Vad är fine dining
Fine dining beskrivs ofta som att gå ut och äta på en formell och dyr restaurang, där särskilt god mat med riktigt bra råvaror serveras med exklusiv service. Fine dining-restauranger har ofta anmärkningsvärd arkitektur och inredning av material av högre kvalitet, och vissa regler som besökare förväntas följa, som en klädkod. De första fine dining-restaurangerna öppnade i New York i USA på 1800-talet, som restaurangen Delmonico’s som ligger kvar på samma plats än idag.
Fine dining-restauranger har ofta en lyxig atmosfär och dyrare priser. Det finns ofta mer personal på en fine dining-restaurang och personalen har ofta högre utbildning. Hyllade kockar, mer kunnig serverings- och barpersonal, sommelierer eller andra mat- och dryckesexperter hjälper dig att välja vad du ska äta och dricka. Maten är ofta av hög kvalitet, gjord på lyxiga råvaror och serveras med unika och vackra presentationer. Oftast serveras maten som á la carte eller som avsmakningsmeny med flera små rätter. Även kvaliteten på porslin och bestick kan vara högre och lokalerna kan även vara mindre för att höja den exklusiva känslan och att du som gäst hinner få mer personlig service.
Topp 5 bästa fine dining-restaurangerna i världen just nu enligt Theworlds50best.com:
- Noma, Danmark
- Geranium, Danmark
- Asador Etxebarri, Spanien
- Central, Peru
- Disfrutar, Spanien