Restauranger i Prag

God mat i Prag

Carl Rüster, författare till guideboken Mitt Prag, tipsar om sju krogar, kaféer och restauranger i Prag som är värda ett besök. Han berättar även om hur man gör när man besöker en traditionell tjeckisk krog.

Chlebičky – de tjeckiska smörrebröden

Det här små mackorna är det tjeckiska bidraget till världens fast-food, men bara så mycket snyggare än en korv eller burgare. Idag finns både de gamla klassikerna på vitt franskbröd och de moderniserade på mörkt bröd. Fortfarande är något av det mest tjeckiska man kan göra är att på stående fot ta en macka och en pilsner. Här kan du äta chlebičky:

Zlatý kříž serverar de gamla klassiska mackorna på adressen Jungmannovo náměstí 19.

Bistro sisters serverar de moderna mackorna och återfinns på Dlouhá 39.

Cafe i Prag

U Pinkasu

Pilsnern är Tjeckiens största bidrag till världens dryckeskultur och den första restauranten som började servera pilsner i Prag var U Pinkasu redan 1843. Idag har krogen stadens vackraste utomhusservering. Här sitter man mellan 1300-talskyrkan Vår snöklädda jungfru Maria och den gamla klosterruinen och dricker det som kan vara stans bästa pilsner. Adress: Jungmannovo náměstí 16 i Nya stan.

Louvre

Louvre är ett av de klassiska Pragkaféerna, där både Einstein och Kafka satt och fikade. Men det här stället klarar sig från turisthorderna eftersom det ligger en trappa upp. Det syns alltså inte från gatunivån vilken pärla man går miste om. Här håller pragborna sina affärsmöten och mumsar på kaféets berömda frukostar. Adress: Národiní 22 i Nya stan.

Mlynská Kavárna (Kvarnkaféet)

Den här baren/kaféet har blivit ett kulturmåste på Lillsidan. Gå över den lilla gångbron till den gamla kvarnen så hamnar du i en av de trevligaste barerna i Prag. Konstutställningarna på väggarna är mer tveksamma men stör inte på något sätt. Ett plus med kaféet är att det finns en uteservering med utsikt över ön Kampa och den lilla Djävulsbäcken. Adress: Vserdová 14

Peklo (Helvetet)

Peklo har en helt unik miljö med fantastiska valv från 1100-talet då munkarna i Strahovklostret inrättade sina vinkällare här. Det är inga murade valv utan de är utgrävda i natursten vilket har givit restaurangen dess namn, men kliver verkligen rätt ned i underjorden. Det är en ståndsmässig miljö med vita dukar och kandelabrar, men man behöver inte känna sig obekväm om man skulle komma i kortbyxor och gymnastikskor. Det finns dessutom en behaglig utomhusservering strax till höger om ingången. Adress: Strahovské Nádvori 1 i Pragborgen.

U Dvou koček (Hos de två katterna)

Krogen har legat här sedan 1678 och tillhör tveklöst en av klassikerna i Prag. Katterna är den krog i Prag som mest får mig att tänka på ett gammalt värdshus med sina välvda tak, mörkbruna stolar och bord och nikotingula väggar. Den stola salen inte rökfri, men det finns en mysig liten rökfri salong bakom. Adress: Uhelny trh 10 i Gamla stan.

Hur man beter sig på en tjeckisk krog

Redan när man sätter sig ned på krogen tar man ett av ölunderläggen och lägger det framför sig på bordet. Det är det outtalade tecknet för att man vill ha en öl. Om servitören då inte kommer och ställer ned en öl kan det bero på att man serverar olika typer av öl. Kanske kommer frågan ”En tia eller en tolva?” – de två olika standardstyrkorna på tjeckisk öl. Det är nämligen mer eller mindre självklart att man vill ha en ljus lager. De flesta krogar har ett mörkt alternativ, men det uppfattas närmast som en specialbeställning.

Mat i Prag

På många krogar i Prag behöver man inte bry sig om språk när man beställer sin öl. När servitören har ställt ned ölen framför dig drar han nonchalant ett streck på en liten vit papperslapp. Var försiktig med den lappen, det är din nota! Nu har du loggat in i systemet och i princip behöver du nu inte göra något annat än att dricka.

När ditt glas börjar bli tomt kommer det raskt in en ny öl, utan att någon har frågat om du vill ha en. Strecken läggs till notan och det enda du behöver bry dig om är hur du ska få stopp på leveranserna. I själva verket är det nästan löjligt enkelt att meddela servitören: man lägger helt enkelt ölunderlägget på glaset, som ett lock, för att visa att man har druckit sin sista öl för dagen.

Vill du läsa fler av Carl Rüsters tips om Prag? Hans bok Mitt Prag ges ut av Karavan Förlag och finns att köpa här.