Konstnärsbyn Deia

Platser värda ett besök

Mallorca har många vackra vyer, mysiga små byar och historiska platser som vi rekommenderar att lägga till på checklistan under semestern. Perfekt för en dagsutflykt för att upptäcka mer av denna fina ö!

Valdemossa Den charmiga byn Valdemossa

Konstnärernas Deia

Den lilla bergsbyn Deia har under historien lockat många konstnärer. När man ser de vackra olivlundarna och den fina utsikten är det lätt att förstå varför konstnärerna valde att komma just hit. Många anser att de jordfärgade husen i den lilla orten är de vackraste på hela Mallorca. 

Romantiska Sant Elm

Man förälskar sig lätt i den lilla byn Sant Elm. Här finns en liten strand, några enstaka hotell och flera fina restauranger. Går man längs med den smala huvudgatan i byn så finns många utkiksplatser där man kan slå sig ner på en bänk och njuta av den underbara utsikten över havet. Utanför byn ligger flera öar, såsom Isla Dragonera, dit du kan åka med båt. Restaurang Sa Caracola, i slutet av huvudgatan, har en härlig utsikt och en utsökt skaldjurs-paella.

Rundvandring i gamla Alcudia

Gamla Alcudia omgärdas av en stadsmur från 1300-talet som har hela 26 torn och en imponerande huvudport. Byn är full av smala gator och trevliga kvarter med flera mysiga restauranger och butiker. Ett par gånger i veckan är det marknad med hantverk och lokala godsaker. I gamla Alcudia finns även Mallorcas enda bevarade romerska teater.      

Capdepera

Högt upp i byn Capdepera ståtar kastellet, som under historien fungerat som försvarstorn mot angrepp från havet. Det är en vacker promenad genom de slingrande gränderna upp till toppen och in på borgområdet. Från borgkyrkan har du en storslagen utsikt över både Capdepera och omgivningarna – på en klar dag kan du se ända till Menorca.

Ölbryggeriet i Selva

Byn Selva ligger vid de mäktiga Tramuntanabergens fot. På vägen hit passerar du frodiga vinodlingar och bondgårdar. På Ctra. Lluc 17 i Selva ligger det lilla ölbryggeriet Tramuntana och här kan du provsmaka den goda ölen. Kontakta din reseledare om du är intresserad av en visningstur på bryggeriet. 

Valdemossa

Valdemossa är en av Mallorcas charmigaste byar. Här är gatorna smala och slingriga och det vimlar av mysiga caféer och butiker. Besök gärna ett traditionellt bageri och smaka den lokala specialiteten ”coca de patata”, en spröd och söt potatisbulle. I Valdemossa finns även en konstutställning med målningar av Picasso, Miro och Jui Ramis. Hit kan du bland annat ta dig med hyrbil.

Soller på Mallorca Stillsamma fiskebyn Puerto del Sóller

Idylliska gamla Sóller

Sóllerdalen är berömd för sina apelsinlundar och den pittoreska gamla byn Sóller. Här går allt i lugn takt och byn är full med smala gränder och torg. Det finns många små caféer där du kan sitta ner och ta en färskpressad apelsinjuice. I Sóller finns också den fina nygotiska kyrkan Sant Bartomeu. På lördagar är det marknad i byn och då samlas både mallorkiner och turister här. Du kan också passa på att ta en tur med den gamla fina spårvagnen som går mellan Sóller och den stillsamma fiskebyn Puerto de Sóller, som också är värt ett besök!

Binissalem

Vill du uppleva en genuin mallorkinsk by så ska du åka till Binissalem. Här går livet sin gilla gång och de vackra gamla husen skapar en speciell stämning. Nästan allt vin som produceras på Mallorca kommer från området och görs på lokala druvor. Det röda vinet görs av druvan Manto Negro och det vita av Moll, som också kallas Prensal Blanc. Sista veckan i september firas årets druvskörd under Fiesta de la Vermada, som lockar mängder av besökare varje år.

La Granja

I utkanten av byn Esporles, vid foten av Tramuntanabergen, ligger den gamla herrgården La Granja. Det var en viktig plats på romartiden då här låg ett ”Alcarria”, en plats med några få hus som var känt för sina väderkvarnar och det förträffliga vattnet. År 1239 donerades La Granja till cisterciensmunkarna och sedan 1447 har det varit en privat bostad. På området finns en bördig trädgård där du kan se spår av det uråldriga bevattningssystemet. Du kan även besöka de forna privatbostäderna och få en inblick i hur livet tedde sig för gamla tiders herrskap. Antika leksaker, läkarinstrument, en vinpress och en oljepress är några av de föremål du kommer att få se. Ett besök i den skrämmande tortyrkammaren är ett måste: här finns en sträckbänk, burar och gamla kyskhetsbälten. I dag kommer besökare även hit för att se gamla hantverkstraditioner som broderi och spinning, men också för att provsmaka ost, vin, korv och fikonkaka. Onsdagar och fredagar är det föreställningar med musik och folkdans. 

Arta

Artá är en liten pittoresk ort, belägen i en vacker dal vid foten av ett berg på nordöstra Mallorca. På tisdagar är det marknad i Artá och de annars lugna gatorna fylls med folk. Staden månar om sina traditioner och är känt för sin produktion av keramik och korgvävning. Vissa inte att besöka kyrkan, Transfiguracio del Senyor, som började byggas redan på 1400-talet. För många cyklister är Arta ett välkänt stopp på rutten Alcudia-Arta-Betlem-Petra-Alcudia.

Klostret i Lluc

Klostret i Lluc är ett av Mallorcabornas mest älskade pilgrimsmål. Klostret grundades på 1200-talet, men den nuvarande byggnaden är från 1600- och 1700-talet. Madonnastatyn ”La Moraneta” har blivit en symbol för den mallorkinska nationalismen. Gosskören Es Blavets ger då och då konserter i klosterkyrkan. På området finns ett museum som har öppet måndag till fredag samt söndag från 10.00 till 14.00. För att hitta hit kör du mot Lluc och följer sedan skyltarna mot klostret. 


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Mallorca, hitta och boka en resa till Mallorca eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Mallorca

Här hittar du våra bästa tips på de bästa stränderna, härligaste utflykterna, maten du inte får missa och mycket mer!

Se alla våra restips för Mallorca

Mallorca

  • Magiska stränder
  • Mysiga städer och byar
  • Härliga sevärdheter
Se alla resor till Mallorca

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här