Bosporen

Att göra i Istanbul

Vad sägs om en tur till Prinsöarna, en promenad över Galatabron eller varför inte ta en närmare titt på Theodosius obelisk? I Istanbul finns det mängder med alternativ för en händelserik semester. Här kan du läsa mer om vad som finns att göra i Istanbul!

Galatabron

Beylerbeyipalatset

Beylerbeyipalatset är Istanbuls berömda osmanska sommarpalats och härifrån njuter du av storslagna vyer över Bosporen och Gamla staden. Namnet betyder "Herrarnas herres palats" och byggdes av Sultan Abd ül-Aziz som ett mysigt "litet" hem för mottagande av utländska statsöverhuvuden. Idag behöver man inte vara ett utländskt statsöverhuvud för att få promenera omkring på palatsområdet och beundra det pampiga palatset. Passa på att kika på den stiliga utsmyckningen i de bevarade möblerna, mattorna och tapeterna. Vid palatset baksida hittar du den stora bassängen som omges av terrasser och stallar. När du behöver en vilopaus kan du gå till caféet i trädgården och njuta av den lugna oasen.

Arkeologiska museet

Istanbuls arkeologiska museum var det första turkiska museet som grundades och har det har även blivit belönad med priset "årets museum" av det europeiska rådet. Museet består av fyra olika byggnader och konsten sträcker sig över landets alla tidsepoker. Beundra mästerverk som Alexander den Stores sarkofag, konstverk från Mesopotamien och föremål som sträcker sig ända tillbaka till 500-talet.

Stadsdelen Balat i Istanbul

Ta en tur till Prinsöarna

När det blir för varmt, trångt eller för mycket folk åker Istanbul-borna över till Prinsöarna. Öarna ligger ca två timmar söder om Istanbul och här njuter du av nästintill bilfria gator, sköna trävillor, stränder och grönskande vyer. Namnet har öarna fått efter de prinsar som förvisades hit under den bysantiska tiden och än idag känner man den atmosfären från en svunnen tid då transporter till största del sker med häst och vagn.

Färgglada stadsdelen Balat

Balat är en av Istanbuls äldsta stadsdelar och påminner inte om något annat i staden. Kvarteren ligger lite undangömt med promenadavstånd från Gyllene hornets tunnelbanestation, och väl framme så möts du av färgglada trähus och kullerstensgator som kantas av caféer och restauranger. Lokalborna har oftast bott här i generationer och pratar mer än gärna med turister. Väl värt ett besök!

Promenera över Galatabron

Över Gyllene hornet i Istanbul sträcker sig den berömda Galatabron. Under bron myllrar det av båtar som transporterar folk längs Bosporen och uppe på bron prövar turkiska fiskare lyckan. För att ta dig till den nya staden är det självklara alternativet att promenera över. Glöm inte kameran, du kommer nämligen ha fantastisk utsikt över Bosporen, Topkapipalatset och Galatatornet.

Galatatornet

I den nya staden, Beyoglu, precis bortom Galatabron hittar du Galatatornet. Än idag är det ett mysterium varför tornet byggdes, men det sägs att det var på 1300-talet och att tornet hade en central roll i försvaret av den tidigare kolonin. Det turkiska namnet för tornet är Galata kulesi, som du kan se på flera skyltar runt om i staden. Passa på att ta en tur upp i tornet och njut av den fantastiska utsikten över Istanbul.

Prinsöarna

Kryssning på Bosporen

Bosporen är sundet som skiljer Europa från Asien och binder ihop Medelhavet med Svarta havet. En resa till Istanbul är inte komplett utan en kryssningstur på Bosporen. Härifrån har du nämligen första parkett till de mest kända sevärdheterna i Istanbul, samtidigt som du njuter av vackra vyer. Det anordnas flera båtturer på Bosporen och du kan boka biljetter både på nätet och på plats i Istanbul.

Bosporen är även känd för den naturliga hamnen Gyllene hornet, martyrernas bro och leandertornet. Martyrernas bro kallas även "den första Bosporenbron" och är en av tre broar över sundet. Leandertornet är ett berömt torn ute på en ö i Bosporen, som fått sitt namn efter sagan om Hero och Leander. Tornet kallas även jungfrutornet efter en legend om en sultandotter som ska ha murats in där inne.

Unna dig hamam

Hamam, även kallat turkiskt bad, är ett måste under resan till Turkiet och Istanbul. Att gå på hamam är en gammal turkisk tradition med anor från medeltiden och än i dag går många turkar regelbundet för behandlingar. Här kan du läsa mer om hur processen går till.

Theodosius obelisk

Hippodromen i Konstantinopel

Istanbuls tidigare namn var Konstantinopel, och då var staden även det bysantiska rikets huvudstad. Hippodromen i Konstantinopel var, vid sidan av ceremonierna i Hagia Sofia, rikets viktigaste sociala och politiska centrum. Idag finns dock bara bitar av platsen kvar vid torget Sultanahmet Meydani. Den gamla kapplöpningsbanan ligger två meter under jord och har markerats med en stenläggning.

Theodosius obelisk

Vid området kan du även upptäcka en annan relik, nämligen farao Thutmose III:s obelisk från Karnak i Egypten. Obelisken togs hit av Theodosius I, den siste kejsaren som regerade över hela det romerska riket. För transportens skull var obelisken tvungen att delas i tre delar, varav endast den övre delen finns kvar. Från början var obelisken 30 meter lång, men idag står den "bara" ca 18 meter högt.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Istanbul, hitta och boka en resa till Istanbul eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Istanbul

Här hittar du våra bästa tips på de bästa sevärdheterna, sakerna att göra, mest prisvärda shoppingen och mycket mer!

Se alla våra restips för Istanbul

Turkiet

  • Fina stränder
  • Historiska sevärdheter
  • Prisvärda shoppingupplevelser
Se alla resor till Turkiet

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här