Vy över byn Kruja i Albanien

Spännande städer att besöka i Albanien

Vill du ha lite omväxling från det sköna strandlivet vid kusten finns det flera intressanta städer att utforska i Albanien. Huvudstaden Tirana, hamnstäderna Durres och Vlora, medeltida Kruja och nordliga Shkodra är alla värda ett besök – de bjuder på en fascinerande blandning av historia och modern energi.

Staty i Tirana

Tirana

Albaniens huvudstad Tirana ligger ca 3 mil inåt land från Durres. Staden bär tydliga spår av sin moderna historia – kommunistregimen rev delar av den gamla staden och ersatte den med typisk öststatsarkitektur, men det finns fortfarande en del historiska byggnader att se. Numera är det en modern stad som vibrerar av energi och framåtanda.

I centrum av staden ligger Skanderbeg-torget, med bland annat nationalteatern, Kulturpalatset och Ethem Bey-moskén från 1789 strax intill. Den bisarra byggnaden som kallas för Pyramiden ligger också mitt i staden. Den byggdes som ett museum för Enver Hoxha efter hans död, och är numera ett konferenscenter och nattklubb. I nöjesdistriktet Blloku hittar du ett stort utbud av restauranger, barer och caféer. På den livliga Centrala marknaden kan du handla lokal mat och små souvenirer. Det finns också flera parker med konstgjorda sjöar som fungerar som små oaser i staden.

Den kommunistiska diktatorn Enver Hoxha styrde Albanien i nästan 40 år. Hoxha fruktade att landet skulle invaderas och lät därför uppföra runt 700 000 bunkrar – det skulle finnas en för varje familj. Numera vittnar de om Albaniens förflutna då landet var fullständigt avstängt från omvärlden. På senare år har flera av bunkrarna gjorts om till museum. En av de mest intressanta museum-bunkrarna att besöka är Bunk’ Art i Tirana. Denna bunker byggdes för den politiska eliten och ger nu en fascinerande inblick i landets moderna historia. I närheten ligger även linbanan upp till toppen av Datjiberget, där du kan njuta av en fantastisk utsikt och vandra i nationalparken.

Amfiteatern i Durres

Durres

Semestrar du på Durres riviera behöver du inte åka långt för att uppleva lite urban stadpuls. Albaniens största hamnstad är också en av landets äldsta städer – här har människor bott i närmare 3000 år. Staden utsattes för omfattade bombningar under andra världskriget på grund av sitt strategiska läge, och den domineras numera av arkitektur från 1900-talets andra hälft. Ofta ganska sliten sådan, även om det har skett en hel del upprustning på senare år.

Den främsta sevärdheten i Durres är den romerska amfiteatern från 100-talet, en av de största på Balkan. I inträdesbiljetten ingår även ett besök på stadens arkeologiska museum. Här kan du bland annat se Durres skönhet, en vacker mosaik från 400-talet som föreställer ett kvinnohuvud. I närheten av amfiteatern ligger en gammal venetiansk fästning som också är värd ett besök.

Vid stranden inne i Durres stad ligger områdets mest populära strandbar, som kort och gott heter The Beach Bar. Det finns förstås mängder av restauranger och barer både inne i staden och längs hela den långa fina stranden.

Kruja i Albanien

Kruja

Medeltidsstaden Kruja ligger på sluttningen av Sari Salltik-berget, några mil nordost om Durres. Här finns en fästning från 500-talet som huserar det stora Skanderbeg-muséet, ett av Albaniens mest besökta museum. George Kastriot Skanderbeg, som levde på 1400-talet, är Albaniens nationalhjälte och Kruja är hans hemstad. Den traditionella basaren i Kruja är över 600 år gammal och en utmärkt plats för souvenirshopping.

Vlora och Shkodra

Vlora är en annan intressant hamnstad i Albanien. I staden finns gamla kyrkor, moskéer och ett slott att utforska. Hit kan du åka på en utflykt med Apollo, som kombineras med en tur till halvön Kaburun med dess fina stränder, en berömd kalkstensgrotta och ön Sazani.

Shkodra, eller Shkoder som det också stavas, är en Europas äldsta städer. Staden ligger nästan längst upp i det mycket natursköna norra Albanien. Shkodras gamla stad är förvånansvärt välbevarad, vilket gör det till en fröjd för ögat att promenera omkring i de små gränderna. Den mäktiga borgen Rozafa bjuder på vidunderlig utsikt över Shkodersjön, södra Europas största sjö som sträcker sig över gränsen mellan Albanien och Montenegro.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Albanien, hitta och boka en resa till Albanien eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Albanien

Vilka är Albaniens finaste stränder? Var hittar jag de bästa restaurangerna? Vad finns det att göra för barnen? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Albanien!

Se alla våra restips för Albanien

Albanien

  • Kristallklart vatten och vackra stränder
  • Historiska sevärdheter
  • Mysiga bergsbyar och orörda badvikar
Se alla resor till Albanien

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här