Valldemossa, Mallorca

Vilka är Mallorcas bästa sevärdheter?

Vi har skräddarsytt en lista över Mallorcas topp 10 sevärdheter för dig som planerar en resa till denna älskade ö, och som inte vill gå miste om höjdpunkterna. För vem vill väl lämna Mallorca utan att ha bockat av La Seu, Drakgrottorna och Chopinmuseet.

Vackra Valldemossa! Vackra byn Valldemossa

1. Valldemossa

Valldemossa är en av Mallorcas allra vackraste byar där den tronar högt upp i bergen, kantad av grönskande oliv- och mandelträd. Slingrande stengator och inbjudande små caféer och bagerier – mysigare än så här blir det inte. Byn är kanske mest känd för sitt kloster, dit den lungsjuke Chopin och hans älskade George Sand tog sin tillflykt en vinter i mitten av förrförra seklet. Tyvärr blev Valldemossa inte den kurort man hade hoppats på denna kalla och fuktiga vinter, men vi har ändå Valldemossa att tacka för verk som Regndroppspreludiet. Åk inte härifrån utan att ha sett klostret och Chopinmuseet! Läs om fler mysiga byar och platser som är värda ett besök på Mallorca här! 

2. Cala Millor 

Populära Cala Millor, på Mallorcas östkust, är en kombination av äkta spansk småstadsidyll och fartig semesterort. Det turkosskimrande vattnet kantas av ett promenadstråk med palmer och frodiga pinjer. Ett kvarter upp ligger gågatan med glassbarer, restauranger och musikbarer vägg i vägg. Många anser att strandremsan är öns bästa – vi tycker att den helt klart är värd ett besök, speciellt om du ändå är på väg till någon av de närliggande sevärdheterna, som Porto Cristo och Drakgrottorna.

La Seu – den gotiska katedralen Den gotiska katedralen La Seu

3. La Seu 

Palmas, och ja, hela Mallorcas främsta landmärke är nog ändå La Seu – den gotiska katedralen som reser sig i hela sin majestät vid hamnpromenaden i Palma. Katedralen uppfördes på 1200-talet ovanför en moské. Lite symboliskt kan man tycka, eftersom hela skrytbygget egentligen kom till för att visa hur rika och mäktiga öns kristna erövrare var. Fast så här i efterhand kan man ändå uppskatta att de la ner 400 år på att färdigställa den 44 meter höga och 121 meter långa katedralen – den utgör verkligen en mäktig syn! La Seu är öppen mellan 10.30 och 17.00 varje dag.

4. Cuevas del Drach

Cuevas del Drach, eller Drakgrottorna som de heter på svenska, är en av Mallorcas mest klassiska sevärdheter. De fyra sammanlänkade droppstensgrottorna har flera tusen år på nacken, men upphör aldrig att blända sina besökare. I den inre grottan ligger en av världens största underjordiska sjöar, Lago Martel. Intill sjön finns en amfiteater där du kan slå dig ner och njuta av en ljusshow till klassisk musik. De vackra tonerna kommer från en båtburen kammarorkester som sakta glider fram på sjön – en fantastisk upplevelse! Det går flera guidade turer om dagen, här kan du se priser och tider.

Byn Deía på Mallorca Den idylliska byn Deía är värt ett besök!

5. Serra de Tramuntana

Tramuntanabergen är en riktig skattkista för alla naturälskare. Den världsarvslistade bergskedjan i nordväst kryllar av vandrings- och cykelleder, apelsinlundar, skyddade stränder och pittoreska små byar som Deía, Esporles och Valldemossa. Högsta bergstoppen heter Puig Major och mäter hela 1445 meter över havet.

6. Es Trenc

Vill du få en fläkt av Karibien när du är på Mallorca? Då kan du alltid packa picknickkorgen och bege dig till en av Mallorcas finaste stränder Es Trenc-stranden, som ligger så långt sydost du kan komma på ön. Stranden, som är en naturstrand, utgör en helt magisk syn med kritvit sand som står i bjärt kontrast till det klara, turkosskiftande vattnet. 

Cap de Formentor Mallorcas nordligaste udde, Cap de Formentor

7. Castell de Bellver 

Känn historiens vingslag uppe vid det ståtliga, gotiska slottet Castell de Bellver, som tronar på en kulle ovanför Palma. Slottet har vaktat stadens inlopp i 700 år – och mycket riktigt är utsikten över Palmabukten härifrån minst sagt hänförande. Här finns också ett litet historiskt museum som berättar anekdoter om hur man levde här förr. Om du inte är förtjust i branta backar kan du ta en taxi upp, och det går också bra att ta sig hit med hop-on-hop-off-bussarna.

8. Cap de Formentor

Från söder till norr – Cap de Formentor är Mallorcas nordligaste udde. Naturen är dramatisk med branta klippor som stupar rätt ner i havet. Fyrhuset, som också rymmer en bar och en liten butik, är slutmålet. Runtomkring finns många utsiktsplatser – en klar dag kan du se ändå bort till Menorca! Om du åker bil hit från Puerto Pollenca kan du också stanna till vid den vita, pinjeprydda Formentorstranden och ta ett dopp i det kristallklara vattnet.

Palma de Mallorca Färgglada byggnader i Palma stad

9. Palma

Vilket av Mallorcas alla smultronställen som än blir din bas är det aldrig långt till Palma. Den brusande lilla storstaden har på senaste tiden seglat upp som en av Europas trendigaste städer med designbarer, toppklassiga restauranger och ett sjudande nöjesliv. Vid sidan av det moderna Palma bjuder staden på flera historiska sevärdheter, som den mäktiga gotiska katedralen La Seu och L' Almudaina-palatset. Om du utgår från katedralen och tar dig nerför gatorna så kan du bocka av flera av stadens främsta attraktioner på vägen. Gamla stan med slingrande kullerstensgator och vackra torg med fontäner och caféer sträcker sig från katedralen i söder till Placa Cort i norr. 

I stadsdelen Santa Catalina (även kallad Palmas Soho) hittar du små inredningsbutiker, secondhandbutiker, trendiga barer, caféer och restauranger. Vill du ta pulsen av det nya Mallorca kan du alltid börja där. Palma är också perfekt som weekendresmål. Närheten till buktens mjuka sandstränder gör att du kan kombinera shopping, stadsvandringar och utekvällar med sol och svalkande dopp i Medelhavet.

10. Cala Bona

Upplev lugnet på semestern. I Cala Bona finns ingen stress och jäkt utan här tar man dagen som den kommer. Det mesta kretsar kring den lilla stranden och den utbyggda fiskehamnen där färgglada fiskebåtar guppar under solen. I hamnen samsas även ett tjugotal restauranger med mysiga caféer och en handfull barer.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Mallorca, hitta och boka en resa till Mallorca eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Mallorca

Här hittar du våra bästa tips på de bästa stränderna, härligaste utflykterna, maten du inte får missa och mycket mer!

Se alla våra restips för Mallorca

Mallorca

  • Magiska stränder
  • Mysiga städer och byar
  • Härliga sevärdheter
Se alla resor till Mallorca

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här