Landmärken_i_Barcelona

Kända sevärdheter i Barcelona

I Barcelona finns ett tjugotal kyrkor, runt varje hörn verkar en det finnas en ny sevärdhet, för att inte tala om hela kvarter som sticker ut från de andra. Vissa sevärdheter i Barcelona är mer värda att bocka av sin to-do-list.

Palau de la Musica Catalana Palau de la Musica Catalana

Arc de Triomf

Triumfbågen Arc de Triomf är ett av de mest kända landmärkena i Barcelona. Monumentet invigdes 1888 inför världsutställningen i Barcelona. Utställningen tog till stor del plats i Parc de la Ciutadella, som Arc de Triomf blev en ingång till. Monumentet ritades av arkitekten Josep Vilaseca. Arc de Triomf ligger jämte tunnelbanestationen med samma namn.

Barri Gotic 

Kvarteren som kallas Barri Gòtic - de gotiska kvarteren - är de äldsta i staden. Barri Gotic karaktäriseras av sina kullerstensgator, små mysiga torg och gamla byggnader. Det är i den här stadsdelen som Picasso bodde och arbetade i under ett tiotal år, och konstnären Joan Miró föddes och bodde här länge. I Barri Gotic kryllar det av sevärdheter: stadshuset, gotiska kyrkor och Sagrada Familia är bara några exempel. I de gamla judiska kvarteren – El Call – blir gatorna trängre och trängre desto längre in du går. El Call utgår från torget Plaça Sant Jaume.

Palau de la Música Catalana

Den katalanska musikens palats, eller Palau de la Música Catalana som det heter på spanska, är ett känt konserthus i Barcelona. Byggnaden uppfördes 1905-1908, ritad av arkitekten Lluis Domenech, och finns sedan 1997 med på Unescos världsarvslista. Du kan ta en guidad tur i konserthuset eller gå på en klassisk konsert. Den mäktiga akustiken tillsammans med den vackra interiören gör byggnaden till ett måste. Palau de la Música Catalana ligger knappt hundra meter från tunnelbanestationen Urquinaona.

Santa Maria del Mar (Sankta Maria vid havet)

I stadsdelen La Ribera ligger en kyrka som sannerligen hamnat i skymundan på grund av Sagrada Familia, och det är kyrkan Santa Maria del Mar. Den här kyrkan är ett praktexemplar på hur gotisk arkitektur såg ut i Katalanen för flera hundra år sedan. Kyrkan byggdes nämligen mellan åren 1329 – 1389. Vissa tider på dagen är det gratis att gå in, andra tar de en liten symbolisk summa för att hålla kyrkan på fötter. Kyrkan ligger precis vid torget Plaça Santa Maria, närmsta tunnelbanestation är Jaume I.