Varför Parga?

- 6 anledningar för att välja Parga

Är du som jag en Grekland-lover? I så fall rekommenderar jag att du riktar ditt fokus mot Parga. Sedan jag besökte denna lilla pärla på fastlandet i nordvästra Grekland för första gången har jag haft svårt att prata om något annat. Jag blev kär – och bokade illa kvickt in ett nytt besök redan i sommar. 
 

parga-town Hamnen i Parga.

1. Det glittrar och sprakar om staden 

Parga är en pittoresk liten grekisk stad med influenser från flera medelhavsländer – eftersom att staden historiskt tillhört både Italien, Turkiet och Frankrike. En del av de söta husen är grekiskt vitblåa – men står du nere vid hamnpromenaden och blickar uppåt möts du av en riktig färgexplosion; lindblomsgrönt, aprikos, citrongul och duvblått. 

Parga stad ligger som en amfiteater ner mot en ljuvlig hamnpromenad där du finner ett pärlband av mysiga tavernor och barer – letar du dig lite längre upp i staden kan du få en fantastisk utsikt till middagssällskap. I ”Gamla stan” finns massor av mysiga och smala gränder att gå vilse i – fyllda med butiker, restauranger och gömda skatter. När det skymmer över stan är det längs hamnpromenaden de flesta rör sig– även om Parga inte är en stad för festprissar finns det massor av mysiga barer som håller öppet till småtimmarna. 

 P.S. Det finns två ”hemliga klubbar” dit lokalborna går, men dit får du hitta på egen hand ;). 

 2. De varma Pargaborna 

Efter en dag i Parga tror jag att jag fick fler bekanta än vad jag har på Södermalm i Stockholm, där jag bor. Det är en särskild stämning som råder i den lilla staden och här överger man snabbt sin svenska stelhet. Alla Pargabor jag stötte på utstrålade värme och inga problem var någonsin för stora – alla hjälptes åt och livet blev helt plötsligt väldigt lätt att leva. Vem man än träffade hade en bror eller syster som kände nån som kände nån som kunde fixa i princip vad som helst. 

parga-lichnos-beach Det kryllar av stränder i Parga.

3. Det finns en strand för alla 

I och runt omkring Parga finns massor av fina stränder – i staden ligger Krioneri Beach – perfekt för ett morgon- eller kvällsdopp, eller en heldag för den delen. Härifrån kan man ta en simtur över till den lilla bildsköna ön Panagias med två små kyrkor att utforska – det blev tyvärr aldrig av för min del men det är det första jag ska göra efter greksalladen, när jag återkommer i sommar. 

En 15 minuterspromenad från Parga stad, förbi den venetianska fästningen, eller en kort båtresa – ligger Valtosstranden som är både bred och lång och ligger i natursköna omgivningar. Stranden är ganska långgrund och sanden är mjuk. Tillbringar man en dag här finns det massor av härliga ställen att äta lunch på.

En lite mer svåråtkomlig strand är Sarakiniko – för att ta dig hit måste du antingen ta en båt från hamnen i Parga stad eller hyra bil – det beror på att den ligger lite undangömd vilket gör att det också är mindre folk här än på de andra stränderna. Kör du längs västkusten och har lite tålamod kan du hitta din egen privata och näst intill orörda strand. 

3,5 kilometer söder om Parga ligger den populära Lichnosstranden, den är bedårande vacker, hit tar du dig lättast med båt eller bil men det kan också vara ett äventyr att ta sig hit till fots över ett ståtligt berg omklätt av olivträd – här får du garanterat bra beach-bilder. 

4. Hotellen har en unik karaktär och historia 

Eftersom att jag jobbar på Apollo så passade jag såklart att besöka så många av våra hotell som möjligt. Det ena överträffade verkligen det andra och liksom Parga-borna själva, utstrålade hotellen värme och service. Många av hotellen i Parga är familjeägda – vilket ger dem sin egen unika karaktär och historia och tar du dig tid att prata med personalen så kan du få höra de mest spännande historierna – de berättar öppenhjärtligt om både hotellens och Pargas historia. Att många hotell är familjeägda gör också att de verkligen omvårdas med kärlek – vilket är otroligt charmigt! Inga stora hotellkomplex här inte – är det de man vill ha så får man helt enkelt åka någon annanstans.  

5. Höga berg och kristallklart vatten 

Parga ligger i en region som heter Epirus och vare sig du flyger till Preveza eller Ioannina så kommer du på din färd mot Parga på en gång få ett smakprov på den mäktiga naturen med höga berg, snirkliga vägar och djupa dalar. Jämfört med södra Grekland så är det här väldigt grönt – och vattnet skimrande turkost. Det kuperade landskapet gör att du hittar den ena utsiktsplatsen efter den andra och Instagram-kontot går varmt! 

parga-piso-krioneri-beach Krioneri Beach.

6. Ju mer du upptäcker desto mer vill du se 

Både i Parga stad och runt omkring finns det massor att upptäcka. En brant men inte så lång promenad upp från Pargas strandpromenad hittar du Pargas venetianska slott från 1500 talet – här njuter du både av kaffe och en fantastisk utsikt över staden. Sedan kan du också lära dig en hel del om en historia som innefattar allt ifrån albaner, italienare, turkar och fransmän. 

Är du i Parga så tycker jag verkligen att du ska passa på att åka med på en utflykt eller hyra bil. Du behöver inte åka särskilt för att komma till sagolika miljöer kring Acheron-floden, som också är känd som Styx från den grekiska mytologin. Det sägs att det var här som Achilles blev doppad i floden av sin mor för att bli odödlig. Då jag var här var det helt folktomt – och porlandet från den 9 grader ”varma” floden och den överdådiga naturen gjorde upplevelsen helt överjordisk och meditativ – och nu är jag odödlig. 

En annan utflykt som du INTE får missa är den till Zagoria-regionen. Själv hyrde jag bil och tog mig upp till den pyttelilla staden Mikro Papigo – en brant resa på cirka 2,5 timmar. Men väl värd sin restid! Den lilla charmiga byn är ett välbevarat kulturarv som ligger högt upp i Pindusbergen bredvid en av världens djupaste raviner. Precis som mina andra kollegor som tidigare varit här finner jag inte riktigt ord som kan beskriva upplevelsen, magiskt räcker inte riktigt. Jag lämnar det till dig att uppleva! 

I den lilla stenstaden åt vi lunch på hotellet Mikro Papigo 1700 Hotel & Spa. All mat var lokalproducerad och serverades till utsikternas utsikt – himmelskt.  Zagoria är en region som passar aktiva resenärer – jag själv passade på att boka in mig på en forsränning – gör det! 

Utöver dessa naturupplevelser är det från Parga lätt att ta sig till andra Grekiska byar och öar. Exempelvis Korfu, Lefkas, Paxos, Sivota och den pulserande studentstaden Ioannina – det är bara fantasin som sätter gränserna! Du har heller inte långt till södra Albanien och den populära turistorten Saranda

/ Clara Larsson


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Parga, hitta och boka en resa till Parga eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Parga

Här hittar du våra bästa tips på de mysigaste restaurangerna, härligaste stränderna, de bästa utflykterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Parga

Parga

  • Vackra stränder
  • Pittoreska Parga stad
  • Kombinera med Lefkas
Se alla resor till Parga

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här