Magiska Belem i Lissabon

Sevärdheter i Lissabon

- våra 7 bästa tips!

Undrar du vilka av Lissabons alla sevärdheter som är värda ett besök? Vi har listat våra favoriter, och samlat allt från tusen år gamla slott till mäktiga torn.

Castelo de Sao Jorge, tips på apollo.se

1. Castelo de Sao Jorge

Slottet Castelo de Sao Jorge tar upp en stor del av stadssiluetten, och det med bravur. Det moriska slottet härstammar från 1000-talet och ligger på en kulle. Inuti slottet väntar stora trädgårdar och labyrintgångar. Kolla om du kan peka ut alla 18 torn som omgärdar slottet, eller gå upp för trapporna till toppen av ett torn och ta en snygg bild på Lissabon från ovan! Castelo de S. Jorge håller öppet dagligen och ligger ovanför Amalfa. Du kan antingen ta dig dit med buss eller på promenad, varav det sistnämnda går i en brant backe som kantas av butiker och uteserveringar.

2. Mosteiro dos Jerónimos

En känd sevärdhet i stadsdelen Belém är klostret Mosteiro dos Jerónimos, även kallat Hieronymus kloster. Klostret byggdes under större delen av 1500-talet och är ett klassiskt exempel på Kung Manuels byggstil, som senare kom att kallas emanuelstilen. Klostret är ett mäktigt och vackert byggnadsverk, hela 180 meter lång, med spiror och smyckad fasad.

Belemtornet i Lissabon, tips på apollo.se

3. Belémtornet

En av Lissabons mest kända sevärdheter är Belémtornet, som härstammar ända från 1500-talet, och blev ett världsarv 1983. Det som en gång i tiden var en försvarsanläggning är nu ett minnesmärke och populär turistattraktion i stadsdelen Belém, som du får kliva in i för ett par euro. Tornet består av fem våningar, och högst upp ligger en takterrass. Du tar dig upp för varje våning genom en smal spiraltrappa. Belémtornet nås med spårvagn, linje 15, tåg eller buss.

4. Praça do Comércio

Lissabons största torg heter Praça do Comércio. Torget uppfördes 1755 och är idag en mötesplats för både lokalbor och lokaltrafik. En gång i tiden låg ett kungligt slott på torget, som senare (efter jordbävningen) gjordes om till ett palats. Torget kantas av restauranger och caféer – sätt dig ned för något kallt att dricka precis som många av Lissabons forna författare gjort.

Rossiotorget i Lissabon, restips på Apollo.se

5. Marmorklädda torget Rossio

Ett annat känt torg i Lissabon är Rossio, känt för sin kullersten klätt i marmor. Torget, vars ”riktiga” namn är Praça Dom Pedro IV, är flankerat av statyer, en vacker fontän, restauranger och (något turistiga) affärer.

6. Bron Vasco da Gama

En bro som sevärdhet, tänker du? Faktum är att Vasco da Gama är den näst längsta bron i hela Europa. Bron är hela 173 000 meter lång och 30 meter bred. Bron korsar floden Tejo, och syns på håll från flera platser i staden. Bron är döpt efter den kända portugisiska upptäcktsresaren Vasco da Gama.

7. Miradouro de São Pedro de Alcântara

Utsiktsplatsen Miradouro de São Pedro de Alcântara är en av Lissabons största och mest ikoniska observationsdäck. Härifrån har du en panoramisk vy över Lissabon och kan peka ut många sevärdheter. På utsiktsplatsen finns också en trädgård och kiosk, där du kan köpa något gott att dricka medan du tittar på människor.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Lissabon, hitta och boka en resa till Lissabon eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Lissabon

Här hittar du våra bästa tips på de bästa sevärdheterna, de mysigaste stadsdelarna, maten du inte får missa och mycket mer!

Se alla våra restips för Lissabon

Lissabon, Estoril, Cascais och Paço de Arcos

  • Kombinera vackra Lissabon med sol & bad
  • Golf, arkitektur och fina små badvikar
  • Lissabon - en behaglig och charmig storstad
Se alla resor till Lissabon och närliggande områden

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här