Long bay i Vietnam

Varför Vietnam?

Vietnam har på senare tid seglat upp till en storfavorit gällande vinterresor. Det som lockar med Vietnam är framför allt de kritvita stränderna, vajande palmer och vackra hotell direkt vid det kristallklara vattnet.

 

Dock finns här mycket mer än så – vad sägs om den världsberömda storstaden Saigon, sevärdheter i toppklass och billig mat och shopping? Här har vi svarat på vanliga frågor gällande Vietnam, som till exempel vart du ska åka, när är det bäst att resa och vad du absolut inte får missa!

Saigon

5 anledningar att åka till Vietnam

  1. Storstad möter strandliv
  2. Billig och god mat och shopping
  3. Spektakulära sevärdheter
  4. Den starka historien
  5. Hotell av bra standard

Hur är Vietnam?

Vietnam kan kännetecknas av olika saker. Vissa tänker nog på kritvita stränder, vajande palmer, kristallklart vatten och böljande risfält, och andra på livliga storstäder med mycket folkliv, mopeder, ljud och dofter från gatuköken. Vietnam har även en stark historia, där Vietnamkriget lämnat spår i hela landet. Kontrasterna i landet är med andra ord stora, där du kan upptäcka allt från de myllrande storstäderna Saigon och Hanoi, till paradisdestinationer som Phan Thiet och Phu Quoc.

Båtresa över flod i Vietnam

När ska jag åka till Vietnam?

Vietnam bjuder på behagliga temperaturer året runt, där det är som varmast under torrperioden. Det är även under denna period som det är bäst att resa till Vietnam, då man slipper den kraftiga nederbörden som kan uppkomma. Res mellan oktober – april, då risken för regn är liten och dagstemperaturen oftast är runt härliga 29°C.

Vietnam i december

Det är särskilt populärt att resa till Vietnam i december, över jul och nyår, och fira in det nya året på en paradisstrand. På flera av våra hotell kan du äta jul- och nyårsmiddag.

Fira nyår som vietnameserna! Det vietnamesiska nyåret kallas även Tết, eller Tết Nguyên Đán som är hela benämningen. Firandet pågår i allt från tre dagar och upp till en vecka, men vissa nyårstraditioner kan vara i upp mot nio dagar. Som avslutning på firandet bjuds det på en imponerande drakparad.

Stranden Mui Ne utanför Phan Thiet Stranden Mui Ne utanför Phan Thiet

Vart i Vietnam ska jag åka?

Apollo erbjuder charterresor till både Saigon och Phan Thiet. Vill du uppleva en typisk vietnamesisk kuststad är Phan Thiet ett bra val, här väntar små mysiga restauranger i centrum och häftiga röda sanddynor. På den vackra Mui Ne-stranden finns bra förutsättningar för olika vattensporter och för den golfintresserade finns här några av Vietnams bästa golfbanor. Är du ute efter puls och folkliv är Saigon, eller Ho Chi Minh-staden som det också heter, ett bra alternativ. Den myllrande storstaden har en härlig mix av kulturhistoria, moderna skyskrapor och lokala marknader att utforska.

Är Vietnam billigt?

Vietnam är ett billigt alternativ till årets vinterresa. Flyg och hotell kostar självklart en slant, men mat och shopping är billigt om man håller sig till det lokala. Kontanter används mest och valutan i Vietnam är vietnamesisk dong. Man kan tyvärr inte växla till sig dong i Sverige utan USD rekommenderas. Det är billigare att ta ut dong från uttagsautomater eller lokala växelkontor på plats. 

Sedan finns det även såklart märkesshopping i de större städerna som Saigon, där priserna är ungefär detsamma som hemma. Här kan du shoppa märken som Gucci, Christian Dior och Lacoste. Besök kvarteren runt gatan Dong Khoi om du söker annat än lokala butiker.

Cu Chi-tunnlarna Cu Chi-tunnlarna

Vad ska man se i Vietnam?

I Vietnam finns det mycket att göra och se! Är du i Saigon får du inte missa berömda sevärdheter som krigsminnesmuseet , Mekong Deltat och Cu Chi-tunnlarna. Semestrar du i Phan Thiet är Taku Mountain och den liggande Buddhan ett måste! Utanför Mui Ne väntar även de röda sanddynerna - passa på att åka hit vid solnedgången, då är det extra vackert här. Kanske vågar du prova på sandboarding?

Var ska jag bo i Saigon?

Vill du bo mitt i smeten i centrala Saigon med närhet till alla stora sevärdheter som Ben Than Market, katedralen Notre Dame, restauranger och shopping, ligger alla Apollos hotell i Saigon bra till.

Var ska jag bo i Phan Thiet?

Vackra Phan Thiet ligger längs stranden i Mui Ne och bjuder på sköna dagar i med paradisstränder, snorkling i havet och lugn. Alla Apollos hotell i Phan Thiet ligger precis vid stranden. 


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Vietnam, hitta och boka en resa till Vietnam eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Vietnam

Vilka sevärdheter får man inte missa och vart finns de bästa stränderna? Här har vi samlat alla våra bästa tips inför din resa till Vietnam!

Se alla våra restips för Vietnam

Vietnam

  • Fina sandstränder och magisk natur
  • Intressant kultur och historia
  • Fantastisk mat
Se alla resor till Vietnam

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här