upplevelser_i_antiparos

Upplevelser i Antiparos

Antiparos är den perfekta ön för den som vill uppleva härliga stränder, utflykter och lämningar från antiken och medeltiden.

Grotta på Antiparos

Besök den obebodda ön Despotiko 

En gång i tiden var ön Despotiko (på grekiska Nisída Despotikó) en överbefolkad ö. Idag bor inte någon på ön. Istället har man de senaste decennierna fokuserat på arkeologiska utgrävningar på ön. Despotiko är ”bara” åtta kvadratkilometer stor, men trots det en väldigt strandfylld ö – där Livadi brukar beskrivas som en av de vackraste. Det går båtturer över till Despotiko från Antiparos flera gånger per dag.

Antiparos venetianska slott (Kastro)

Mitt i Antiparos stadskärna ligger det medeltida slottet Kastro. Kastro betyder slott på grekiska. Slottet räknas ha byggts i mitten av 1400-talet, när italienaren Giovanni Loredano gifte sig med Antiparos-födda Marie Sommaripa. Slottet är uppbyggt i en enda byggnad och var ursprungligen konstruerad kring en fyrkantig innergård, som hade ett torn i mitten.

Kyrktäta Antiparos

Alla kyrkor på ön är en sak som verkligen gör Antiparos unikt –  självklart uppbyggda i klassisk, kykladisk stil i vitt och blått. I runda slängar finns det cirka 50 kyrkor på Antiparos. Några exempel på vackra kyrkor på Antiparos är Prophet Elias, belägen på Antiparos högst punkt, och Agia Marina, som syns så fort båten åker in mot Antiparos hamn.

Grottorna i Antiparos

Antiparos grotta, Spileo Stalaktiton, har varit känd ända sedan antiken. Grottan sträcker sig 85 meter under jorden och har trappor som löper ned till botten. Från Antiparos går det en buss några gånger om dagen, även om det är lätt att ta sig till grottan på egen hand, med bil eller moped. Under kriget 1700-1774 högg ryska soldater av många av grottans stalaktiter och stalagmiter, men det finns fortfarande en del kvar att beundra.

Båtutflykt till Paros

Passa på att upptäcka grannön Paros under semestern! Precis som på Antiparos kryllar det av stränder på Paros. Båtresan kostar någon euro och tar inte mer än tio minuter. Båtar mellan Paros och Antiparos går som oftast en gång i halvtimmen under högsäsong (juni – augusti).


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Antiparos, hitta och boka en resa till Antiparos eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Antiparos

Här hittar du våra bästa tips på mysiga restauranger, fina stränder, intressanta sevärdheter och mycket mer!

Se alla våra restips för Antiparos

Antiparos

  • Genuint och mysigt
  • Härliga stränder och vackra omgivningar
  • Kombinera med Santorini, Paros, Naxos eller Ios
Se alla resor till Antiparos

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här