Ruinerna i Butrint, Albanien

Topp 5 sevärdheter i Albanien

Vad får man inte missa i Albanien? Passa på att utforska landets spännande sevärdheter under din semester i Albanien! Antika ruiner, atmosfäriska gamla städer, medeltida borgar och en magiskt vacker natur är några av höjdpunkterna i detta spännande land. Här tipsar vi om fem sevärdheter i Albanien som är väl värda ett besök.

Blue Eye, Albanien

1. Gjirokaster

Den historiska staden Gjirokaster, en av Albaniens mest populära sevärdheter, ligger vackert på en bergssluttning med utsikt över floden Drinas dalgång, ungefär mellan Saranda och Himara. Den gamla stadskärnan är klassad som ett världsarv och är en av få platser i världen där du fortfarande kan beundra vacker arkitektur i osmansk stil. De stora tidstypiska stenhusen har gett Gjirokaster smeknamnet stenstaden. Högst upp på en kulle tronar det ståtliga slottet, med fantastisk utsikt över staden nedanför och det omgivande landskapet. Slottet är en gammal stenborg med anor från 1100-talet. Numera rymmer det bland annat ett militärt museum. Det är en brant promenad upp till slottet, men det är absolut värt besväret!

2. Blue Eye

På väg till eller från Gjirokaster rekommenderar vi att stanna till vid magiska Blue Eye. Blå ögat, eller ”Syri i Kaltër” som det heter på albanska, består av 18 källor som flyter ihop och tillsammans formar en fascinerande, ögonformad källa. Vattnet är kristallklart med en uppfriskande sval temperatur. Här kan du passa på att ta ett svalkande dopp, men se upp för de starka strömmarna! Apollo arrangerar utflykter till Gjirokaster och Blue Eye från Saranda.

Ruiner i Butrint

3. Ruinerna i Butrint

En annan berömd sevärdhet i Albanien är de historiska ruinerna i Butrint. De ligger i vackra omgivningar ca 18 km söder om Saranda. Ruinerna vid denna antika arkeologiska fyndplats sträcker sig över ett spann på 2 500 år – de äldsta är från 800-talet f.Kr.  Efter en förödande jordbävning övergavs staden under medeltiden, då den stod under venetianskt styre.

I Butrint kan du verkligen känna historiens vingslag bland ruinerna från stadens grekiska, romerska och osmanska epoker. Bland höjdpunkterna finns en grekisk amfiteater, ett romerskt badhus och ett dopkapell. Du kan också se rester av stadsmuren från 400-talet f.Kr. och vacker golvmosaik.

Berat i Albanien

4. Berat

Berat, ”staden med 1000 fönster”, är ännu ett av Albaniens världsarv. Albaniens äldsta stad är berömd för den speciella arkitektur som ligger bakom smeknamnet. I den gamla delen av staden klättrar de vita husen med sin många fönster effektfullt uppför en kulle. Det vackra läget vid foten av Tomorriberget och floden Osum som flyter genom staden bidrar till den smått magiska atmosfären i Berat.

Att vandra upp till den medeltida fästningen och njuta av den underbara utsikten är ett måste när du besöker Berat. Andra sevärdheter i staden är den gamla moskén från 1400-talet och flera gamla kyrkor. Det också väl värt mödan att bara promenera runt i de gamla kvarteren Gorica och Mangalem. Apollo arrangerar utflykter till Berat från Durres riviera.

Theth i Albanien

5. Theth

Långt uppe i norra Albanien ligger den lilla sagolika byn Theth, mitt i den bergiga nationalparken med samma namn. Här i de ”albanska alperna”, som även kallas De fördömda bergen, har tiden nästan stått stilla. Den isolerade byn i Theths vackra dalgång ligger omgiven av en mäktig kuliss av berg.

Bland sevärdheterna i Theth finns ett gammalt försvarstorn av sten från den osmanska epoken. Det användes förr som en skyddad plats där män som var involverade i en blodsfejd kunde låsa in sig. Blodiga släktfejder var tidigare vanliga i den här delen av Albanien. Dessa torn var vanliga på landsbygden, men tornet i Theth är ett av få som finns kvar i välbevarat skick. Det finns också en fin liten kyrka och litet etnografiskt museum i byn. I området finns flera fina vandringsleder som är populära bland vandrare. Naturen kring Theth bjuder på porlande fjällbäckar och vackra vattenfall med små laguner. Vill du besöka Theth, tänk på att det ligger avlägset och vägen dit är dålig. Hyr en bil som klarar tuff terräng och sov över på något av byns små pensionat.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Albanien, hitta och boka en resa till Albanien eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Albanien

Vilka är Albaniens finaste stränder? Var hittar jag de bästa restaurangerna? Vad finns det att göra för barnen? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Albanien!

Se alla våra restips för Albanien

Albanien

  • Kristallklart vatten och vackra stränder
  • Historiska sevärdheter
  • Mysiga bergsbyar och orörda badvikar
Se alla resor till Albanien

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här