Fakta om Rom

Tidsskillnad:

Ingen tidsskillnad.

Språk:

Italienska.

Valuta:

Euro (EUR)

Elektricitet:

220 volt, europeisk standard.

Transfer:

Flygplatser i Rom
Det finns två internationella flygplatser i Rom, Fiumicino och Ciampino. De flesta flygbolag flyger till den största flygplatsen Fiumicino. Härifrån tar man sig enkelt med expresståg till centrala Rom.

Leonardo da Vinci-Fiumicino flygplats
Fiumicino är Roms och Italiens största flygplats och har 4 terminaler. Den ligger 35 km sydväst om Roms centrum, dit man tar sig med expresståg, pendeltåg, lokalbuss eller taxi. Expresståget Leonardo är det smidigaste alternativet. Det går varje halvtimme och tar ca 30 minuter till den stora tågstationen Termini. Väljer du taxi är det bra att känna till att det finns fasta taxor till en rad olika områden från flygplatsen.

Ciampino flygplats
Ciampino är en mindre flygplats som främst trafikeras av lågprisflyg. Det är en kombinerad civil och militär flygplats, belägen ca 15 km sydost om centrala Rom.

Stränder:

3 mil från Roms centrum ligger stranden Lido di Ostia. Att ta sig till stranden är smidigt, det går tunnelbana/buss i kombination med pendeltåg och resan tar cirka 40 minuter. De flesta stränderna är avgiftsbelagda med ett inträde på cirka 100-150 kr per person och då ingår dusch, omklädningsrum, förvaringsskåp och toaletter. Det går bra att hyra solstol och parasoll om så önskas.

Nöjen:

Roms nöjesliv är stort och rymmer allt från kaffebarer till vinbarer, pubar, ölstugor och nattklubbar. Under sommarmånaderna flyttar flera klubbar utomhus. Rom erbjuder även restauranger med levande musik och opera på Teatro dell’Opera.

Kommunikationer:

Lokalbussar, spårvagnar och tunnelbana. Taxi är ganska dyrt.

Aktiviteter:

Det finns flera parker i Rom. Hydromania är en stor vattenpark med flera bassänger och vattenland. Rainbow Magic land är en nöjespark utanför Rom, med egna specialbussar från centrum. Villa Borghese är en vacker park där du kan hyra segway, cykel eller roddbåt.