Öl och vin
Singha, lejonölet, är en av de äldsta ölsorterna i Thailand och enligt många den mest ”thailändska” ölen. Den är lite syrlig i smaken och passar utmärkt i värmen. Chang, elefanten, är en av Singhas största konkurrenter med sin fylliga smak och en alkoholhalt på 6,4 procent. Leo dricker du som vill stirra en leopard i ögonen. Den finns mest på landsbygden och ligger prismässigt aningen lägre än Singha och Chang. Smaken? Sådär – men värd att prova.
Bra att veta: I Thailand serveras öl med is, på i princip alla lokala restauranger. Säg till personalen om du inte vill ha is i. De flesta ölsorterna finns i två storlekar: 33 cl och 63-64 cl.
Du förstår att fin vinkultur inte har ursprung i Thailand när du ser någon lägga isbitar i ett glas rödvin. Men vindrickandet börjar bli alltmer vanligt och i dag har flera provinser sina egna vinodlingar. Flera viner smakar helt okej och är klart värda en chans – Nakara till exempel.
Hemlig whiskey
Mehkong whiskey är en mytomspunnen dryck som har gjort sig populär hos både lokalbor och turister. Den framställs till 95 procent av sockerrör och till 5 procent av ris. Efter destillations-processen tillsätts en hemlig blandning av kryddor och örter. Alkoholhalten är 35 procent och trots vad namnet antyder ligger smaken faktiskt mycket närmare rom än whiskey. Många thailändare föredrar att dricka Mehkong med is och sodavatten eller med Cola.