Grekiska gömställen
upptäck kustpärlorna Parga och Sivota

Äkta är ett ord att akta sig för när det kommer till resmål. Men faktum är att de fridfulla fastlandsdestinationerna Parga och Sivota och hela regionen Epirus kan vara Greklands mest sympatiska gömställe.  

Golfo Beach i Parga

Inklämt mellan det väldiga Joniska havet i väster, Albanien i norr och snöklädda bergstoppar och djupa raviner i öster ligger landskapet Epirus. Naturen är galet grön, kryddad med knotiga olivträd och allra längst ut, inte långt från ön Korfu, ligger byarna Parga och Sivota lika lugnt som bildskönt.  

Kustorten Parga med sin stadsstrand Krioneri Beach eller den berömda, kilometerlånga Valtosstranden med sin grovkorniga sand grundades redan för 800 år sedan av venetianerna. Fästningen från den tiden finns fortfarande kvar och är något av Pargas paradmärke. Men i dag är det här framför allt en förnämlig liten semesterort, dit ett allt större internationellt klientel har hittat på senare tid.  

Långa lata dagar 

Nina Hornewall är halvgrekiska och har hus i Epirus. Här mellan hav och land vill hon landa i långa lata dagar så ofta det bara är möjligt.  

- Jag är otroligt svag för hela den här trakten som är Epirus. Det har varit en av Greklands enklaste områden; bergigt och glest befolkat. Men den här avskildheten har samtidigt gjort landskapet till ett av landets mest spännande under de senaste 20–30 åren, en landsända som bara låg och väntade på att bli upptäckt, säger hon. 

Nina Hornewall är också kommersiell chef för den skandinaviska researrangören Apollo, som i drygt 35 år nu gjort till sitt signum att leta upp grekiska guldkorn till svenska semesterfirare. Och i Epirus med destinationerna Parga och Sivota har Nina Hornwall hittat vad hon tycker är den optimala kombinationen av semester mellan hav och berg.  

- Att kunna åka upp på flera tusen meters höjd och hitta de här byarna där tiden stått still. I sin dramatik påminner Epirus mig mycket om Kreta; genuint, varierad natur, väldigt mycket historia och fullt av vanligt sympatiskt grekiskt småstads- och byliv. 

Vackra Parga

Måleriska utflykter i Parga 

Vi drar oss ut mot kusten och kastar ankar i den vackra viken som Parga huserat i sedan 1200-talet. Staden ligger minst sagt måleriskt alldeles vid det kristallklara vattnet och med sina pastellfärgade hus och stenlagda gränder – allt omgivet av sluttningar täckta av olivlundar.  

- Det är en fascinerande kustremsa med mycket kalkstensgrottor. Vi brukar själva hyra båt för en halvdag, fylla den med frukt och iskallt mineralvatten – och puttra i väg längs kustlinjen för att se hela det här scenariot från havet. 

Väljer man att inte tuffa runt för egen maskin anordnar Apollo dagsutflykter ut till de Joniska öarna. 

- Störst är Korfu, men lite mer okända Paxosöarna ligger just söder om Parga. Där väntar en makalös natur. Sedan måste man ju också passa på att leva det där klassiska badlivet, och förstås sitta på kafé och sippa på en iskaffe, tipsar Nina.  

Spännande matkultur och musik 

Flygen till Parga och Sivota går till antingen Preveza-Aktion eller provinshuvudstaden Ioannina, den senare är en universitetsort och ett slags centrum för hela Epirus. Och bortom stränderna och badlivet i Parga och Sivota har Ioannina mer känslan av en balkanstad nära bergen, enligt Nina Hornewall. 

- Här finns massor av spännande lokal matkultur, folkmusik med klarinett som huvudinstrument – allt inbäddat i rik historia. Jag tycker definitivt att man ska uppleva både land och hav, kust och berg när man besöker den här landsändan.  

Dagsturen till det gömda Epirus gör många gäster med Apollos kunniga guider. En av de bortglömda pärlorna hittar vi högt upp i bergen: Zagoria-byarna, 36 små samhällen, varav några är världsarvsskyddade av Unesco.  

- Där väntar rent makalösa scenerier som brukar göra besökarna helt golvade. Naturen runt de här byarna är fullständigt intagande. Tusentals meter höga bergstoppar som möter Europas djupaste ravin – samtidigt som floderna skär rakt genom landskapet. Här i vattnen kan man prova på forsränning, paddla kajak eller rida rakt ut i naturen. 

När Nina Hornwall kom till Apollo för tio år sedan var Parga och Sivota små resmål i bolagets stora grekiska galleri. Idag är framför allt Parga betydligt mer välkänt, utan att för den skull kännas som en avmätt och trött destination. 

- Idag kan vi bara säga ”Epirus”, så strömmar människor till. Det är förstås väldigt roligt.   

Häftiga höghöjdsbyar 

Apollos Greklandsexpert lyfter gärna några höghöjdsbyar extra högt mot skyarna. Både Papigo och Mikro Papigo, den senare för övrigt på 1700 meters höjd, har Nina själv varit med om att lansera för den svenska resepubliken.  

- Där på toppen har vi vårt hotell och spa 1700 som är ett Apollo Mondo One of a Kind-hotell. Därifrån kan man sitta på verandan och se solen gå ner bortom bergen. Magiskt! Dessutom lockar man med ett härligt kök av lokala råvaror, mycket vilt och såklart fina får- och getostar. Åker man hit i början av säsongen ligger dessutom hela området som inbäddat i gnistrande snö, säger Nina Hornewall drömmande.  

Fortfarande väljer flertalet resenärer att bo nära kusten för att bada, vandra längs stranden på morgonen och dricka det första iskaffet för dagen på sin lokala taverna.  

- Men det som är så fantastiskt är att alla de här bergsaktiviteterna är så tillgängliga, de kan man göra på eftermiddagen och kvällskvisten och ändå hinna tillbaka till de småskaliga familjehotellen vid kusten. Just det gör den här trakten så unik. 

Sivota Retreat-powered by Playitas Vackra vyer över Sivota Retreat-powered by Playitas

3 härliga hotell i Parga

  • Parga Beach, populärt Mondo Family-hotell precis på Valtosstranden. 
  • Baccoli, familjärt Mondo Local-hotell med hög kundnöjdhet mitt i byn. Drivs av ägaren Michalis och hustru Elena. 
  • Salvator Villas, exklusiva villor med panoramautsikt över Pargabukten och byn. 

3 fina hotell i Sivota: 

2 lyxiga boenden i bergen:  

  • 1700, ett litet femstjärnigt, Mondo One of a kind-hotell högst upp på 1700 meters höjd i byn Mikro Papigo. 
  • Papigo towers, Charmigt och autentiskt Mondo One of a Kind-hotell med makalös vy beläget i bergsbyn Papigo. 

Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Sivota, hitta och boka en resa till Sivota eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Sivota

Här hittar du våra bästa tips på de mysigaste restaurangerna, härligaste stränderna, de bästa utflykterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Sivota

Epirus-området

  • Parga - grekisk småstadsidyll
  • Sivota - romantik och upplevelser
  • Zagoria - fantastisk natur
Se alla resor till Epirus-området

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här