Laila Bagges Kreta!

Här ger Laila Bagge sina bästa tips för Rethymnon på Kreta. Låt dig inspireras av Lailas restaurangtips, härliga aktiviteter och varför Kreta var ett enkelt val av resmål! 

Kreta var ett lätt val

Tidigt på morgonen väckte vi Kit för att bege oss ut till flygplatsen. Nu skulle äntligen vår sköna semestervecka börja där vi alla tre hade sol och bad högst upp på önskelistan över vad den skulle innehålla. Han var inte svårväckt utan studsade upp direkt. Så taggad över att åka.

När vi väl bestämde oss för att det skulle bli Grekland så var valet att resa till just Kreta ett lätt val. Enkelt att resa dit, härliga stränder, kombination av både stad- och strandliv och många hotell att välja på. Innan vår resa till Kreta hade jag inte varit i Grekland på väldigt många år. Hade tänkt länge på att jag gärna ville resa tillbaka till Grekland då jag älskar maten och landet i sig och just Kreta har jag faktiskt varit på en gång tidigare. När jag var 15 år och vi reste på klassresa i nian men det var en helt annan typ av resa. Spännande då att uppleva Kreta igen, som vuxen.

Val av hotell

Vi valde ett hotell som heter Aquila Rithymna Beach och det ligger vid Rethymnon. Ett fantastiskt hotell med flera stora pooler, en egen sandstrand precis intill hotellet och massor att göra för barn men också för vuxna bland annat yoga nere vid stranden. Hotellet har flera olika alternativ på boende. Antingen vanligt hotellrum i olika varianter eller som vi valde en egen liten bungalow som låg precis vid stranden och med en egen liten pool. Eftersom vi hade en egen liten pool badade vi mest i den eller i havet. Så härligt att bara ha några steg ned till stranden för att ta sig ett dopp i medelhavet. Kit älskade det och vi med!

Det fanns även flera restauranger med riktigt god mat. Olika bufféer varje dag med allt från italiensk, grekisk, fisk- och skaldjurstema. Jag brukar sällan äta buffé då jag oftast blir besviken, men detta var väldigt bra.

Bada, bada och bada!

Vi hade ett enkelt upplägg för vår resa. Bada, bada och bada hela dagarna och sedan på kvällen utforska Rethymnon och gå ut och äta middag på kvällen utanför hotellet.

Egentligen hade vi kunnat äta alla våra måltider på hotellet men vi kände att det var ett bra tillfälle att passa på att se oss om. Alldeles lagom för oss, då vi inte ville göra några större utflykter på denna resa. Det första vi åt när vi skulle äta vår första lunch på hotellets restaurang Bungalow så blev det självklart en grekisk sallad för mig och en gyros för Korosh. Nu är vi verkligen i Grekland. Så ljuvligt gott! Lunchen åt vi varje dag på hotellet, antingen på hotellets restaurang eller vid vår uteplats alldeles intill vår egen lilla privata pool.

Det var många barn från många olika länder som också bodde på hotellet som är ett bra hotell både för folk som reser utan barn och för barnfamiljer och Kit fick snabbt nya vänner. Att man inte talar samma språk spelar inte så stor roll för barn förstår varandra ändå på något sätt och framför allt när man spelar fotboll behöver man inget gemensamt språk. Så roligt att se!

God grekisk mat!

Förutom sol och bad hade jag och Korosh såklart en egen liten hemlig agenda. Att äta riktigt god grekisk mat. Så vi hörde oss för och fick tips på några bra restauranger inne i Rethymnon.

Efter en härlig kvällspromenad i gamla stan som är oerhört pittoresk så hamnade vi på en restaurang som heter Avli. Restaurangen har en innergård där man sitter och äter som är helt magisk och maten var fantastiskt god. Kan hett rekommendera er att äta här.

En annan restaurang som vi åt på var Prima plora och jag kan varmt rekommendera även denna. Jag blev mycket glatt överraskad över hur pass bra maten var rent generellt där vi åt hela veckan. Vare sig det var på hotellet eller på någon restaurang inne i staden. Vi valde restauranger som kretensarna själva helst går på. Det är faktiskt ett restips vart du än är, fråga vart lokalbefolkningen brukar äta, deras favoritrestauranger, så brukar man oftast få den bästa maten.

Vår absoluta favoritrestaurang

Cavo! Dit gick vi faktiskt två kvällar i rad. För de som vill slå klackarna i taket så blir restaurangen en nattklubb efter kl 24.00. Restaurangen ligger inne i staden vid vattnet med en fantastisk utsikt över delar av Rethymnon. Jag älskade deras inredning som var väldigt inbjudande och harmonisk. Och maten, väldigt, väldigt gott!

På kvällen när alla lampor tändes inne i restaurangen så blev det ännu mer mysigt. Lägg sedan till en helt fantastiskt god mat så kan det inte bli mer än fullträff.

Grekisk mat är inte bara souvlaki och fetaost. Visst har jag ätit grekisk sallad med fetaost så det säkert kommer ut ur öronen snart men grekisk mat är så oerhört mycket mer. Mycket fisk och skaldjur, mycket grillat och grönsaker. Fantastiska råvaror som blir så gott i all sin enkelhet på sitt goda grekiska vis. Så jag skulle våga säga att du kan även resa till Kreta bara för matens skull.

Hyr en vattenskoter! 

I vår familj tröttnar vi aldrig på sol och bad. Men en dag så varierade vi oss. Man kunde hyra vattenskoter vid hotellet och vi bestämde oss för att ta en skotersafari. Vi var ute ungefär 1,5 timme vilket var alldeles lagom. Kit älskade att åka vattenskoter och rätt nära hotellet kunde man med besöka massa fina grottor med skotern. Det var riktigt kul!

Kreta har verkligen allt men det jag blev mest överraskad av var den höga standarden på maten på hotellet och på alla restauranger i Rethymnon. Wow säger jag bara! Om du ska planera en semestervecka där du vill ha sol och bad kan jag verkligen rekommendera att resa till Kreta. Det passar verkligen alla åldrar och olika typer av resor då det finns så mycket att göra på själva ön. Allt från de som är ute efter äventyr så har du bergen och havet, de som bara vill sola och bada har allt de kan önska liksom för de som vill ha det lugnt och skönt, de som vill ut och bara festa har ju även de en mängd valmöjligheter på denna ö.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kreta, hitta och boka en resa till Kreta eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kreta

Här hittar du våra bästa tips på underbara stränder, de mysigaste restaurangerna, bästa sevärdheterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Kreta

Kreta

  • Den största av de grekiska öarna
  • Naturupplevelser och fantastiska stränder
  • Mängder av orter med olika karaktär
Se alla resor till Kreta

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här