Att göra i Saigon

Den långa historian har gett upphov till brett utbud av intressanta sevärdheter i Saigon. Upptäck sevärdheter från flera olika tidsepoker, allt från reliker från arkeologiska fyndplatser och mytomspunna tempel till efterlämningar från kriget och klaustrofobiska tunnlar. Här kan du läsa mer om vilka sevärdheter du inte får missa under resan i Saigon!

Cu Chi-tunnlarna i Vietnam

Krigsminnesmuséet

Krigsminnesmuséet War Remnants Museum i Saigon är en smärtsam påminnelse om Vietnamkriget som ägde rum mellan 1955 och 1975. Muséet består av utställningar med olika teman, som till exempel militäriska fordon, odetonerade bomber, grafiska krigsbilder och de så kallade "tigerburarna", burar där staten höll sina politiska fångar. War Remnants Museum är ett av Vietnams mest populära museum med ungefär en halv miljon besökare varje år.

Återförenandets palats

Dinh Độc Lập, Återförenandets palats, även känt som Reunification Palace eller Independence Palace, är ett landmärke i Saigon som var hem åt södra Vietnams president under Vietnamkriget. Palatset hette från början "Norodom Palace" och var platsen där Vietnamkriget avslutades under "Saigons fall" den 30:e april 1975, när en Nordvietnamesisk tank tog sig genom palatsets grindar. Nordvietnamesiska soldater hissade sin fana över presidentpalatsen och Saigon bytte därefter namn till Ho Chi Minh-staden. I november 1975, efter förhandlingar mellan Nord- och Sydvietnam, omnämndes palatset till Reunification palace - Återförenandets palats. 

Cu Chi-tunnlarna

Är klaustrofobi inget problem är det ett måste att besöka de kända Cu Chi tunnlarna i Vietnam. Tunnlarna är ett otroligt stort underjordiskt tunnelsystem som från början stäckte sig ända från Saigon till gränsen vid Kambodja. De användes av Sydvietnams Nationella befrielsefront, FNL, för att ta kontroll över det stora landsbygdsområdet runt Saigon. Det välutvecklade tunnelsystemet gjorde det möjligt för Vietnameserna att göra räder på de amerikanska trupperna på deras "säkrade zoner", vilket ledde till att amerikanarna led stora förluster. Till slut bombarderades området så hårt att det kom att kallas "järntriangeln", men tunnlarna klarade sig fint och går än idag att besöka.

Ho Chi Minh City Hall i Saigon

Katedralen Notre Dame

Den vackra katedralen Notre Dame är en känd vy i Saigon och vittnar om när Vietnam koloniserades av Frankrike 1862. Notre Dame började byggas redan 1863 av de franska nybyggarna och stod färdig 1880. De två tjusiga klocktornen har en imponerande höjd på 58 meter. Vill du bo med gångavstånd till Notre Dame ska du boka Apollos hotell Sofitel Plaza Saigon eller Northern Saigon som ligger alldeles i närheten.

Ho Chi Minh City Hall

En annan vacker byggnad i Saigon är stadens stadshus som byggdes 1902–1908 i en pampig fransk kolonialstil. Stadshuset är tyvärr inte öppet för allmänheten, men det är ett populärt motiv för semesterns fotografier tack vare sitt vackra yttre. Det är särskilt vackert på kvällen när byggnaden lyses upp. 

Postkontoret i Saigon

Postkontoret i Saigon, även kallat Ho Chi Minh City Post Office och Saigon Central Post Office, byggdes när Vietnam var en del av franska Indokina i början av 1800-talet. Idag är postkontoret en turistattraktion där dragplåstret är två kartor som målades strax efter att kontoret byggdes. Den enda är en karta över södra Vietnam och Kambodja och heter "Lignes telegraphiques du Sud Vietnam et Cambodge 1892", och den andra är en karta över "stora Saigon" och heter "Saigon et ses environs 1892".

Fine Arts Museum

Konstmuseet Fine Arts Museum i Saigon ställer ut Vietnamesisk konst i form av bland annat skulpturer, olje- och silkesmålningar och antik buddistisk konst. Här finns även en del arkeologiska utställningar med reliker från Champafolket och den arkeologiska fyndplatsen Óc Eo. 

Operahuset

I hjärtat av Saigon, i närheten av Ben Tahn Market, hittar du det stiliga operahuset, som även är känt som "the Municipal Theater". Byggnaden är en imponerande syn i Saigon och byggdes 1898 av den franske arkitekten Eugene Ferret, vilket syns på den extravaganta stilen. I den ovala salongen får upp till 468 åskådare plats med bra utsikt från varje säte. På kvällen är operahuset vackert upplyst och ser nästan ut som en gigantisk port in till Saigon.

Mekongdeltat i Vietnam

Historiska muséet i Saigon

Vill du lära dig mer om Vietnams långa historia ska du besöka det historiska muséet i Saigon. Muséet visar upp utställningar från alla Vietnams tidsperioder med ett tidsspann från 2879 f.Kr till 1945. Ett måste för den historieintresserade! Historiska muséet är beläget på 2 Nguyen Binh Khiem Street, Ben Nghe Ward, District 1 i Saigon, Vietnam

Mekongdeltat

Mekongdeltat är den plats i sydvästra Vietnam där Mekongfloden mynnar ut i havet via ett nätverk av slingrande floder. Missa inte en tur på floden som är en naturupplevelse över det vanliga, med vinglande stylthus, charmiga flytande marknader och traditionella husbåtar. Floderna är dock inte bara en vacker naturupplevelse, vattenvägarna kallas även "Vietnams riskorg", då större delen av allt ris som produceras i Vietnam kommer från just Mekongdeltat. Ungefär 4,5 miljon ton går på export varje år.

Jade Emperor Pagoda

Jade Emperor Pagoda är en taoistisk pagoda belägen på 73 Mai Thi Luu Street i Saigon, Vietnam. Pagodan byggdes av det kinesiska samhället 1909 för att hylla den taoistiska guden Ngoc Hoang. Detta är en av Saigons mest spektakulära tempel med mängder av statyer av gudomligheter och hjältar. Den skarpa doften av rökelse, som kallas huong, fyller luften i Pagodan och ger en häftig känsla tillsammans med de enastående träsniderierna.

Giac Lam Pagoda

Det sägs att det buddistiska templet Giac Lam är det äldsta i Saigon. Templet byggdes 1744 och bjuder på en harmonisk atmosfär i en grönskande trädgård. Med kinesiska bokstäver skrivs templets namn 覚林寺, vilket betyder "Feel the Woods temple", där det vackra bodhi-trädet i trädgården var en gåva från en munk från Sri Lanka 1953. För de sjuka och äldre är Giac Lam ett känt pilgrimsmål - det sägs nämligen att när den stora bronsklockan ringer så får folket svar på sina böner.

Buu Long Pagoda i Saigon, Vietnam

Buu Long Pagoda

Lite undangömt i de östra delarna av Saigon ligger det vackra buddhistiska templet Buu Long Pagoda i grönskande omgivningar. Templet ligger i distrikt 9, vackert beläget på en kulle, och påminner om de tempel man kan se i Thailand och Myanmar. De vackra guldiga taken och pelarna tillsammans med de gröna träden och fontänen ger en vacker och avslappnande vy. Bakom templet ligger den stora trädgården där du kan strosa omkring och här finns även en vegetarisk restaurang om hungern slår till.

Phuoc An Hoi Quan Pagoda

En av de mest vackert utsmyckade pagoderna i Saigon är Phuoc An Hoi Quan Pagoda, med en inredning som går i rött, guld, grönt och gult. Pagodan byggdes 1902 och bjuder på vackra utsmyckningar som rituella ornament och vapen i mässing och imponerande träsniderier på altare, väggar och kolonner. Till vänster vid entrén står en staty av den heliga hästen Quan Cong, och innan man ger sig ut på en resa ska man ge gåvor till Quan Cong, stryka manen och ringa i klockan runt hästens hals.

Missa inte att gå på marknad i Saigon

Shopping i Saigon

Är du en shoppingsugen resenär som undrar vad man shoppa i Saigon? I denna livliga storstad ligger köpcentrumen tätt och en shoppingtur ligger alltid nära till hands! Besök Diamond Plaza, Eden Mall, Saigon Centre, Parkson Plaza, Saigon Square, Hung Vuong Plaza, Tax Trading Center, Vincom Center, Zen Plaza. Ja, listan är nästan oändlig. Vare sig du är ute efter märkeskläder, guldsmycken, lädervaror eller teknikprylar - allt finns att köpa. De flesta av stadens shoppingcentrum ligger centralt i distrikt 1 och om du orkar bära alla kassar kan du enkelt promenera mellan dem. Är du ute efter en mer lokal upplevelse ska du söka dig till gatumarknaderna där chansen att hitta den ultimata souveniren är stor - glöm inte att pruta!

Ben Thanh Market

Den kända marknaden Ben Thanh Market är centralt belägen i distrikt 1 i Saigon och är den perfekta platsen för köpa semesterns souvenirer. Inne i marknaden finns även mängder med matstånd där du kan upptäcka nya maträtter som du aldrig hört talas om förut. Gå vilse bland lokalt hantverk, märkesprylar och vietnamesisk konst medan luften fylls av friterade nudlar och grillad fisk - en mer Vietnamesisk atmosfär går knappt att hitta.

Tao Dan Park

I parken Tao Dan får Vietnamborna en efterlängtad paus från myllret och ljudet. Dessa grönskande områden bjuder in till lugna promenader och picknick, med en sval temperatur i skuggan av de 1000 träden som växer här. I parken finns även tennisplaner och en bassäng om du vill ta ett svalkande dopp. Den bästa tiden att besöka Tao Dan är på morgonen innan det hunnit bli allt för varmt. Strosa runt och spana på lokalinvånarna som utövar Tai Chi eller besök den buddhistiska templet för en kulturell upplevelse. Något som är speciellt utmärkande för Tao Dan Park är fågelsången - folk från hela Saigon tar nämligen med sina fåglar till parken så de får öva på sina sångfärdigheter.

 


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Saigon, hitta och boka en resa till Vietnam eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Saigon

Vad finns att göra i Saigon och vilka sevärdheter får man inte missa? Här har vi samlat alla våra bästa tips inför din resa till Saigon!

Se alla våra restips för Saigon

Vietnam

  • Fina sandstränder och magisk natur
  • Intressant kultur och historia
  • Fantastisk mat
Se alla resor till Vietnam

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här