Apollo i samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté

Apollo är officiell leverantör av Olympiska träningsläger till Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) Topp & Talangprogram inkl. den Svenska OS-truppen. Våra högklassiga träningsanläggningar Playitas Resort  (Fuerteventura), Sivota Retreat - powered by Playitas  (Sivota) och Cavo Spada (Kreta) har huserat hela truppen inför OS i Peking (2022), Rio (2016) och PyeongChang (2018). Playitas Resort,  Sivota Retreat - powered by Playitas och Porto Myrina - powered by Playitas är dessutom Officiell Svensk Olympisk Camp. Tillsammans med SOK ska vi hjälpa Sveriges olympier att nå de uppställda målen om medaljer och resultat inför kommande OS-tävlingar.


Peter Reinebo

SOK om samarbetet med Apollo

"Vi är mycket nöjda med vårt samarbete med en så entusiastisk och kompetent partner på träningsläger som Apollo är. Vårt samarbete inför Tokyo 2020 har fungerat fantastiskt bra och nu har vi redan börjat planera inför nästa vinter OS med Olympic Camp 2021" säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK .

Därför valde SOK Apollo Sports-hotell

Sportcheferna för Sveriges Olympiska Kommitté har tillsammans med tränare och aktiva i den svenska OS-truppen varit delaktiga i arbetet med att utveckla träningsanläggningen Playitas samt förbereda och anpassa Apollo Sports-hotellet Cavo Spada till olympisk camp. Men hur kom det sig egentligen att man valde just dessa sporthotell?

SOK har bidragit med input kring hur gym och träningshallar ska utformas, gjort önskelistor och kvalitetssäkrat utrustningen. Endast kvalitetssäkrad och godkänd utrustning har köpts in och träningsytor är specialanpassade för att hålla olympisk träningsstandard.

Här delar Thomas Engdahl, sportchef på SOK, med sig av några av anledningarna till att man utsåg just Playitas till olympisk camp:

  • Kvaliteten. Tack vare att vi varit med och kvalitetssäkrat träningsytor och utrustning vet vi att allt håller samma standard som på OS.
  • Bredden. Playitas rymmer träningsmöjligheter för de allra flesta av våra olympiska idrotter, vilket är unikt och innebär stora fördelar för truppen och våra läger.
  • Inramningen. Playitas har bra och inspirerande miljöer för teambuilding, utbildningar och sociala aktiviteter för truppen.
  • Möjlighet till vila och återhämtning – vilket är minst lika viktigt som själva träningen för alla aktiva. Dessutom är det positivt för medföljande som inte själva tränar lika intensivt, och en klar fördel för aktiva som är borta länge och reser med sin familj.

Olympiska träningsläger

Ungefär ett år innan OS äger rum samlar Sveriges Olympiska Kommitté hela den tilltänkta truppen på över 200 personer till ett olympiskt camp. Träningslägret är startskottet för skarpt läge i OS-förberedelserna, och en viktig del för att skapa lagkänsla i truppen. Utöver själva OS-lägret åker enskilda idrottsutövare på individuella träningsläger. Den tredje typen av läger är för aktiva och ledare från olika sporter på gemensamma läger, så kallade klusterläger.

Olympisk camp

Olympisk camp kallas det förberedande läger som hela den tilltänkta truppen – aktiva och tränare, fyspersonal, kostrådgivare och administration – åker på cirka 10 månader innan OS äger rum. Lägret innefattar träning i respektive idrott, men är även till stor del en lagbyggande aktivitet med syfte att svetsa samman truppen. Idrottsutövarna får byta erfarenheter mellan olika sporter och lära känna andra i truppen inför OS. Lägret används också till en hel del praktiska förberedelser, som klädprovning, ackrediteringsansökningar, fotografering och föreläsningar om OS-värdlandet.

"Campen är en viktig del i att bygga laget inför ett OS. Flera kommer få eller ensamma från sin idrott till OS-byn, och att mötas av bekanta ansikten och vänner istället för främlingar är en stor fördel i den pressade situation som ett OS ändå är. Våra erfarenheter av tidigare år har visat att dessa dagar är mycket betydelsefulla för framgång" säger Peter Reinebo, verksamhetschef på SOK.

Apollos träningsanläggningar Playitas Resort på Fuerteventura och Cavo Spada på Kreta har tidigare huserat hela OS-truppen inför OS i Rio 2016 och PyeongChang 2018 och Playitas Resort är även officiellt Svenskt Olympiskt Camp. 2021 arrangerar Apollo nästa Olympic Camp på ännu hemlig ort. Inför OS i Tokyo 2020 arrangerar Apollo dessutom flertalet träningsläger för olympierna, framförallt på sporthotellet Playitas Resort. Inbokade träningsläger är: judo i januari, brottning i mars, ett klusterläger i maj och uppvärmning för handbollslagen i juni samt ett Topp & Talangläger i november.

Klusterläger

Ett klusterläger innebär att aktiva inom olika idrotter – ibland närliggande, ibland inte – åker iväg tillsammans för att träna. Det ger möjligheter, inte bara för idrottsutövarna själva, utan också för tränare och ledare, att utbyta erfarenheter kring träningsplanering, motivationsträning eller olika tematiserade koncept som kostrådgivning och idrottspsykologi.

Att åka iväg tillsammans med truppkollegor från andra idrottsgrenar ger också bra sparringmöjligheter, vilket gör att kvaliteten på träningen ökar.

Klusterläger är ett koncept skapat av Sveriges Olympiska Kommitté som en del i de olympiska förberedelserna. Under året arrangeras 3-4 klusterläger på Playitas.

Individuella träningsläger

Aktiva i truppen har självklart behov av bra möjligheter till individuell träning på toppnivå som en del av sina förberedelser inför OS. Samarbetet mellan Apollo och Sveriges Olympiska Kommitté ger enskilda aktiva från alla de olympiska idrotterna möjlighet att åka ner med tränare och familj för träning och uppladdning. Aktiva kan nyttja anläggningen antingen för träning inom sin idrott eller för grund- och fysträning samt återhämtning.

"Möjligheten till mångsidig och varierad träning i en varm och inspirerande miljö är värdefull för alla aktiva oavsett idrott. En konståkare behöver kanske fysträna i varmare miljöer efter många träningstimmar i en ishall. Det är dessutom en klar fördel att slippa stora tidsskillnader och långa flygresor" säger Thomas Engdahl, sportchef på SOK.


Här tränar Sveriges olympier

Playitas

Playitas Resort

Sedan 2013 är Apollo officiell olympisk leverantör av träningsresor och träningsläger till SOK. Här använder man sig av träningsmöjligheterna på den enorma sportanläggningen Playitas Resort på Fuerteventura för att vässa formen inför kommande OS-tävlingar.

Läs mer om Playitas
 

Sivota Retreat - powered by Playitas

På Sivota Retreat – powered by Playitas samlades OS-truppen på Olympic training camp i maj 2021 för lagbygge, träning, utbildning, information och praktiska förberedelser inför OS i Peking 2022. Här är gymmen kvalitetssäkrade så du kan träna på hög nivå både som motionär och elitaktiv. Utrustningen på Sivota Retreat – powered by Playitas håller olympisk träningsstandard.

Läs mer om Sivota retreat - powered by Playitas

Porto Myrina - powered by Playitas

På Porto Myrina – powered by Playitas (öppnar maj 2022) kommer delar av SOKs topp och talangprogram träna inför kommande mästerskap. Här är gymmen (ute och inne)  kvalitetssäkrade så du kan träna på hög nivå både som motionär och elitaktiv. Utrustningen på Porto Myrina – powered by Playitas håller olympisk träningsstandard.

Läs mer om Porto Myrina - powered by Playitas

Cavo Spada Deluxe & Spa

Cavo Spada Deluxe & Spa

På Apollo Sports-hotellet Cavo Spada på Kreta samlades OS-truppen på Olympic Camp i maj 2017 för lagbygge, träning, utbildning, information och praktiska förberedelser. Här kan du ta del av Mediterranean Olympic Gym – ett utomhusgym med solskydd för många olika typer av utomhusträning med utrustningen för olympisk träningsstandard.

Läs mer om Cavo Spada Deluxe & Spa


Se klipp från SOK:s träningsläger på Playitas