Olympiska träningsläger

Ungefär ett år innan OS äger rum samlar Sveriges Olympiska Kommitté hela den tilltänkta truppen på över 200 personer till ett olympiskt camp. Träningslägret är startskottet för skarpt läge i OS-förberedelserna, och en viktig del för att skapa lagkänsla i truppen. Utöver själva OS-lägret åker enskilda idrottsutövare på individuella träningsläger. Den tredje typen av läger är för aktiva och ledare från olika sporter på gemensamma läger, så kallade klusterläger.

Vad är ett Olympic Camp?

Olympisk camp kallas det förberedande läger som hela den tilltänkta truppen – aktiva och tränare, fyspersonal, kostrådgivare och administration – åker på cirka 10 månader innan OS äger rum. Lägret innefattar träning i respektive idrott, men är även till stor del en lagbyggande aktivitet med syfte att svetsa samman truppen. Idrottsutövarna får byta erfarenheter mellan olika sporter och lära känna andra i truppen inför OS. Lägret används också till en hel del praktiska förberedelser, som klädprovning, ackrediteringsansökningar, fotografering och föreläsningar om OS-värdlandet.

"Campen är en viktig del i att bygga laget inför ett OS. Flera kommer få eller ensamma från sin idrott till OS-byn, och att mötas av bekanta ansikten och vänner istället för främlingar är en stor fördel i den pressade situation som ett OS ändå är. Våra erfarenheter av tidigare år har visat att dessa dagar är mycket betydelsefulla för framgång" säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK.

Tidigare camps (2015, 2017, 2021, 2023)

I november 2015 arrangerades olympisk camp inför sommar-OS i Rio 2016 på Playitas Resort.

I maj 2017 samlades hela den tilltänkta truppen inför vinter-OS 2018 i sydkoreanska Pyeongchang på Apollos sporthotell Cavo Spada på Kreta för lagbygge, träning, utbildning, information och praktiska förberedelser.

Pandemiåret 2021 arrangerade vi i maj Olympic training Camp med delar av den tilltänkta truppen mot OS i Peking på Sivota retreat - powered by Playitas.

I november 2023 hölls Olympiska Campet på Playitas Resort med cirka 150 aktiva och ledare inför OS i Paris 2024.

Klusterläger

Ett klusterläger innebär att aktiva inom olika idrotter – ibland närliggande, ibland inte – åker iväg tillsammans för att träna. Det ger möjligheter, inte bara för idrottsutövarna själva, utan också för tränare och ledare, att utbyta erfarenheter kring träningsplanering, motivationsträning eller olika tematiserade koncept som kostrådgivning och idrottspsykologi.

Att åka iväg tillsammans med truppkollegor från andra idrottsgrenar ger också bra sparringmöjligheter, vilket gör att kvaliteten på träningen ökar. Klusterläger är ett koncept skapat av Sveriges Olympiska Kommitté som en del i de olympiska förberedelserna. Under året arrangeras 3-4 klusterläger på Playitas.

Individuella träningsläger

Aktiva i truppen har självklart behov av bra möjligheter till individuell träning på toppnivå som en del av sina förberedelser inför OS. Samarbetet mellan Apollo och Sveriges Olympiska Kommitté ger enskilda aktiva från alla de olympiska idrotterna möjlighet att åka ner med tränare och familj för träning och uppladdning. Aktiva kan nyttja anläggningen antingen för träning inom sin idrott eller för grund- och fysträning samt återhämtning.

"Möjligheten till mångsidig och varierad träning i en varm och inspirerande miljö är värdefull för alla aktiva oavsett idrott. En konståkare behöver kanske fysträna i varmare miljöer efter många träningstimmar i en ishall. Det är dessutom en klar fördel att slippa stora tidsskillnader och långa flygresor" säger Thomas Engdahl, sportchef på SOK.