Smultronställen och naturdramatik

i magiska Makarska

Makarska rivieran kan vara en av Kroatiens vackraste. Kristallklart vatten, mäktiga bergskedjor och mättande matupplevelser har gjort Makarska till favorit för både kroater och skandinaver. Det är lätt att förstå varför.

 

Zlatni rat, Kroatien

En drygt fem mil lång kustremsa mitt emellan turistmetropolerna Split och Dubrovnik har fått allt fler att vallfärda till en semestervärld mellan vatten, kust och berg. Makarska rivierans bildsköna kustlinje lockar till sol och bad, men även till utflykter inåt landet och spänstiga sportaktiviteter.

En av dem som fallit tungt för Makarska är Jesper Falck, som 2020 blev platschef på ett av researrangören Apollos koncepthotell Mondo Family. Tillbaka året därefter utsågs Jesper till Apollos destinationschef för hela Kroatien.

Men det var Makarska som först fångade hans hjärta.

– Jag har rest mycket runt Medelhavet men det är något särskilt med Kroatien, som nästan har blivit mitt andra hem. Makarska är makalöst med sin natur, det turkosblåa havet, strandpromenaderna och många sevärdheterna. Dessutom är det bara en dryg timme in till Split om man vill få stadsvibbar. Och så förstås, närheten till Dubrovnik, som ju är en helt unik stad, berättar han.

Semester på ett pärlband

Makarska fungerar som samlingsnamn för några olika destinationer. Traktens största stad har gett rivieran sitt namn, men många väljer också att stanna i någon av strandorterna som ligger likt ett pärlband runt Makarska: Baska Voda, Podgora och Tucepi.

– Vill man lära känna området tycker jag man ska börja med att ta sig ner till hamnen i Makarska en tidig morgon och se de lokala fiskebåtarna lägga till. Gå sedan in till den gamla stadskärnan med sina många små trånga gator, vackra blomsterarrangemang och mysiga tavernor.

Makarska ligger som inbäddad och lugnt vilande framför den mäktiga bergskedjan Biokovo, en av Kroatiens tolv naturparker. Det dramatiska bergsmassivet och naturreservatet som skiljer kusten mot det dalmatiska inlandet brukar beskrivas som att ”man har fötterna i havet och pannan i blixtarna”. Toppen S:t Juraj mäter hela 1 762 meter och bergsområdet är som skräddarsytt för den som vill kombinera latmanslivet och promenaderna längs kullerstensstränderna med mer eller mindre utmanande aktiviteter.

– Det finns fina vinodlingar bortom bergen dit man kan åka på utflykter och verkligen upptäcka det riktigt lokala Kroatien. Mer vågade kan prova drakflygning från bergen eller friklättring på klipporna.

Frossa i skaldjur i Promordia

Hotell att drömma om

Med runt 30 hotell finns Apollo representerade i samtliga fyra orter längs rivieran.

Härligt harmoniskt är det i Tucepi. Tamaris är ett av hotellen som sticker ut där det landat precis vid stranden. Tamaris, som ingår i hotellkonceptet Apollo Mondo Local, hamnar ofta i topp när det kommer till kundnöjdhet. Byn Tucepi är annars mest känd för sin flera kilometer långa klapperstenstrand.

Jesper Falck rekommenderar också att inte missa stans spännande kulturliv, sommartid kryddat med mängder av konserter och festivaler.

Längre söderut längs rivieran ligger lilla Podgora med Makarskas absolut lugnaste läge. Just nere vid stranden lockar hotellet Primordia gäster som söker avskildhet och absolut närhet till det kristallklara vattnet. Här bor man bokstavligen mitt på strandpromenaden.

– Primordia har nyrenoverade lägenheter och en jättefin restaurang ner mot havet där man hittar mycket av den lokalt fångade fisken på menyerna. Hotellet är inte direkt för festfolket, utan mer för par som vill ligga på stranden och njuta och kanske vandra längs vattnet.

Kombinera med den kroatiska arkipelagen

Strapatsbefriade vandringar är för övrigt något man gör med lätthet längs Makarskas långa strandpromenader. Den som gillar lågintensiv träning går eller cyklar helt enkelt mellan många av byarna längs hela kustremsan.

Förutom närheten till Dubrovniks dynamiska historiska centrum går fina dagsutflykter ut till några av Kroatiens omsjungna öar. Just utanför Makarska väntar till exempel Brac och den berömda strandremsan Zlatni Rat, för den som söker spektakulära sandstränder. Antingen tar man färjan från hamnen i Makarska eller så kombinerar man med Split och tar direktbåt därifrån rakt ut i den kroatiska arkipelagen.

– Dessutom arrangerar vi en båtuflykt till Zlatni Rat på Brac varje vecka. Makarska har en stor mångfald och vi har många återkommande gäster. Ett skäl är nog att folk har hittat just vad de längtat och letat efter. Själv åker jag hit allra helst i maj eller september, mina favoritmånader för att besöka Makarska.

 

Jespers drömdag i Makarska:

  • Hamnen i Makarska. Börja dagen med en kaffe på någon av alla tavernor och titta på fiskebåtarna.
  • Sol och bad på någon av de små stränderna.
  • Kort busstur till lilla kustbyn Omis med sina karakteristiska hus och fina natur.
  • Tillbaka i Makarska väljer jag någon av alla fantastiska fiskkrogar. Sedan missar jag inte solnedgången, som alltid känns lite extra magisk i Makarska

Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kroatien, hitta och boka en resa till Kroatien eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kroatien

Vill du veta vilken ort som passar dig bäst, vilka de bästa stränderna är eller kanske få tips på restauranger och utflykter? Här har vi samlat våra bästa restips inför din resa till Kroatien!

Se alla restips för Kroatien

Kroatien

  • Vykortsvacker natur och kristallklart vatten
  • Underbara Makarska rivieran med många mysiga orter 
  • Spännande utflyktsmål 
Se alla resor till Kroatien

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här