Italienska_specialiteter

Italienska specialiteter

Maten i Venedig är både säregen och klassisk italiensk. Många av rätterna har inspirerats av stadens geografiska läge vid vattnet – mycket fisk och skaldjur finns på menyn. Som resten av Italien är vanliga varmrätter ofta baserade på pasta eller ris. En klassisk pastarätt i Venedig innehåller ofta sardiner eller sardeller.

Italienska köket och matvanor

Kanske har du redan märkt av det på en italiensk restaurang i Sverige, att upplägget på middagen är lite annorlunda? På italienska restauranger äter man nämligen i fler steg: aperitivo, antipasto, primo piatto, secondo piatto och formaggio e frutta.

Aperitivo

En aperitivo är vad vi i Sverige skulle kalla för aperitif. Det är med andra ord en liten fördrink man tar innan maten. En vanlig fördrink kan vara en drink som Aperol Spritz, eller ett litet glas vermouth.

Antipasto

Dags att höja aptiten! Antipastons syfte är att just det, att reta aptiten. Som oftast är det något litet, som melonskivor med prosciutto, carpaccio eller grillade grönsaker.

Primo Piatto

Den första varmrätten är primo piatto. Det är oftast en pasta, gnocchi, soppa eller risotto, och serveras i regel utan kött eller fisk.

Secondo Piatto

Till den andra varmrätten får man kött, fisk eller fågel med en sidorätt som du själv får välja.

Formaggio e frutta

Här får man hoppas på att det finns en extra ficka i magen för godsaker, det sista på middagen är desserten. Namnet formaggio e frutta betyder ost och frukt, vilket avslöjar en del om vad italienarna själva anser vara bra desserter. Lägg till en sötsak, il dolce, plus en espresso och saken är biff.

Venedigs lokala rätter

Det finns ett par rätter som är typiska för Venedig som du måste prova under din semester.

Bigoli, en slags pasta, serverat med sås gjord på ansjovis och svamp, jordärtskockor och parmesan är en typisk rätt i Venedig. 

Tramezzini är inget mindre än en trekantig macka med goa fyllningar som tonfisk, oliver och skinka. 

Cicchetti är en venetiansk specialitet som påminner väldigt mycket om spanska tapas. Det är små godbitar som ofta serveras till dryck. Det är ofta små smörgåsar, oliver, eller chips.

Dricka i Venedig

Gillar du att prova lokala drycker och seder finns det två drycker som är ett måste under din semester i Venedig - Bellini och Aperol Spritz. Bellini är en drink på prosecco och persikopuré som skapades just i Venedig. Aperol Spritz är en drink gjord på prosecco, spritz (sodavatten) och aperitifen Aperol. 

Under en semester i Italien gör man också bäst i att prova en delikat espresso för lite extra energi.

mat_i_venedig
Cicchetti_Venedig