Blue zone diet, de blå matzonerna
Det finns fem blå matzoner i världen där en stor del av befolkningen har längre medellivslängd än resten av världen, 100 år eller äldre. Enligt vetenskapen är formeln för en livslängd 10% gener och 90% livsstil. Därför spelar mat, fysisk aktivitet, socialt nätverk och en känsla av mening i livet in på hur länge man lever. I de blå zonerna lever människorna inte bara ca tio år längre än genomsnittet, utan de lever också bättre under sitt åldrande.
Vad äter man i dom blå zonerna? Kosten består mestadels av färska råvaror, ekologiska grönsaker och frukter, fullkorn och oljeväxter. En fiberrik kost som man dessutom äter i ett långsamt tempo, vilket gör att mättnadskänslan håller längre. Äldre människor går inte heller i pension i de blå zonerna och det är relativt fattiga områden, vilket gör att människor där bara äter sig mätta, inte mer. Det förekommer alltså inget frosseri.
Vilka är jordens fem blå zoner?
Dessa är dieterna som förlänger livet.
Ikaria, Grekland - 97% av befolkningen på den grekiska ön Ikaria är över 70 år gamla. På Ikaria äter man bland annat mycket kikärtor i olika former och vild maskros (kokt som spenat).
Nicoya, Costa Rica - 1 av 250 personer på Nicoyahalvön i Costa Rica blir 100 år gamla. Här äter man mycket ris, bönor och tortillas.
Loma Linda, Kalifornien – I Loma Linda tillhör nästan hälften av befolkningen kyrkan Seventh-day Adventist Church och deras medlemmar lever 7-10 år längre än resten av amerikanerna. De flesta av medlemmarna äter inte kött eller fisk och kosten är inspirerad av Bibeln, så det som äts mest är nötter, långkokt havregryn, fullkornsbröd och sojamjölk.
Sardinien, Italien - Sardinien är en blå zon i Italien och var den första platsen där blåzondieten studerades. Här äter man främst fårost, getmjölk, frukt och grönsaker som äggplantor, zucchini, tomater och bönor.
Okinawa, Japan – I Okinawa i Japan äter man mycket växter, grönsaker och frukter, framförallt sötpotatis och bitter melon "goya". Man äter efter regnbågens färger för att få i sig så många vitaminer och mineraler som möjligt. Endast 1% av dieten består av fisk, och mindre än 1% av magert kött och mejeriprodukter.
Eftersom de blå zonerna är så utspridda i världen och har varierande naturförhållanden kan man inte säga att hälsofördelarna beror på platsen i sig, utan snarare på människornas vanor: en kost baserad på korn, frön och naturligt odlade grönsaker och frukter verkar vara hemligheten till ett långt liv.