Haga Sofia

De 5 största sevärdheterna i Istanbul

Res till Istanbul och upplev Turkiet på riktigt! Istanbul är en stad med en lång historia, vilket gett upphov till er rad av imponerande sevärdheter. Här har vi listat 5 av de största, som är ett måste under resan till Istanbul!

Blå moskén

Hagia Sofia

Den mäktiga Hagia Sofia byggdes ursprungligen som en kyrka på 500-talet. Under många år var det världens största kyrka. På 1400-talet blev byggnaden istället en moské, och då tillkom bland annat de fyra minareterna.  1934 blev den istället ett museum, och attraherar numera flera miljoner besökare varje år. Hagia Sofia anses vara det främsta mästerverket inom den bysantinska arkitekturen. Den höga kupolen skapar en fantastisk rymd där historien känns påtaglig.

Hagia Sofia är öppet för besökare alla dagar utom måndagar och enstaka helgdagar. Under högsäsong kan det bli långa köer, men den kan undvikas om man köper biljett online, i kreditkortsautomaterna innanför grindarna, eller om man skaffar sig ett museipass.

Blå moskén

Mittemot Hagia Sofia ligger Blå moskén, som byggdes för att överträffa den forna kyrkan. Denna berömda moské heter egentligen Sultan Ahmed-moskén, men kallas ofta Blå moskén eftersom interiören är klädd i blått iznik-kakel.

Vill man besöka moskén bör man ha i åtanke att den stänger under de fem dagliga bönestunderna. Det gäller med andra ord att planera besöket, men det är absolut värt besväret för att uppleva den vackra interiören.

Eftersom moskén är en aktiv religiös byggnad bör man ha proper klädsel, vilket innebär täckta axlar och ben. Skorna tar man av och kvinnor måste täcka håret. Har man inte en egen sjal med sig finns huvuddukar att låna vid entrén. Turistentrén ligger på södra sidan av moskén. Inträdet är gratis, men en donation kan göras vid utgången.

Vattenreservoaren Yerebatan Saray

Palatset Topkapi

Topkapi, de forna sultanernas palats, utgjorde länge epicentrum i det ottomanska riket. Det stora komplexet var under sina glansdagar som en stad i staden. Precis som Hagia Sofia blev Topkapipalatset ett museum under 1900-talet. Numera kan besökare njuta av palatsets stora samlingar av juveler, porslin och hantverk, och få en inblick i hur livet i det vackra palatsområdet tedde sig. Även här kan köerna ringla sig långa, och endast ett begränsat antal besökare släpps in i den populära Harem-delen av palatset. Det är en alltså en god idé att komma tidigt på morgonen - för att verkligen hinna se allt på det enorma området behövs ändå en hel dag. Till Harem och Skattkammaren behöver man köpa separata biljetter; köp dessa tidigt för att vara säker på inträde. Öppettiderna till Topkapipalatset varierar något beroende på säsong, men det är öppet alla dagar utom tisdagar och enstaka helgdagar.

Det sjunkna palatset

Yerebatan Saray, eller även kallad "det sjunkna palatset" och Basilikacisternen är en välbevarad vattenreservoar i Istanbul. Cisternen byggdes redan under 500-talet av den bysantinske kejsaren Justinianus I för att ge vatten åt Konstantinopel (nuvarande Istanbul).

Reservoaren är en imponerande syn då den är en underjordisk kammare där taket hålls upp av 336 marmorpelare som alla är 9 meter höga. Två av pelarna står på varsitt medusahuvud. Vill du bli inspirerad inför ditt besök ska du se filmen Inferno, baserad på boken av Dan Brown.

Süleymaniyemoskén

Süleymaniyemoskén är den näst största moskén i Istanbul och uppfördes ca 1550-1557 på order av den dåvarande sultanen Süleyman I. Moskén är en av de mest kända symbolerna för Istanbul och är en imponerande syn.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Istanbul, hitta och boka en resa till Istanbul eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Istanbul

Här hittar du våra bästa tips på de bästa sevärdheterna, sakerna att göra, mest prisvärda shoppingen och mycket mer!

Se alla våra restips för Istanbul

Turkiet

  • Fina stränder
  • Historiska sevärdheter
  • Prisvärda shoppingupplevelser
Se alla resor till Turkiet

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här