På hamam i Turkiet

Det finns många badhus i Turkiet – en del relativt enkla, andra med lite högre lyxfaktor. Ska du resa till Side eller Alanya med oss i sommar? Eller planerar du för en Istanbulweekend i vår? Vik ett par timmar den första dagen åt hamam, så får du en inblick i landets traditioner och sammetslen babyhy på köpet.

Gammal tradition

Att gå på hamam är en gammal turkisk tradition med anor från medeltiden. Förr var hamam både en lösning på avsaknad av rinnande vatten och en mötesplats, speciellt för kvinnor som annars spenderade mycket tid i hemmet. Än i dag går många turkar regelbundet på hamam – och det är inte svårt att förstå varför. För en billig peng får du rening och avkoppling, både på ett fysiskt och mentalt plan.

Proceduren

Hur går då själva besöket till? Jo, först bestämmer du dig för vilket paket du vill köpa. För drygt 200 kronor får du ett hett ångbastubad, scrub, peeling och massage. Det går också bra att bara beställa bastu och tvagning. Sedan visas du till ett omklädningsrum. På turistorterna är det oftast bara dessa som är könsuppdelade, på andra platser består badhusen av helt separata avdelningar för damer och herrar. Att gå på hamam kan också vara en spännande upplevelse för hela familjen!

Det vanligaste är att behålla badbyxor eller bikini på och glida in i badtofflorna och svepa in sig i det tunna bomullsskynke man tilldelats. Sedan är det bara att kliva in i själva hamamet – ett ångande hett rum med marmorbänkar längs väggarna och en stor, varm marmorsten i mitten. Taket består av en kupol med små fönster.

Betyder mummel

Hamam betyder förresten mummel, eftersom rösterna försvinner i ett mummel upp i kupolen när man pratar. När ljusstrålarna träffar marmorn genom vattenångan uppstår ett nästan magiskt sken. Här finns också handfat med ett kar av mässing som du fyller med vatten och öser över dig om det blir för varmt på bänken.

Personlig hamammästare

Så småningom dyker din personliga ”badare” eller hamammästare upp och visar dig till marmorstenen. Där börjar själva peelingen, som utförs med en speciell skrubbhandske. Du kommer nog att bli förvånad över hur många döda hudceller och gamla hudlager som nu rivs bort. Efter ytterligare en sköljning är det dags för en löddrande intvålning från topp till tå och så sköljning igen. Själva löddringsprocessen är rätt rolig. Badaren doppar en tygpåse i ett fat med skum, öppnar påsen, fyller den med luft och daskar lätt på kroppen tills hela du är täckt av lödder. En underbar känsla – kanske det bästa med hela besöket! Till sist får du vila på stenen och i loungen innan oljemassagen tar vid, om du beställt en sådan. Det är en helkroppsmassage som tar ungefär en halvtimme och som rekommenderas varmt.

Härlig start på solsemestern

Räkna med att hela besöket tar två tre timmar. Glöm inte att dricka mycket – både före och efteråt, avsluta gärna med ett glas te i viloloungen. Du kan utgå ifrån att det nästan uteslutande talas turkiska på badhuset, men det brukar inte vara några som helst problem att kommunicera med tecken. När du går ut genom dörren från hamamet känner du dig garanterat som ny igen – helt avslappnad och med sammetslen hy. Eftersom alla gamla hudlager skrubbats bort är hyn ömtålig, men efter en rejäl insmörjning av solskyddsmedel är det bara att börja jobba på brännan. Den blir nu blir extra fin och jämn, och just därför är det många som börjar semestern på hamam. Och även om du tänkt tillbringa dagarna under ett parasoll är det här det bästa sättet att närma sig den turkiska kulturen och samtidigt komma in i rätt stämning – långt från vardagens stress och jäkt.

Apollos hotell med spa

Vill du bo på ett hotell med egen spaavdelning ska du boka en resa till Apollo Mondo Family Gold Island, Apollo Mondo Selected Gold IslandTurquoise Resort Hotel & Spa, Commodore Elite Suites & Spa eller Goldcity Holiday Resort.

Se fler restips för Turkiet