Indonesiska rätter på Bali

Smaken av Bali

- rätterna du inte får missa!

Vad äter man för mat på Bali? Smakerna på Bali präglas av färska grönsaker, kött och fisk. Maten tillreds med örter och kryddor, ofta tillsammans med ris och kokosnöt. Matkulturen har vuxit fram från hinduiska traditioner med influenser från Kina och Indien.

Frukt bowl på Bali

På Bali är maten en stor del av upplevelsen. Balis restauranger och caféer är prisvärda och roliga att testa på. Mängder av matlagningskurser erbjuds och du kan upptäcka öns alla smaker på nattmarknader och i lokala warungs (enkla restauranger). Några av de mest berömda rätterna är sate, nasi goreng och gado gado.

Sate

Sate eller satay är grillspett där köttet marinerats i söt sojasås som grillas över extremt varm kol för att locka fram de rökiga och saftiga smakerna.

Nasi Goreng

En risrätt som går att variera i det oändliga. Nasi goreng brukar serveras med ägg, kyckling eller räkor, men går också ofta att få vegetarisk med exempelvis tempeh.

Gado-gado

En mix av tillagade grönsaker. Ofta serveras den med stekt tofu och hårdkokt ägg. Blandningen toppas med en krämig jordnötsdressing.

Välkommen till fruktparadiset

Den mest exotiska frukten att prova när du besöker Sydostasien är såklart den ökända durianfrukten. Durian är älskad och hatad för sin mycket ovanliga smak och starka arom. Om du älskar mögelost eller andra delikatesser med stark lukt måste du våga prova. Annars finns det mängder av andra exotiska frukter att botanisera bland. Något så välbekant som banan finns i flera olika sorter, färger, former och storlekar. Sätt tänderna i en perfekt solmogen och mjuk mango eller prova lokala frukter som mangosteen, vattenäpple, lychee och rambutan. Den här håriga lilla frukten heter rambutan för att "rambut" betyder just "hår" på indonesiska. Passa på att njuta av alla goda frukter som växer på Bali och säljs på marknader över hela ön.

Vegetarisk mat på Bali

Bali är en vegetarians dröm. Trots att Indonesien är ett land som lagar mycket mat med kött och fisk så finns det mängder av fantasifull vegetarisk mat med grönsaker, tempeh eller tofu. I turisttäta orter som Kuta är den vanligt att stöta på smakrika rätter som nasi goreng eller gado-gado i vegetarisk tappning. Om du verkligen vill prova på unika rätter och frossa i det vegetariska utbudet på ön så bege dig en bit norrut. Lugna och alternativa Canggu ligger bara 30 minuter norr om Kuta och har flera vegetariska och veganska matställen. Du kan också göra en utflykt till Balis spirituella och kulturella högsäte - Ubud. Här finns raw food, veganska desserter och många ställen som lagar rätter med färska, lokala råvaror utan animalier. Om du reser i oktober, passa på att besöka veganfestivalen i Ubud som hålls årligen i början av månaden.

Matlagningskurs på Bali

Efter att ha njutit av god indonesisk mat under semestern kommer du säkert att önska att du kunde ta med dig den hem. En lösning är att gå en matlagningskurs på plats. Förutom att det är ett kul sätt att spendera tid med dina närmaste så får du upptäcka och lära dig den balinesiska matkulturen på djupet. Kanske är detta den bästa souveniren att ta med hem.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Bali, hitta och boka en resa till Bali eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Bali

Här hittar du våra bästa tips på de finaste stränderna, bästa naturupplevelserna, härliga exotiska smaker och mycket mer!

Se alla våra restips för Bali

Bali

  • Härliga sandstränder
  • Fantastiska sevärdheter
  • Magiska naturupplevelser
Se alla resor till Bali

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här