Italienska alporten Alagna bjuder på riktigt bra skidåkning i vackra omgivningar och i charmig miljö. Alagna tillhör Monterosa Ski som består av de tre orterna Alagna, Champoluc och Gressoney. Alagna sticker ut med mest charm och med bäst skidåkning.

Mer om resmålet

Till Alagna åker man inte för det hektiska nattlivet, det är fokus på skidåkning och kanske att äta gott på någon av de trevliga restaurangerna runt om i byn. Byn ligger på 1 200 m höjd och liftarna sträcker sig upp till nästan 3 300 m höjd med enastående pister för nedfarten. Storleken på byn gör att allt känns centralt och lättillgängligt. Alagna har helt enkelt allt och lite till för den optimala skidsemestern.

Skidåkningen, liftar och terräng

Området har ett generöst utbud av 4 000-meterstoppar för dem som älskar äventyr bortom pisterna. Alagna ett drömresmål för offpiståkare. Stora berg och djupa dalar och en åkning som kompletteras av magiska vyer. Vi rekommenderar alltid lokal bergsguide för offpiståkning.

Monterosa är högt rankat och har fått utmärkelser som den bästa puderskidorten i både Italien och Europa. Blandningen av bra snö, terräng, sansade priser och relativt få åkare i backarna, bidrar till ett riktigt bra skidområde. Det sammanlänkade Monterosa Ski-området sträcker sig från bergsbyn Champoluc i väst, öst till Gressoney la Trinité och Alagna - 20 km fågelvägen. Ovanför den lägsta delen av orten, Alagna (1 212 m), stiger skidområdet till en höjd på 3 275 m på Indren där utsikten sträcker sig till närliggande Cervino (Matterhorn) och det avlägsna Monte Bianco (Mont Blanc). Långa, perfekta pistade backar ger tillgång till alla områden på Monterosa förutom Indren som enbart är till för offpist.

Bergets preparerade backar passar huvudsakligen för den medelduktiga och avancerade åkaren med 66% av pisterna klassade som röda. Någon enstaka grön- och blå backe finns i området. Nybörjare kan därmed ha svårt att hitta något som passar om man endast är ute efter gröna- och blå backar. Däremot är backarna generellt breda och med relativt lite åkare. Vill man slipa på sin skidförmåga finns kvalitativ skidskola på orten.

Liftarna i Monte Rosa-skidområdet är både av årgång äldre ex den trånga Champoluc-Crest-gondolen och av modernt snitt; olika huvade stolar, toppmoderna gondoler och bergbanor. Monterosa Ski-pass täcker alla åtta skidorterna. Det enorma liftområdet omfattar de tre skidorterna Champoluc - Frachey, Gressoney la Trinité - Stafal, & Alagna Valsesia. Denna sektor omfattar 20 huvudliftar, 135 km pistspår och oändligt med off-pist- och freeride terräng. De andra fem skidorterna är mindre och inte liftsammanlänkade, Alpe-de-mera, Champorcher, Brusson, Gressoney St Jean & Antagnod. Champorcher har en skidbar höjdskillnad på 1 050 m och 7 liftar.

Offpist och topptur

För offpist-åkare är höjdpunkten den 1 000 m vertikala freeride-terrängen från Indren, eller de norra sluttningarna av Passo Salati, ner till Gabiet, den 1 700 m vertikala från Passo Salati till Alagna. Ovanför Gressoney la Trinité och Orsia finns fantastisk skogsåkning. Monterosa backcountry och namngivna offpistområden sträcker sig åt alla håll och in i alla dalarna. Offpist-åk på hela 3 000 höjdmeter är möjliga om man går på topptur. Den klassiska La Balma-nedfarten och dess varianter är en 2 000 m vertikal nedfart tillbaka till dalen nära Alagna.

Gastronomi

Utbudet av restauranger på berget är omfattande och sträcker sig från större självbetjäningsrestauranger till ombyggda gamla alpstugor. Fokus ligger på regionala rätter och flera av kockarna håller hög kulinarisk standard. För de som gillar att äta god mat är Alagna ett självklart val. Här kan du avnjuta rätter som polenta concia, toppad med Fontina Dop eller Toma di Gressoney ost, ister med kastanjer i honung, Valdostan-soppa och den typiska mocettakorven för att nämna några av alla lokala specialiteter.

Övrig information

Oavsett om du är en erfaren åkare eller nybörjare, erbjuder Alagna en oförglömlig skidsemesterupplevelse i en spektakulär bergsmiljö.

Välkommen till Italien och upptäck allt som Alagna har att erbjuda!


Vanliga frågor och svar