Besök grannbyn Kruja

Durres grannby Kruja har fått smeknamnet ”Balkongen över Adriatiska havet”, vilket kanske inte är så konstigt. Byn ligger bland höga, grönklädda berg på ca 610 meter över havet vilket ger en bra vy över det glittrande Adriatiska havet. Här kan du läsa mer om vad du inte får missa i Kruja!

Marknaden i Kruja

Skanderbegs stad

Kruja är vida känt som Skanderbegs stad, då Albaniens krigshjälte Skanderbeg föddes här och gjorde Kruja till huvudsäte för motståndet mot det ottomanska riket. Han anses vara en av de främsta frihetskämparna i Albaniens historia och ses därför även som en nationalhjälte i landet. Många av sevärdheterna i staden kretsar kring denna krigshjälte och allt han gjorde för landet, som till exempel Skanderbegs slott och det tillhörande museet.

Skanderbegs slott

En gång i tiden var slottet i Kruja bebott av släkten Kastriota – den adelsfamilj som Skanderbeg kommer ifrån. Idag är slottet ett museum tillägnat Skanderbeg, med målningar, vapen och statyer från Skanderbegs krig mot ottomanerna. De flesta är dock kopior, som exempelvis av Skanderbegs svärd och hjälm, då originalen finns i Wien. Efter rundturen i museet kan du slå dig ner på den tillhörande restaurangen som serverar traditionell albansk mat. Från trädgården har du utsikt över det vackra landskapet i Kruja.

Nationalparken Shtame pass

Ungefär 2,5 mil från Kruja ligger nationalparken Shtame pass som bjuder på vackra bergsvyer bestående av pinjeskogar och små sjöar. Parken etablerades 1996 av den albanska regeringen och blev snabbt en populär plats för hiking.

Hantverksmarknaden i Kruja

I närheten av Skanderbegs slott ligger hantverksmarknaden, eller den gamla basaren som den även kallas. Här hittar du flera små butiker och stånd med en gammal medeltida arkitektur. En gång i tiden var marknaden ca 7 km lång och gick ändå från slottet till centrum i Kruja. Senare, när Tirana blev utnämnd till Albaniens huvudstad och på grund av en brand under 1930, så förminskades marknaden till dagens något mindre storlek.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Durres, hitta och boka en resa till Durres eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Durres

Vilka är Durres finaste stränder? Vad kan man hitta på i Durres? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Albanien!

Se alla våra restips för Durres

Albanien

  • Kristallklart vatten och vackra stränder
  • Historiska sevärdheter
  • Mysiga bergsbyar och orörda badvikar
Se alla resor till Albanien

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här