Strand på Phi Phi Island

Varför Thailand?

En semester i Thailand innebär vackra sandstränder, stora hotell och resorter med härliga pooler, goda thairätter och ett härligt väder. Dessutom är landet känt som både extra vänligt och billigt att leva i, saker som såklart också bidrar till att vi gärna återvänder. Oavsett om du reser till Thailand med barn eller på avkopplande vuxensemester finns här något för alla. Här har vi svarat på några vanliga frågor om Thailand.

Därför ska du åka till Thailand

Till Thailand ska du resa om du vill ha en semester som innehåller fantastiska sandstränder, bra hotell, god thailändsk mat och dryck, härliga utflykter och ett behagligt klimat. Dessutom välkomnas du av de vänliga thailändarna som gör allt för att din semester ska bli precis som du önskar. Att landet är billigt att leva i gör det såklart inte till en sämre semesteroas.

Oavsett om du semestrar på någon av öarna Phuket, Koh Lanta Koh Samui eller i Khao Lak, Krabi, Hua Hin eller Bangkok på fastlandet kan du vara säker på att få en riktigt skön och avkopplande semester. Är du osäker på vilken plats i Thailand som passar just dig? Här har vi samlat Apollos Thailand, så att du enklare ska hitta rätt.

När ska man resa till Thailand?

Till Thailand kan du åka på både charter- och storstadsresa. Det vanligaste är att vi i Skandinavien åker till det vänliga Thailand under vintermånaderna när det är kallt och mörkt hemma.

Kata Noi Beach på Phuket, Thailand

När det är högsäsong i Thailand, under de svenska vintermånaderna november – februari, ligger medeltemperaturen på runt 30 grader. Oavsett var du reser under vintern kan du se fram emot ett behagligt väder men varma vindar och många soltimmar.

Vill du istället åka till Thailand under sommaren när det är lite lugnare? På sommaren är det inte lika många som reser hit, vilket för att det blir mer palts på ständerna och enklare att välja bord till kvällens restaurang. Samtidigt är det också billigare att resa och leva i Thailand under sommaren. Bra platser för sommarsemestern är till exempel Khao Lak, Phuket på Thailand västkust eller härliga Ko Samui som ligger i Thailandsviken.

Vill du, när du ändå flyger så långt till Thailand, kombinera sol- och badsemestern med några dagar i Bangkok går det givetvis bra. Då får du det bästa av två världar – några härliga storstadsdagar med billig shopping, läckra restaurangbesök och kända sevärdheter och tempel i Bangkok och sedan riktig avkoppling med sol och bad.

Här kan du läsa mer om vilka kombinationsresor som finns.


 

Hur är vädret i Thailand?

Thailand är stort och både väder och tidszoner skiljer sig en del mellan norra och södra Thailand. Dessutom har Thailand tre olika årstider, som delas in i den varma (april-maj), den blöta (maj-oktober) och den svala (december-mars). Även om du åker till Thailand under den svala årstiden får du njuta av behaglig medeltemperatur på runt 30 grader.

Under regnperioden, som infaller under den blöta årstiden, kan det komma både mycket regn och kraftiga vindar. Det vanliga är att det kommer korta regnskurar varje dag.

Hur billigt är Thailand?

Det är billigt att leva i Thailand och priserna är mycket lägre än i Sverige. Självklart finns det hotell som är lyxigare och därmed dyrare, men generellt är även hotellen prisvärda i Thailand. Här kan du helt enkelt räkna med att semesterkassan kommer att hålla. I Thailand kan du nästan vara säker på att göra bra shoppingfynd på marknaderna eller i shoppinggallerierna och leva gott när det kommer till mat och dryck.

Phuket och Khao Lak på Thailands västkust har en medeltemperatur på runt 28-32 grader rån mitten av november till och med mars, och dessa månader har även minst nederbörd.

Koh Samui i Thailandsviken har en medeltemperatur på 29-32 grader och minst nederbörd från mitten av januari till april. Från april ökar nederbörden, men de tyngsta skyfallen börjar först i september. 

Hua Hin har minst nederbörd i månaderna december till mars, men det kan hålla på till början april. Då ligger även medeltemperaturen på runt 30 grader.

Bangkok är som hetast från mars till maj, och dagstemperaturen kan nå upp till 35 grader. Svalast, om vi kan kalla 30-32 grader svalt, är Bangkok under månaderna oktober och december då medeltemperaturen ligger någonstans runt 30-32 grader.


Vart i Thailand ska man åka med barn?

Thailand är ett perfekt resmål för dig som reser med barn. Flera av hotellen och resorterna är barnvänliga, med både rymliga familjerum, stora härliga poolområden med separata barnpooler, anpassade menyer och härliga lekplatser bland palmerna. Men vart i Thailand man ska åka för bästa barnsemestern beror ju såklart på hur familjen ser ut. Men PhuketKhao Lak och Koh Lanta har alla långa härliga sandstränder som passat perfekt för sandslott och andra roliga lekar.

Reser du med lite äldre barn finns det flera härliga utflykter. Eller vad sägs om sköna båtutflykter som innehåller både sköna badstopp med snorkling och avkoppling uppe på däck? Här kan du hitta mer tips på utflykterna.


Vart i Thailand ska man åka på vuxensemester?

Vill du åka till Thailand på vuxensemester tillsammans med din kärlek eller ett gäng kompisar? Då finns det hotell som antingen endast välkomnar vuxna gäster, eller också hotell som har en mer vuxen atmosfär, med vacker och lite lyxig design. Här kan ni njuta av lugna dagar vi poolen eller på stranden, börja dagarna med skön träning, koppla av  lite extra med en spabehandling eller thaimassage. Njuta av goda måltider och drinkar medan solen går ner i horisonten.

Vill ni istället få in både sol och bad med storstad på semestern? Då är en kombinationsresa perfekt! Börja med några dagar i Bangkok med shopping, sevärdheter, goda restaurangbesök och takbarer med svårslagen utsikt över Bangkoks skyline. Avluta sedan i en av Thailands äldsta semesterort Hua Hin eller på ön Koh Samui i Thailandsviken med skön avkoppling på något härligt hotell vids stranden.