Vandring på Samos

Vandring på Samos

Samos är en ö med mängder av vandringsleder som tar dig genom gröna områden och upp i svalkande berg. Då Samos inte är en särskilt stor ö så har du egentligen fina möjligheter till bra vandringsleder var du än befinner dig. De bästa platserna att utgå ifrån är staden Vathi, där du har närhet till de grönaste delarna av ön, och Kokkari, som ligger en bit väster om Vathi.

Näktergalens dal

Näktergalens dal är något av Samos stolthet och bjuder på en vacker vandringstur genom vingårdar till toner av näktergalens skönsång. Här blandas slingrande småvägar med öppna vyer över havet och olivlundarna, något som är väl värt vandringen. För denna sträcka kan man utgå från Kokkari där man tar sig till näktergalens dal via bergsbyn Vourliotes och den pittoreska byn  Manolates, där det känns som att tiden stått stilla. Här kan du passa på att promenera bland mysiga gränder och njuta av en storslagen utsikt. Följ med på en utflykt till Näktergalens dal. Läs mer och boka här.

Platanos - Kontakeika

Denna vandring utgår från den vackra byn Platanos, omgiven av skog och vinplantager, som fått sitt namn från de stora platanträden som växer runt den kända källan i byn. Här kan man starta vandringen vid byns torg, där man även kan passa på att dricka lite färsk vatten från bergen innan turen. Härifrån tar man sig sedan mot byn Kontakeika, genom vingårdar och olivträd med vackra panoramautsikter över Kerkis, kusten och vidare ner mot staden Karlovassi. I Kontakeika rinner en ström av färskt vatten och det är även från denna by som hela ön får sitt förråd av grönsaker!

Evangelistria - Vigla

En alternativ vandring upp till Vigla är att utgå från klostret Evangelistria från 900-talet. Från denna startpunkt börjar vandringen med en vacker panoramautsikt över landskapet och havet där du kan se ända till den turkiska kusten. Härifrån fortsätter man upp mot Vigla och den härliga utsikten på toppen.

Drakai till Potami

En annan populär vandringsled är Drakai till Potami, ett spår på ca 16 km som tar dig till en höjd på 375 meter över havet. Här vandrar man över bergen på en klippig, brant stig som bjuder på en fantastisk utsikt över havet och stranden. På denna tur finns det även chans att ta sig till de gömda stränderna Megalo Seitani och Mikro Seitani som bara är tillgängliga via båt eller till fots. Från Votsalakia tar du dig till Drakai på ca 40 minuter med bil. Från Karlovassi har du istället nära till Potami, som du också kan utgå ifrån, vilket tar ca 20 minuter med bil.

Samos högsta punkt

Den högsta punkten på Samos, Vigla, hittar du på berget Kerkis, med en topp på 1433 meter över havet! Denna vandring utgår från byn Kosmadei och sker på stenig terräng. Detta gör att man får räkna med en fysisk utmaning, men att hitta rätt i vandringsspåret är enkelt. Utsikten under denna vandringstur är magisk och på en molnfri dag ser man ända till grannöarna.

Är du sugen på en extra utmaning så vänta tills det blir stjärnklart och vandra sedan upp till toppen och möt den vackra grekiska soluppgången. Sedan kan du gå tillbaka ner till byn Kosmadei, vilket allt som allt tar ca 8 timmar. Från Votsalakia kan du enkelt ta dig till bergskedjan Kerkis med bil på ca 20 minuter.

Ireon - Myli - Pagondas - Ireon

Startpunkten för denna vandring är byn Ireon som fått sitt namn efter den grekiska gudinnan Hera och hennes tempel som ligger strax i närheten. Här vandrar man nära floden som sägs vara Heras födelseplats, och därefter norrut mot den grönskande byn Myli som är känd för öns apelsinproduktion. Passa på att smaka lite färskpressad juice! Efter Myli kan man fortsätta österut mot byn Pagonda, känd för sin vackra keramik. Fortsätt sedan ner mot dalen Imvrasos som tar dig vidare tillbaka mot Ireon.