Vacker strand i Dhermi, Albanien

Albaniens bästa stränder

- våra bästa strandtips!

De underbara stränderna är ett av Albaniens främsta trumfkort som semesterdestination. Här finns både gyllene sandstränder och vita stränder med klappersten eller småsten. Kristallklart turkost vatten inbjuder till härliga dopp i sommarvärmen. Längs den långa kusten kan du hitta små undangömda pärlor eller njuta av bekvämligheten på de större stränderna med solstolar och restauranger.

Strand i Dhermi, Albanien

Stränderna på albanska rivieran

Den södra delen av Albaniens vackra kust, från Dhermi och söderut, är det som brukar kallas för albanska rivieran. Här ligger ett av Apollos resmål i AlbanienSaranda. Längs rivieran finns massor av fina stränder, från små avsides badvikar till långa härliga sandstränder. 

På den norra delen av albanska rivieran ligger den lilla byn Dhermi, med en av Albaniens mest kända stränder. Orten och dess strand är mycket populär, men tack vare att den är så lång finns det gott om plats. Stranden består av vit klappersten, och vattnet är härligt kristallklart. Söder om stranden ligger små vikar med grottor.

Strax norr om Dhermi ligger rivierans två nordligaste stränder, Palasa och Drymades. På den vackra Palasastranden råder lugnet. Stranden består av vit sand varvat med klippor. Några små caféer erbjuder svalkande dryck och enklare mat.

Söder om Dhermi, halvvägs till Himara ligger de två fina stränderna Gjipe och Jala. Gjipe är en liten pärla till strand, undangömd mellan två stora klippor. För att ta sig hit krävs det ca 30 minuters promenad i varierad terräng. En liten bit söderut lockar den mer lättillgängliga Jalastranden med sin skönhet och azurblåa vatten. 

Stranden Ksamil i Albanien

Saranda och Ksamil

Populära Saranda är rivierans främsta semesterort. Inne i staden lockar en smal vit grusstrand med klart vatten. Det finns också flera fina stränder i närheten. Ksamil, en kort bussresa söder om Saranda, är den mest populära. Här sträcker sig en fin vit sandstrand längs den vackra bukten med turkosblått vatten. I bukten ligger tre små öar dit du kan ta dig med båt. På stranden finns solstolar och parasoller att hyra och ett utbud av vattensport.

På vägen till Ksamil ligger den lilla paradisstranden Pulebardha. Vill du ha lugn och ro är detta stranden för dig – eftersom stranden ligger lite avsides är det betydligt mindre folk här än i Ksamil. 

Durres riviera

Vid hamnstaden Durres sträcker sig Albaniens längsta strand nästan en mil söderut. Den långa, breda stranden med mjuk vit sand är långgrund och barnvänlig. Här finns gott om solstolar och parasoller nedanför de många hotellen och ett stort utbud av vattensporter. En fin strandpromenad löper längs stranden. Den del av Durres Riviera där Apollos hotell ligger kallas även för Golemstranden.

Vackra Spile beach i Himara

Stillsamma stränder kring Himara

Den lilla genuina byn Himara har två vackra stränder med ljuvligt klart vatten, dels Himarastranden i själva byn och dels Potamistranden strax söder om byn. Båda stränderna består av småsten, så badskor är bra att ha här. 

Strax norr om Himara hittar du den långa vita stenstranden Livadhi, som ligger vackert längs böljande kullar. Det är en lugn strand med några små strandbarer, butiker och campingplatser.

Borsh är en av Albaniens längsta stränder – hela 7 km lång. Stranden sträcker sig längs ett böljande landskap med olivlundar. Hit tar du dig enkelt från både Himara och Saranda.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Albanien, hitta och boka en resa till Albanien eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Albanien

Vilka är Albaniens finaste stränder? Var hittar jag de bästa restaurangerna? Vad finns det att göra för barnen? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Albanien!

Se alla våra restips för Albanien

Albanien

  • Kristallklart vatten och vackra stränder
  • Historiska sevärdheter
  • Mysiga bergsbyar och orörda badvikar
Se alla resor till Albanien

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här