Gondoler_i_Venedig

Se Venedig från vattnet

Som bekant är Venedig en stad uppbyggd till stor del på vattnet. Canal Grande heter den största kanalen, som löper igenom i stort sett hela stadskärnan, format som ett S. Det finns fem broar som krossar Canal Grande, vilket skapat behovet av att ta sig runt på vattnet. I Venedig finns det ett par alternativ du kan välja mellan.

Gondoltur i Venedigs kanaler

Turistigt och överprisat? Må hända, men att åka en gondoltur i Venedigs vackra kanaler är det vackraste sättet att se staden på. Du åker genom tysta kanaler och ser de gamla bostadshusen rada upp sig framför dig. Gondolerna i Venedig kan vara upp till elva meter långa och lämnar gott med plats åt en familj eller dig och din kärlek. Traditionen att åka gondol i Venedig är över tusen år gammal, och idag finns det upp till 400 gondoler i Venedig. Gondoljären, de som styr båten, har ofta ärvt sitt yrke av sina fäder. Du känner igen en gondoljär genom dess kläder: svartvitrandig tröja, mörka byxor och hatt. En privat gondoltur kostar från 800 kronor per timme.

Traghetto - Venedigs kollektivgondoler

Traghetto är namnet på Venedigs kollektivgondoler. I staden finns det ett flertal så kallade traghettokajer, från vilka du kan bli skjutsad till andra sidan vattnet. Traghetto betyder färja på italienska, och är i stort sett stora gondoler utan dekoration, som körs av två roddare. Det finns idag sju stycken punkter i Venedig från vilka traghettis åker. Att åka över vattnet kostar från två euro. Båtarna åker som oftast från 07.00 till 20.00, men någon seriös tidtabell finns inte att tillgå. Du hittar kajerna genom att följa skyltarna som det står ”traghetto” på, när du ser en lång pir/brygga i trä mot Grand Canale är du vid ett stopp.

Vaporetti – Venedigs vattentaxi

Ett annat sätt att se staden från vattnet är att ta en så kallad vaporetti, en vattentaxi. Biljetterna kostar ett par euro och är giltiga i en timme, men det finns också längre kort att köpa för till exempel ett dygn eller tre. Vaporetti fungerar som en slags färja och ett enkelt sätt att ta sig runt i staden. Biljetter till färjorna köper du vid stationerna eller tidningsstånden.

Gondoltur_i_Venedig