Nicosia

Mysiga byar och städer

På Cypern finns såväl mysiga bergsbyar som hamnstäder och storstäder. Ta dig runt på egen hand eller följ med på en av våra utflykter för att upptäcka mer av Cypern under din semester.

Paphos

Paphos

I den mysiga hamnen i Paphos ligger Paphosfortet, som byggdes år 1592. Fortet har använts till många olika saker under årens lopp – det har till exempel tjänat som både turkiskt vakttorn och brittiskt saltlager. I dag är det ett tomt skal, men utsikten från taket är fantastisk. I närheten av hamnen ligger ett utomhusmuseum med vacker välbevarad mosaik. De mest kända motiven är Dionysosvillan och Aions Hus, som båda finns på Unescos världsarvslista.

Paralimni

Mellan Ayia Napa och Fig Tree Bay ligger den lilla orten Paralimni som är trevlig att göra en utflykt till. Tar du dig till Town Hall så är det bara att välja en gata att strosa ner för. Här kan du slå dig ner på ett litet mysigt café och ta en kopp kaffe eller varför inte gå en shoppingrunda i de många butikerna. Hit kommer du enklast med buss eller cykel.

Larnaca

Larnaca har trots turismen behållit sin genuina charm och hit åker cyprioterna själva för att bland annat shoppa. Många sevärdheter i Larnaca kan upplevas till fots, med utgångspunkt från strandpromenaden. Man kan bland annat besöka det gamla fortet som byggdes av Frankrikes kung Jakob på 1300-talet. Den stora hamnen är också trevlig att promenera i.

Nicosia

Cirka en och en halv timmes bussresa från Ayia Napa ligger huvudstaden Nicosia, världens enda tudelade huvudstad. I området runt Makarious Avenue och Stasikratous finns det många butiker och caféer. Du kan också promenera över gränsen till den turkiska sidan, så kom ihåg att ta med passet!

Famagusta

Den turkiska sidan av Cypern bjuder på en fascinerande historia. I Famagusta, som kallas för spökstaden, känns det som om tiden har stått still sedan den turkiska invasionen 1974. Besök också den arkeologiska fyndplatsen i Salamis. Här finns bland annat ett gymnasium och en amfiteater. Kom ihåg att ta med passet!

Följ med på utflykten "Cyperns höjdpunkter" och få guidade visningar av såväl Famagusta som Nicosia. Läs mer och boka utflykten "Cyperns höjdpunkter - Famagusta och Nicosia" här.