Risfält i Vietnam

Varför Vietnam?

Vietnam har på senare tid seglat upp till en storfavorit gällande vinterresor. Det som lockar med Vietnam är framför allt de kritvita stränderna, vajande palmer och vackra hotell direkt vid det kristallklara vattnet. Dock finns här mycket mer än så – vad sägs om den världsberömda storstaden Saigon, sevärdheter i toppklass och billig mat och shopping? Här har vi svarat på vanliga frågor gällande Vietnam, som till exempel vart du ska åka, när är det bäst att resa och vad du absolut inte får missa!

5 anledningar att åka till Vietnam

  1. Storstad möter strandliv
  2. Billig mat och shopping
  3. Spektakulära sevärdheter
  4. Den starka historian
  5. Hotell av bra standard

Hur är Vietnam?

Vietnam kan kännetecknas av olika saker. Vissa tänker nog på kritvita stränder, vajande palmer, kristallklart vatten och böljande risfält, och andra på livliga storstäder med mycket folkliv, mopeder, ljud och dofter från gatuköken. Vietnam har även en stark historia, där Vietnamkriget lämnat sina spår i hela landet. Kontrasterna i landet är med andra ord stora, där du kan upptäcka allt från de myllrande storstäderna Saigon och Hanoi, till paradisdestinationer som Phan Thiet och Phu Quoc.

Båtresa på flod i Vietnam

När ska jag åka till Vietnam?

Vietnam bjuder på behagliga temperaturer året runt, där det är som varmast under torrperioden. Det är även under denna period som det är bäst att resa till Vietnam, då man slipper den kraftiga nederbörden som kan uppkomma. Med Apollo reser du mellan oktober – april, då risken för regn är liten och dagstemperaturen oftast är runt härliga 29°C.

Vietnam i december

Det är särskilt populärt att resa till Vietnam i december, över jul och nyår, och fira in det nya året på en paradisstrand. På flera av våra hotell kan du äta jul- och nyårsmiddag – spana till exempel in Bamboo Village Resort, Romana Resort, Blue Ocean Resort och Sailing Club Mui Ne Resort.

Vill du åka när vietnameserna själva firar nyår så ska du skriva in 25e januari, det vietnamesiska nyåret 2020, i kalendern. Det vietnamesiska nyåret kallas även Tết, eller Tết Nguyên Đán som är hela benämningen. Firandet pågår i allt från tre dagar och upp till en vecka, men vissa nyårstraditioner kan vara i upp mot nio dagar. Som avslutning på firandet bjuds det på en imponerande drakparad.

Storstaden Saigon

Vart i Vietnam ska jag åka?

Med Apollo kan du åka till Saigon, Phan Thiet, Phu Quoc och Da Nang. Till Phan Thiet och Saigon erbjuder vi charterresor, och till Phu Quoc och Da Nang paketerar du din resa själv. Ett hett tips är att kombinera storstad och strandliv under två veckor. Då kan du exempelvis börja med 11 dagar i Phan Thiet, och avsluta semester med 3 dagar i livliga Saigon.

Till Vietnam åker vi med några av världens bästa flygbolag som Qatar Airways och Turkish Airlines.

Är Vietnam billigt?

Vietnam är ett billigt alternativ till årets vinterresa. Biljetter och hotell kostar självklart en slant, men mat och shopping är billigt om man håller sig till det lokala. Kontanter används mest och valutan i Vietnam är vietnamesisk dong. Man kan tyvärr inte växla till sig dong i Sverige utan USD rekommenderas. Det är billigare att ta ut dong från uttagsautomater eller lokala växelkontor på plats.

Sedan finns det även såklart märkesshopping i de större städerna som Saigon, där priserna är ungefär detsamma som hemma. Här kan du shoppa märken som Gucci, Christian Dior och Lacoste. Besök kvarteren runt gatan Dong Khoi om du söker annat än lokala butiker.

Vad ska man se i Vietnam?

I Vietnam finns det mycket att göra och se! Är du i Saigon får du inte missa berömda sevärdheter som krigsminnesmuseet , Mekong Deltat och Cu Chi-tunnlarna. Semestrar du i Phan Thiet är Taku Mountain och den liggande Buddhan ett måste! Utanför Mui Ne väntar även de röda sanddynerna - passa på att åka hit vid solnedgången, då är det extra vackert här. Kanske vågar du prova på sandboarding?

Vill du se något utöver det vanliga och befinner dig i Da Nang ska du åka till Golden Bridge. Det som gör bron spektakulär är inte bara den vackra utsikten utan de gigantiska händerna som ger en illusion av att hålla bron uppe.

På paradisön Phu Quoc hittar du den säregna klippan Dinh Cau. Den tillhörande byggnaden fungerar delvis som fyr, delvis som buddhistiskt tempel. Många lokala fiskare kommer hit för att be om fiskelycka och beskydd på havet.

Var ska jag bo i Saigon?

Vill du bo mitt i smeten i centrala Saigon med närhet till alla stora sevärdheter som Ben Than Market, katedralen Notre Dame, restauranger och shopping, ligger alla Apollos hotell i Saigon bra till. Kika till exempel närmare på Liberty Central Saigon Point, Northern Saigon och Windsor Plaza.

Var ska jag bo i Phan Thiet?

Vackra Phan Thiet ligger längs stranden i Mui Ne och bjuder på sköna dagar i med paradisstränder, snorkling i havet och lugn. Alla Apollos hotell i Phan Thiet ligger precis vid stranden. Vi rekommenderar Bamboo Village Resort, Romana Resort och Oriental Pearl Resort.

Se fler restips för Vietnam

Hotell Bamboo Village Resort i Phan Thiet