Lykourgos Logothetis borg och Metamorfosiskyrkan

Kyrkor & kloster på Samos

Runt om på Samos finns flera vackra kyrkor och kloster att besöka. Upptäck kända Metamorfosiskyrkan från 1831, den pampiga kyrkan Agio Nikolaos eller hälsa på de tre munkarna i klostret Timoiou där det även finns källor som sägs tvätta dig fri från alla synder. Här kan du läsa mer om Samos intressanta kyrkor och kloster!

Metamorfosiskyrkan

I hamnen i Pythagorion, högt uppe på en kulle, hittar du Lykourgos Logothetis borg. Alldeles intill ligger Metamorfosiskyrkan från 1831, och om du besöker kyrkan undrar du kanske vad som döljer sig i boxarna med foton och namn. Svaret är dödskallar. Enligt en grekisk tradition grävs nämligen gravarna upp efter 6-10 år. När benen blivit vita menar man att den döda blivit fri från sina synder och man placerar skallen i kyrkan. På hotellen Evripili och Polixeni bor du med ett bekvämt gångavstånd från borgen och kyrkan.

Heratemplet

Heratemplet, som var ett av antikens mest betydelsefulla tempel, är i dag en av Samos främsta sevärdheter. De fina tempellämningarna ligger i Ireon väster om Pythagorion, cirka tio minuter från flygplatsen. Under åren har templet förstörts flera gånger, men byggts upp igen.

Timiou Stavros

I klostret Timiou Stavros, som byggdes på 1500-talet, bor i dag tre munkar. Här finns också två mytomspunna källor – om du tvättar dig i vattnet sägs du bli fri från alla dina synder. Klostret ligger efter Chora på vägen från Pythagorion, om man svänger upp till höger efter Mavratsei.

Megali Panagia

Det här är Samos största kloster, byggt på 1500-talet i bysantisk stil. Det är känt för sina vackra väggmålningar och träikoner. Klostret har en spännande historia: det sägs att munkarna Dionysos och Neilos hittade en ikon här som de bar med sig. Morgonen därpå var ikonen borta, men efter att ha letat överallt fann de den åter på fyndplatsen. Platsen ansågs så helig att man lät bygga ett kloster här. Klostret ligger mellan byarna Myli och Kourmaradei på centrala Samos.

Vacker kyrka i Karlovassi

Kyrkan Agios Nikolaos är en pampig byggnad designad av arkitekten Angelos Angelidis. Kyrkan byggdes under sent 1800-tal när hamnstaden Karlovassi blomstrande ekonomiskt tack vare sin frakt- och garvningsindustri. Flera av köpmännens lyxiga hem finns fortfarande av se i närheten av hamnen.

Zoodochos Pigi

Vill du besöka ett kloster under semestern finns flera alternativ. I Vlamariområdet hittar du nunneklostret Zoodochos Pigi, där det bor ungefär 15 nunnor. Det uppfördes under 1800-talet och är byggt som ett krucifix med detaljerade dekorationer. Här kan du titta på otroligt vackra ikoner, en fascinerande predikstol och en ståtlig biskopstron. Det går också bra att bara flanera runt och njuta av lugnet. Det enklaste sättet att besöka Zoodochos Pigi är med hyrbil från Samos stad.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Samos, hitta och boka en resa till Samos eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Samos

Här hittar du våra bästa tips på de trevligaste restaurangerna, vackraste stränderna, härligaste sevärdheterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Samos

Samos

  • Fantastiska stränder och historiska sevärdheter
  • Mysiga byar och städer
  • Kombinera med Patmos
Se alla resor till Samos

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här