Museer_i_Venedig

Museer i Venedig

Konstintresserade blir sällan besvikna i Italien och Venedig är inget undantag. Inte nog med att staden svämmar över med museer i Venedig, vartannat år hålls också Konstbiennalen i staden – en internationell utställning för samtida konst. Är du sugen på att lägga lite tid av din semester på ett museum eller två? Läs vidare!

La Bottega dei Mascareri

Venedig är känt för sina venetianska masker. Det började redan på 1600- och 1700-talet, då det var vanligt att ha på sig en venetiansk mat för att maskera sig för människor man inte ville träffa på. La Bottega dei Masceri är kanske inte ett klassiskt museum per se, men de har en stor en samling venetianska masker, gjorda av en och samma konstnär. Det är ett litet, lustigt museum med stor personlighet.

Adress: Calle dei Saoneri 2720

Ca' Rezzonico

På Ca’ Rezzonico kan du titta på möbler, tavlor och skulpturer från 1800-talets Venedig. Museet ligger i ett palats från 1700-talet. Här finns både konst som skänkts från de människor som bott i huset under åren, och konstverk som donerats av staten.

Adress: Ca’ Rezzonico Dorsoduro 3136

Peggy Guggenheim Collection

Museet Peggy Guggenheim Collection är döpt efter konstsamlaren Marguerite Peggy Guggenheim. Hon föddes 1898 i New York och dog 1979 i Italien. Museet ligger i hennes gamla hem, palatset Palazzo Venier dei Leoni, i centrala Venedig. Verken består dels av hennes egna samling konst, men också tillfälliga utställningar och en skulpturträdgård.

Adress: Dorsoduro 701-704

konst_i_venedig

Punta della Dogana

Den triangelformade byggnaden som museet Punde della Dogona huserar i stod färdig 1682. Sedan 2006 och 2009 fungerar den som en utställningslokal för modern konst, under namnen Palazzo Grassi och Punta della Dogana. Museerna ställer ut den franska affärsmannen François Pinault privata samling av modern konst, som består av mer än tre tusen verk från 1900-2000-talet. Det är första gången samlingen visats upp för allmänheten, något som fortlever genom olika utställningar än idag.

Adress: Sestiere Dorsoduro 2

Ca' Pesaro Galleria Internazionale d'Arte Moderna

Ca’Pesaro ligger vid stora kanalen i Venedig och är ett palats uppfört på 1600-talet. Huset tillhörde en rik familj vid namn Pesaro. Idag är det hem till det internationella museet för modern konst i Rom, även kallad Galleria internazionale d’arte moderna. På övervåningen ligger Venedigs museum för orientalisk konst, Museo d’arte orientale.

Adress: Santa Croce 2076

Gallerie dell'Accademia

På Gallerie dell’Accademia väntar konst som skapats från 1400-talet till 1800-talet. På 1700-talet låg det en konstskola i lokalerna, som grundades av Giovanni Battista Piazette, en känd Rococo-konstnär. Idag är museet uppdelat i 24 rum, proppade med konst från Venetianska konstnärer.

Adress: Campo della Carità 1050