Sixtinska kapellet i Rom

Sixtinska kapellet i Rom

En riktig höjdpunkt under en resa till Rom är ett besök i Sixtinska kapellet i Vatikanstaten. Det Sixtinska kapellet är påvens privata kapell i Vatikanen.

Sixtinska kapellet byggdes mellan 1473 och 1481 på order av dåvarande påve Sixtus IV och kapellet är uppkallat efter honom. Det var också han som bjöd in konstnärer att smycka väggarna och taken med konst. Michelangelo och Rafael var två av de största som fick konstnärsuppdrag. Michelangelos takmålningar täcker 800 kvadratmeter och det tog fyra år att färdigställa konstverket.

Sixtinska kapellet är en del av Vatikanmuseerna, Vatikanstatens museikomplex med en stor samling skulpturer och målningar.

Sixtinska kapellet Michelangelos tak

Bra att veta inför besöket 

Sixtinska kapellet tillhör Vatikanstaten, som är en egen mikrostat i Rom. Det är dessutom en religiös plats. Det finns därför vissa regler du måste förhålla dig till under besöket. Bland annat behöver du tänka på din klädsel – du måste täcka axlar och knän och du får inte lov att ha hatt/huvudbonad på dig.

Mat och dryck kan du lämna i ett kapprum innan du går in, men ta inte med dig någon alkohol. I kapprummet finns också möjlighet att förvara eventuella väskor du har med dig, och större föremål som kamerastativ.

Det är fotograferingsförbud i Sixtinska kapellet.

Att ta sig till Sixtinska kapellet

Området kring Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet är stort och det är en bra idé att ha en karta med sig för att inte gå vilse. För att ta dig till hit med buss kan du åka linje 49 som stannar precis utanför ingången. Har du ingenting emot att promenera en bit kan du ta buss 492 till hållplatsen Via Leone IV och promenera i cirka fem minuter till museet. Åker du med linje 32, 81 eller 982 kan du åka till ändhållplatsen Piazza del Risorgimento och promenera i cirka tio minuter.

Biljetter och öppettider

Sixtinska kapellet och Vatikanmuseerna är öppna varje måndag till lördag mellan 9.00 och 18.00. Däremot kan du bara köpa biljetter fram till klockan 16.00 då biljettkontoret stänger för dagen. Räkna med att vara här tidigt på morgonen för att hinna med så mycket som möjligt.

Det finns undantag då museerna inte är öppna, läs mer om dem här. Om du är i Rom den sista söndagen i månaden får du gratis inträde till Vatikanmuseerna och Sixtinska kapellet. 

Vi rekommenderar dig att köpa biljetter i förväg så att du slipper köa när du väl kommer fram. Det kostar inget extra och då kan du också passa på att köpa till en audioguide som berättar om alla konstverk du möter på vägen in mot Michelangelos storverk i Sixtinska kapellet. Förköp av biljetter kan du göra här.

Spiraltrappa i Sixtinska kapellet i Rom