Upptäck Istrien

Böljande gröna kullar, vingårdar, en romersk amfiteater och vackra medeltidsstäder – Istrien i norra Kroatien påminner mycket om grannen Italien på andra sidan Adriatiska havet. Här kan du dock se fram emot lägre priser och färre besökare. Denna natursköna halvö kallas ibland för det nya Toscana och har blivit ett allt populärare resmål de senaste åren. 

Pula

Fina kuststäder och härliga bad

Istriens största stad Pula kan skryta med världens sjätte största amfiteater. Arena, som amfiteatern kallas, är välbevarad och används fortfarande till konserter och andra kulturevenemang. Andra historiska sevärdheter är det romerska Augustustemplet, en triumfbåge och en katedral. Längs de breda promenadstråken och de smala gränderna trängs restauranger, caféer och butiker.

Medeltida Porec har blivit Istriens största turistort, med en vykortsvacker gammal stadskärna, mysiga kullerstensgränder och härliga badplatser inramade av pinjeträd. Världsarvet Eufrasiusbasilikan från 500-talet ligger i gamla stan och är särskilt känd för sin bysantinska mosaik. Rovinj är en annan pittoreskt välbevarad kuststad, med fina medeltida byggnader och 1700-talskatedralen Sant Eufemia som tronar högst uppe på en kulle. I flera av Istriens städer finns badplatserna som består av små klapperstensstränder, klippbad eller badterrasser längs strandpromenaderna. På ön Cres strax söder om Pula finns flera riktigt fina stränder.

Porec

Storslagen natur och spännande utflykter

Istriens vackra landskap bjuder på många fina leder för vandring och cykling. Här kan du upptäcka pittoreska små byar, prova vin på vingårdarna och besöka bergsbyn Motuvun, med magnifik utsikt över det omgivande landskapet och en fästning från 1200-talet. Motuvun står värd till en filmfestival varje sommar.

Utanför Istriens kust ligger nationalparken Brijuniöarna. Denna lilla ögrupp har en säregen natur och historia. Ett litet tåg tar dig runt bland de lite udda sevärdheterna, som inkluderar en safaripark, ett museum, bysantinska och romerska ruiner, fossiliserade fotavtryck från dinosaurier och pampiga villor som en gång tillhörde den jugoslaviske diktatorn Tito. Kap Kamenjak är en annan nationalpark i Istrien som ligger på en udde allra längst ut på halvön. I den karga naturen finns många små skyddade badvikar, men glöm inte badskorna då klipparna kan vara ganska vassa.

Baredinegrottan

En semester i Istrien bjuder på många utflyktsalternativ. Under jorden finns över 1000 grottor, varav ett fåtal är öppna för besökare. Den största och mest välkända grottan i Istrien är Baredinegrottan. Där har stalagmiter och stalaktiter format underjordiska skulpturer som kan ses i fem vackra salar. Postojnagrottan i grannlandet Slovenien är också ett populärt utflyktsmål. Föredrar du upplevelser ovan jord är det också enkelt att ta sig till italienska Venedig, tvärs över Adriatiska havet, med båt från Istrien.

Istriens gastronomi

De italienska influenserna är tydliga även i det lokala köket, med pasta, pizza och mycket färsk fisk och skaldjur. Olivoljan som produceras i Istrien anses vara Kroatiens bästa, så passa på att köpa med dig en flaska eller två! Istrien är även känt för sitt ”vita guld”, den exklusiva vita tryffeln som växer just här. En tallrik tryffelpasta med ett glas närproducerat vin är en av de kulinariska höjdpunkterna du kan njuta av under ditt besök.


Våra resmål i Kroatien


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kroatien, hitta och boka en resa till Kroatien eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kroatien

Vill du veta vilken ort som passar dig bäst, vilka de bästa stränderna är eller kanske få tips på restauranger och utflykter? Här har vi samlat våra bästa restips inför din resa till Kroatien!

Se alla restips för Kroatien

Kroatien

  • Vykortsvacker natur och kristallklart vatten
  • Underbara Makarska rivieran med många mysiga orter 
  • Spännande utflyktsmål 
Se alla resor till Kroatien

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här