Sevardheter_i_Venedig

Venedigs bästa sevärdheter

Med gamla kyrkor, palats och torn i nästan varje hörn är det svårt att välja ut vilka som är Venedigs bästa sevärdheter. Det finns så många! På torget Piazza San Marco samlas många av dem bästa. 

Piazza San Marco

Piazza San Marco, eller St. Mark’s Square på engelska, är Venedigs mest kända och offentliga torg. Det är sannerligen en sevärdhet i sig, med folkmassorna som samsas med fåglarna på torget. På Piazza San Marco finns också några av Venedigs bästa sevärdheter: Basilica di San Marco, Kampanilen, Dogepalatset och klocktornet St Mark’s Clocktower.

S:t Markuskyrkan

Basilica di San Marco (på svenska S:t Markuskyrkan) är torgets huvudsakliga attraktion och ett känt landmärke i Italien. Kyrkans grund lades i början av 1000-talet och fick sitt nuvarande utseende på 1400 och 1500-talet. Basilica di San Marco är en särdeles mäktig kyrka: den har tinnar och torn, stora delar glimmar i guldmosaik och ska enligt historien tagit upp emot 300 år att smycka.

Basilica_di_San_Marco
Dogepalatset_venedig

Kampinalen

Campinale, eller Kampinalen, är ett känt klocktorn på Piazza San Marco. Med en höjd på nästan 100 meter byggdes Kampinalen på 1200-talet, antagligen för att fungera som vakttorn. Vill du kan du gå upp i tornet, för ett par euro, där du har en fantastisk utsikt över Venedig.

Dogepalatset

En gång i tiden var Dogepalatset, Palazzo Ducale di Venezia, regeringsbyggnad för dogen i Venedig. ”Dogen” var den person som hade det högsta ämbetet i det som då var republiken Venedig. Själva byggnaden byggdes mellan åren 1309 – 1424 och är i klassisk, gotisk stil.  Sedan 1920-talet är Dogepalatset ett museum, som har öppet dagligen för nyfikna besökare.

KIocktornet Torre dell'Orologio

Klocktornet, eller Torre dell'Orologio som det heter på italienska, är ett torn med tillhörande klocka som härstammar från början av 1500-talet. Byggnaden är konstruerad i renässans-anda och uppfördes i mångt och mycket för att visa upp Venedigs rikedom. Du kan gå upp i klocktornet och titta ut över torget från tornets tak.