Göra i Lissabon, restips på apollo.se

Tips på saker att göra i Lissabon

I Lissabon finns det både svindlande gränder att gå vilse i, riktigt häftiga upplevelser och utsiktsplatser att fånga. Hitta din favorit bland våra tips på saker att göra i Lissabon!

Spårvagn i Lissabon

Ett måste i Lissabon? Hoppa på spårvagnen! De gula spårvagnarna är karaktäristiska för Lissabon och används av både turister såväl som lokalbefolkning. Den mest populära linjen är nummer 28, som tar dig genom riktigt smala gator, förbi kända sevärdheter som katedralen och det moriska slottet Castelo de S. Jorge. Vill du undvika trängsel? Åk på kvällen eller tidigt på morgonen.

Museum i Lissabon

Förutom alla kända sevärdheter i Lissabon finns det också många konstmuseum. Ett av de mest kända är Gulbenkianmuseet, som öppnade 1969. En mer modern upplevelse får du på MUDE, Museu do Design e da Moda, ett före detta bankpalats som nu inhyser ett designmuseum. Visste du att Lissabon och Portugal är kända för sitt kakel? På Museu Nacional do Azulejo finns en samling av kakel som sträcker sig ända till 1400-talet. Härlig kulturhistoria väntar på Museu do Chiado.

Spårvagnen i Lissabon, tips på apollo.se
Hissen Elevador de Santa Justa i Lissabon

Ta hissen upp till svindlande utsikter

En häftig sevärdhet i Lissabon är hissen Elevador de Santa Justa. 45 meter upp i luften väntar en ordentlig utsikt över Lissabon, med ett café som lockar med en härlig fika. Ta något gott att dricka och titta ut över takåsarna. Hissen designades på 1800-talet och används sedan 1905. Idag är det ett landmärke i Lissabon.

Lissabons gamla stan - Alfama

En lugn promenad i Lissabons äldsta stadsdel, Alfama, är ett måste på resan till Lissabon. Här går gatorna i kringliga labyrinter, snirkliga gränder och branta backar. I Lissabons gamla stan finns det flera kyrkor att spana in, men vi rekommenderar främst att bara gå vilse i på de smala gatorna, titta på lokalbefolkningen och tvätten som hänger utanför fönstret. Innan du lämnar Alfama, kliv upp till terrassen Miradouro de Santa Luzia för en fantastisk utsikt över staden.

Lär känna centrala Lissabon

Lissabons centrum heter Baixa, och brukar beskrivas som hjärtat av Lissabon. Här finns många av Lissabons främsta sevärdheter. Du hittar även stora boulevarder, som Rua da Augusta, och majestätiska torg som Rossio. En annan populär stadsdel i Lissabon är Bairro Alto, som ligger på en kulle. Området är främst känt för sitt levande nattliv, men det är lika mysigt att strosa här dagtid. Missa till exempel inte stadsdelens vackra trädgård, Jardim São Pedro de Alcântara.

Ta en tur i linbanan

En mysig upplevelse i Lissabon är en tur i linbanan, Telecabine Lisboa. Linbanan åker över floden i lugn takt och ger en fin vy över Europas näst längsta bro, Vasco Gama. Åkturen tar bara ett par minuter för en enkelresa och kostar ett par euro. Helt klart en favorit hos barnen! Du hoppar på vid Passeio das Tágides eller Passeio de Neptuno (bredvid Oceanarium). Linbanan har öppet i stort sett varje dag och går från runt cirka 11.00 – 19.00. Alla priser och öppettider finns på hemsidan

Åk på utflykt!

Nära Lissabon finns det både härliga badstränder, badorter och kända städer. Läs våra tips på utflykter i Lissabon här.

Linbana i Lissabon, tips på apollo.se