Albaniens huvudstad Tirana

Inte långt från Durres ligger Tirana, Albaniens outforskade huvudstad. Strosa i nöjesdistriktet Blloku, ha en picknick vid den konstgjorda sjön och ta Dajti Express upp 1400 meter över havet. Här kan du läsa mer om hur du upptäcker Tirana!

Pyramiden i Tirana

Nöjesdistriktet Blloku

Blloku är känt som Tiranas nöjesdistrikt och här hittar du allt från trevliga barer, restauranger och caféer. Strosa i alla butiker eller slå dig ner vid en uteservering och spana på folk. I Blloku finns det alltid något att hitta på!

Pyramiden i Tirana

Mitt i Tirana finns ett nedlagt museum som idag bara ser ut som ett ovanligt betongmonument från kommunisteran. 1988 öppnade museet som ”Enver Hoxha museet” och var designat av Hoxhas dotter Pranvera Hoxha. Museet är numera ett konferenscenter och nattklubb, och är populärt att försöka bestiga. På egen risk ska tilläggas.

Den konstgjorda sjön

I Tirana finns en stor, grönskande park med en konstgjord sjö. Denna plats är stadens oas och här samlas lokalbefolkningen om vår- och sommarkvällarna för att umgås, promenera eller ha en picknick.

Skanderbeg square

I hjärtat av Tirana hittar du Skanderbeg square som är en populär och livlig mötesplats för lokalbefolkningen – ett måste att besöka i Tirana! Torget är även omgivet av några av stadens mest intressanta sevärdheter som exempelvis statyn Georg Kastriot Skanderbeg, klocktornet, Et’Hem Bey-moskén och nationalmuseet.

Parku Rinia

Den centrala parken i Tirana heter Parku Rinia, eller Rinia Park. Här hittar du, förutom en grönskande natur, populära Taivani komplex med flera restauranger, caféer och en bowlinghall!

Varje år hålls en sommarfestival i Parku Rinia, som firas för att markera slutet av vintern och fira återfödelsen av naturen. Under denna tid förvandlas parken till en fartfylld plats med mycket musik och uppståndelse.

Nya basaren i Tirana

Dajtiberget

Vill du uppleva Tiranas natur ska du bege till Dajtiberget som tornar upp sig 1400 meter över havet. Området runtomkring är en nationalpark som är perfekt för vandring med utsikt över det vackra landskapet. Om du bara är ute efter vyn kan du ta linbanan Dajti Express upp eller köra bil. Även djurlivet är strålande i nationalparken och här finns allt från vargar, rävar, kaniner, brunbjörnar och vildsvin. I nationalparken hittar du även sjön ”lake Bovilla” som förser Tirana med nästan all stadens dricksvatten.

Nya basaren

Området kring Tiranas marknad har fått sig ett lyft och idag finns här en härlig marknad med grönsaker, kryddor och godsaker. Du hittar även flera små butiker och restauranger att slå dig ner vid och spana på allt som händer.

Det berömda klocktornet i Tirana

Glöm inte att stanna till för att besöka det kända klocktornet som ligger intill moskén Et’hem Bey. När du tagit dig upp för alla trappor belönas du med en vykortsvacker utsikt över staden. Trappstegen upp är ganska branta och smala, så kanske att utflykten är något för de mer våghalsiga!


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Durres, hitta och boka en resa till Durres eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Durres

Vilka är Durres finaste stränder? Vad kan man hitta på i Durres? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Albanien!

Se alla våra restips för Durres

Albanien

  • Kristallklart vatten och vackra stränder
  • Historiska sevärdheter
  • Mysiga bergsbyar och orörda badvikar
Se alla resor till Albanien

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här