Inklämt mellan det väldiga Joniska havet i väster, Albanien i norr och snöklädda bergstoppar och djupa raviner i öster ligger landskapet Epirus. Naturen är galet grön, kryddad med knotiga olivträd och allra längst ut, inte långt från ön Korfu, ligger byarna Parga och Sivota lika lugnt som bildskönt.
Kustorten Parga med sin stadsstrand Krioneri Beach eller den berömda, kilometerlånga Valtosstranden med sin grovkorniga sand grundades redan för 800 år sedan av venetianerna. Fästningen från den tiden finns fortfarande kvar och är något av Pargas paradmärke. Men i dag är det här framför allt en förnämlig liten semesterort, dit ett allt större internationellt klientel har hittat på senare tid.
Långa lata dagar
Nina Hornewall är halvgrekiska och har hus i Epirus. Här mellan hav och land vill hon landa i långa lata dagar så ofta det bara är möjligt.
- Jag är otroligt svag för hela den här trakten som är Epirus. Det har varit en av Greklands enklaste områden; bergigt och glest befolkat. Men den här avskildheten har samtidigt gjort landskapet till ett av landets mest spännande under de senaste 20–30 åren, en landsända som bara låg och väntade på att bli upptäckt, säger hon.
Nina Hornewall är också kommersiell chef för den skandinaviska researrangören Apollo, som i drygt 35 år nu gjort till sitt signum att leta upp grekiska guldkorn till svenska semesterfirare. Och i Epirus med destinationerna Parga och Sivota har Nina Hornwall hittat vad hon tycker är den optimala kombinationen av semester mellan hav och berg.
- Att kunna åka upp på flera tusen meters höjd och hitta de här byarna där tiden stått still. I sin dramatik påminner Epirus mig mycket om Kreta; genuint, varierad natur, väldigt mycket historia och fullt av vanligt sympatiskt grekiskt småstads- och byliv.