Stadsdelar_i_Venedig

Stadsdelar i Venedig

Givetvis är det svårt att ta upp hela Venedig och alla de stadsdelar som finns i den gamla staden. Vi har valt att fokusera på tre områden i Venedig som känns lite extra sevärda, och som alla tre är omtyckta av lokalbefolkningen själva: Rialto, Cannaregio och Castello.

Folkliv vid Rialto

Rialto är namnet på marknadsplatsen och den tillhörande bron som leder till den, Rialtobron. Här väntar ett myllrande folkliv.

Rialtobron

Den första Rialtobron byggdes 1181. Det är en så kallad pontonbro, och var den första som byggdes över den stora kanalen. Den har sedan dess ersatts av ett antal broar, för att slutligen landa i det vi ser idag, en stenbro som invigdes 1591. Bron är 48 meter lång och har en bredd på dryga 23 meter. Det är både den äldsta och mest kända bron i Venedig. Från Rialtobron har du fantastiska vyer över kanalen.

Marknaden på Rialto

Vill du se lokalbefolkning är ett besök på Rialtos marknadsområde ett måste. Här har en fisk- och grönsaksmarknad arrangerats sedan 1097. Bäst tid att besöka marknaden, för att slippa hoper av turister, är tidigt på morgonen. Frukt-och grönsaksstånden har öppet från 07.30 – 13.00, måndag till lördag. Fiskmarknaden har öppet 07.30 – 13.00 tisdag – lördag.

Venedigs äldsta kyrka - San Giacomo di Rialto

Vid Rialto ligger stadens äldsta kyrka – San Giacomo di Rialto. Legenden säger att den ska ha grundats redan på 400-talet. Kyrkan renoverades på 1600-talet, efter att som enda byggnad i Rialto-området ha överlevt en stor brand. Inne i den vackra kyrkan väntar vacker interiör och antikviteter som är flera hundra år gamla. Då och då anordnas konserter inne i kyrkan - en fantastisk upplevelse.

Cannaregio – det äkta Venedig

Vill du bort från folkmassorna i stadskärnan kan du vandra bort till stadsdelen Cannaregio. Här bor en stor del av lokalbefolkningen. Förvänta dig fantastisk historia, äldre byggnader och en känsla av ett autentiskt Venedig. Här hängs tvätten på linor över kanalen och äldre damer samtalar med varandra mellan husen.

Strada Nuova – huvudgatan i Cannaregio

Strada Nuova är en gågata och huvudgata i stadsdelen Cannaregio. Strada Nuova är bara 400 meter lång och 10 meter bred, men det gör den likväl till den längsta gatan i Venedig. Gatan var egentligen dedikerad till och döpt efter Italiens forne kung Vittorio Emanuele II när den invigdes 1871. Den bytte sedan – efter folkets vilja – namn till Strada Nuova istället. Längs gatan finns både restauranger, små caféer och allt från vanliga mataffärer till klädbutiker.

Judiska ghettot i Venedig

På 1500-talet var det i Cannaregio som staden tvingade judar att bo i. Ordet ghetto tros härstamma från Venedig, och tros ha betytt gjuteri – gheto - på 1500-talet, något som låg på platsen innan. Idag syns spåren av dåtiden tack vare de tre synagogorna som ligger här, men även det judiska museet som ligger på torget Campo di Ghetto Nuovo. Det är ett vackert område med stark identitet, än idag, även om den judiska gemenskapen i Venedig inte enkom är samlad kring detta område längre.

Castello - Venedigs största område

Castello är det största av Venedigs sex kvarter och sträcker sig från Rialto till Arsalene i öst. Bland kända sevärdheter i Castello finns kyrkan San Pietro di Castell och torget Scuola di San Marco.

Via Garibaldi – den bredaste gatan i Venedig

Den bredaste gatan i staden, Via Garibaldi, är i själva verket en fylld kanal. Här finns butiker, härliga caféer, restauranger och lokalbefolkning som rör sig kring dem. Mysigast av allt på Via Garibaldi är utomhusmarknaden som säljer färsk fisk, frukt och grönsaker på vardagsmorgnar.

Grönska vid Giardini Pubblici

I Castello finns ett av de få grönområdena i Venedig. Det är en stor park som anlades på 1800-talet av Napoleon Bonaparte. Parken fick namnet Giardini Pubblici (Venedigs publika trädgårdar). Parken är designad i klassisk engelsk trädgårdsstil. Idag fungerar parken mest som ett skönt gömställe för den som vill få lite skugga och slippa andra turister - en vacker och lugn oas mitt i staden.

Se fler restips till Venedig

San_Giacomo_di_Rialto
Cannareggio_Venedig
Castello_Venedig