tillredd tillsammans med potatis. Avsluta med en drink eller ett glas vin på någon av barerna i hamnen.

Dag 7: Hvar stad (Hvar) – Split

Efter en natt i Hvar stad är det dags för resans sista tur, tillbaka till Split, medan lunch serveras ombord. Resans sista dag och hamn är Split. Staden är Kroatiens tredje största och är över 1700 år gammal. Sedan 1979 är Split med på UNESCOs världsarvslista. Mitt i centrum ligger Diocletians palats och hamnpromenaden Rivan med alla uteserveringar. Här möter en engelsktalande lokalguide upp och tar oss med på en rundtur i staden och till några av Splits historiska sevärdheter. Split har ett brett utbud av restauranger, så det är bara att välja och vraka denna sista kväll i Kroatien. Båten ligger i Splits hamn över natten. 

Dag 8: Hemresa från Split till Sverige

Efter frukost är det dags att lämna båten och gå iland en sista gång. Har du valt att kombinera skärgårdskryssningen med en sol- och badsemester fortsätter semester på utvalt hotell. Båten lämnas kl. 9.00 och du har inte tillgång till hytten efter det. Väntar hemresa efter kryssningen kan väskorna lämnas i väskförvaringen mitt emot båten vid hamnen tills det är dags att åka till flygplatsen. 

 

 

Observera att dagsprogrammet kan komma att ändras med kort varsel och under resans gång p.g.a. väderförhållanden och säsongsvariationer. Under högsäsong, d.v.s. juli, augusti och september, är det begränsad kapacitet i hamnarna och båten kan lägga till i en alternativ hamn över natten. Du behöver alltid gå via andra båtar för att komma i land.