La_Boqueria

La Boqueria - Matmarknad i Barcelona

La Boqueria, eller Mercat de Sant Josep de la Boqueria som den egentligen heter, är en stor marknadsplats i centrala Barcelona. Bara ett stenkast från operahuset och shoppinggatorna väntar den stora byggnaden som alltid sjuder av liv och doften av god mat. 

Bouqeria i Barcelona

La Boqueria startade som en resande marknad och rörde sig längs med den stora huvudgatan La Rambla, som redan år 1200 var en viktig vandringsled för lokalbefolkningen. Marknaden fick till slut en fast plats att vara på och populariteten växte snabbt. I takt med att fler besökare kom blev också La Boqueria äntligen en erkänd marknad och 1826 uppnådde den sin officiella status. 1840 flyttade La Boqueria in i lokalen där den fortfarande håller hus idag. Den har renoverats och ändrats ett antal gånger sedan dess.

Att vara handlare i La Boqueria är ett yrke som ofta går i arv. Många av de handlare som idag står inne marknaden är tredje eller fjärde generationens handlare inom samma familj.

När du besöker La Boqueria bör du vara förberedd på att det är en av Barcelonas mest omtyckta marknader – vilket betyder att det kan vara rätt trångt i lokalen. Väl på plats finner du allt från frukter, nötter och bär till alla möjliga sorters köttprodukter och skaldjur. För mindre hungriga besökare finns det avdelningar med sötsaker och färskpressade juicer som går att köpa för omkring €1.

Tre tips inför första besöket på La Boqueria:

  • Kom hit hungrig! Det finns massor av olika små restauranger inne på marknaden och maten tillagas vid beställning, så den är garanterat färsk.
  • Åk hit i början av dagen och inhandla matsäck för resten av dagen. Om du kommer hit tidigt på dagen är det större chans att du slipper trängas med stora folkmängder. Kom tidigt och handla innehållet till dagens picknick eller ta med färska frukter till stranden. Oavsett dagens aktivitet så är det här det perfekta stället att handla maten på.
  • Våga dig längre in i byggnaden. Längre in blir priserna nämligen lite lägre och det är helt klart värt att ta sig igenom alla spännande marknadsstånd för att komma dit.

Ta sig till matmarknaden La Boqueria 

Om du inte redan är i trakten och promenerar längs med La Rambla kan du ta dig hit med tunnelbanelinje 3. Hoppa av på stationen Liceu och promenera en bit. Vill du hellre åka buss kan du ta någon av linjerna 14, 59 och 91.

Öppettider

La Boqueria är öppen varje dag mellan 8.00 – 20.30.