Fine dining

Uppskattar du att äta gott och gå på riktigt bra restauranger på semestern? Gå på en fine dining-restaurang eller testa en restaurang som har en eller flera Michelin-stjärnor. Lär dig mer om fine dining, Guide Michelin och det goda i livet – vilken smakupplevelse passar dig?

Fine Dining

Vad är fine dining

Fine dining beskrivs ofta som att gå ut och äta på en formell och dyr restaurang, där särskilt god mat med riktigt bra råvaror serveras med exklusiv service. Fine dining-restauranger har ofta anmärkningsvärd arkitektur och inredning av material av högre kvalitet, och vissa regler som besökare förväntas följa, som en klädkod. De första fine dining-restaurangerna öppnade i New York i USA på 1800-talet, som restaurangen Delmonico’s som ligger kvar på samma plats än idag.

Fine dining-restauranger har ofta en lyxig atmosfär och dyrare priser. Det finns ofta mer personal på en fine dining-restaurang och personalen har ofta högre utbildning. Hyllade kockar, mer kunnig serverings- och barpersonal, sommelierer eller andra mat- och dryckesexperter hjälper dig att välja vad du ska äta och dricka. Maten är ofta av hög kvalitet, gjord på lyxiga råvaror och serveras med unika och vackra presentationer. Oftast serveras maten som á la carte eller som avsmakningsmeny med flera små rätter. Även kvaliteten på porslin och bestick kan vara högre och lokalerna kan även vara mindre för att höja den exklusiva känslan och att du som gäst hinner få mer personlig service.

Topp 5 bästa fine dining-restaurangerna i världen just nu enligt Theworlds50best.com:

  • Noma, Danmark
  • Geranium, Danmark
  • Asador Etxebarri, Spanien
  • Central, Peru
  • Disfrutar, Spanien

Guide Michelin

Många känner nog till att riktigt bra restauranger kan få Michelin-stjärnor, men få känner till historien bakom de eftertraktade symbolerna. Den röda Michelinguiden är en serie guider med rött bokomslag som årligen ges ut av däcktillverkaren Michelin. Böckerna kallas även Guide Michelin eller Le guide rouge de Michelin. Den första utgåvan kom år 1900 i Frankrike, för att få bilister att använda sina bilar mer, och därmed köpa fler Michelin-däck. Därför sammanställdes dessa guider med kartor över bilvägar och listor på bilmekaniker, restauranger och hotell. Den franska upplagan är fortfarande den mest heltäckande, och Frankrike är det land som har flest stjärnbeströdda krogar i världen. Att komma med i guiden anses som en stor bedrift i sig och restauranger kan få 1-3 stjärnor. I Sverige finns 10 restauranger med Michelin-stjärnor, alla ligger i Stockholm. Den enda av dessa som har 3 stjärnor är restaurang Frantzén på Norrmalm.

Apollo-hotell med Michelin-stjärnor

Restaurangen Il Gallo d'Oro på hotellet Les Suites at the Cliff Bay i Funchal på Madeira har två Michelin-stjärnor. Restaurangen erbjuder medelhavs- och iberisk-inspirerade rätter. För kocken Benoît Sinthon är lokala råvaror en nyckelingrediens. Rätterna blir vackert presenterade med genomtänkta färger, exklusiva ingredienser och delikata smaker. Restaurangen har dessutom nyligen renoverats.

Mallorca för finsmakaren

På Mallorca behärskar man verkligen konsten att laga mat, här finns flera riktigt lyxiga restauranger. Vi rekommenderar att du bokar bord i förväg. Läs mer om Mallorca för finsmakaren här.

Costa del Sol för finsmakaren

På Costa del Sol finns flera restauranger som fått stjärnor i den åtråvärda Guide Michelin. Här är tips på några av restaurangerna med utmärkelser (februari 2022). Vi rekommenderar att du bokar bord i god tid. Läs mer om Costa del Sol för finsmakaren här.