Det forna romerska kungadömet Kourion

Historiska sevärdheter på Cypern

Cypern finns otroligt mycket att se och göra bland byar och städer. Hyr en bil och utforska allt från kloster och städer där tiden stått still, till spännande arkeologiska utgrävningar.

Kykkosklostret

1. Stavrovouniklostret

Beläget på en bergstopp 700 meter över havet, cirka tre mil sydväst om Larnaca, hittar du Stavrovouniklostret. Legenden säger att kejsar Konstantins mor Helena stannade till i Larnaca på sin seglats från Jerusalem. Med sig hade hon en bit av Kristi kors. Under natten började korset plötsligt att lysa starkt och ljuset pekade rakt mot bergen. Helena och hennes armé tog sig till platsen och byggde klostret. Reliken av Kristi kors har fortfarande en central plats i klosterkyrkan. I dag är endast män tillåtna att besöka klostret.

2. Kykkosklostret

Kykkos ligger i hjärtat av Troodosbergen och är öns viktigaste kloster. Kloster-området är stort och innehåller förutom den magnifika kyrkan, där stora delar är byggda i guld, även besöksceller för tillresta munkar från andra länder. Det finns gott om souvenirer att köpa, och även en liten lokal marknad med färsk frukt, nötter och honung. I klostret finns också en ikon av jungfru Maria som sägs vara målad av evangelisten Lukas.

Profitis Elias

3. Profitis Elias

Denna kyrka är en av de mest besökta sevärdheterna i Fig Tree Bay. Går du upp för de 196 trappstegen har du en betagande utsikt över hela Fig Tree Bay. Om du har en hemlig önskan kan du skriva ner den på en lapp och hänga upp i lyckoträdet och hoppas på att den slår in. Oavsett var du bor i Fig Tree Bay kan du se den upplysta kyrkan, så du hittar den lätt. Kyrkan är öppen för besök dygnet runt.

4. Välkänd skylt

Ett av Cyperns mest fotograferade föremål är skylten med texten ”No mans land” i Dheryneia, cirka7 kilometer norr om Protaras, Fig Tree Bay. Här har du utsikt över Famagustas före detta semesterort, Varosia, mer känt som spökstaden. Följ skyltarna mot ”Famagusta Beach View”. Men tänk på att det faktiskt är förbjudet att fotografera här!

Kourion

5. Machairasklostret

Machairasklostret ligger på Kioniabergets sluttning i de östra Trodosbergen. Klostret byggdes efter att man hittat ett svärd och en ikon av jungfru Maria i en håla. Svärdet har fått ge namn åt både klostret och berget, ”macheri” betyder nämligen kniv. I klostret finns ett relikskrin och silver- och pärlbroderade manschettknappar.

6. Gammalt kungadöme

En bit utanför Limassol ligger Kourion. Det forna romerska kungadömet, med amfiteater och badhus med fantastisk mosaik från 300 f. Kr är en av öns viktigaste arkeologiska utgrävningar. Här har du en fantastisk utsikt över landskapet, eftersom platsen ligger högt uppe på en brant udde ovanför Episkopibukten.

7. Agia Paraskevi

Öster om Paphos, i byn Geroskipou ligger Agia Paraskevi. Det är en av Cyperns äldsta basilikor och har fem kupoler. Inne i kyrkan finns en dubbelsidig ikon från 1400-talet föreställande jungfru Maria och barnet på ena sidan och korsfästelsen på den andra.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Cypern, hitta och boka en resa till Cypern eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Cypern

Vilka är Cypern finaste stränder? Var hittar jag de bästa restaurangerna? Vad finns det att göra för barnen? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Cypern!

Se alla våra restips för Cypern

Cypern

  • Skönt väder med 300 soldagar om året
  • Vackra stränder i familjevänliga Fig Tree Bay
  • Nattliv eller avkoppling i Ayia Napa och Paphos
Se alla resor till Cypern

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här