Stränderna att besöka

För sol- och baddyrkaren finns många härliga stränder att välja bland i Sitia. Njut av lata dagar på Sitias egna strand eller ta en tur utanför stan och besök den palmkantade stranden Vai, paradisstranden Voulisma eller det naturliga spaområdet Erimoupolis. Läs mer om stränderna här!

Vaistranden

Sitias egen strand

Var du än befinner dig i Sitia finns ett dopp i havet alltid nära till hands. Strax nedanför citykärnan sträcker den två kilometer långa sandstranden ut sig, som dessutom fått EU:s Blå Flagg för sitt rena vatten. På stranden finns solstolar, parasoll och duschar, och de flesta av strandbarerna serverar dig direkt vid solstolen.

Palmkantade Vai

Ca 20 minuters bilfärd från Sitia hittar du den natursköna stranden Vai. Stranden är den enda i sitt slag i Europa då den kantas av en naturlig palmskog. Dessutom sköter nunnorna i det lokala klostret om stranden med kärlek!

Den sjunkna staden

Stranden Erimoupolis ligger i det arkeologiska området Itanos som kallas för "den sjunkna staden". Här finns tre vackra stränder som är för turister, utan att det kostar något. Snorklar man i området ska man definitivt spana efter de sjunkna ruinerna från Itanos storhetstid.

Naturligt spa

På Xerokampos, "det naturliga spaområdet", kan man tillbringa en hel dag. Området består av fem olika stränder på samma plats, med det finaste vattnet på östra Kreta. Här finns stränder för alla; sandstränder, stränder med lera - perfekta för lerbad och stränder med Argilossten som är som en naturlig peeling för huden.

En dag i paradiset

Paradisstranden Voulisma ligger ungefär en timme med bil från Sitia. Stranden är känd för sitt kristallklara, blåa vatten. För att säkra de bästa platserna gäller det att vara ute i tid, innan de större turistströmmarna anländer.

Mysiga Makrigialos

Ca 50 minuters bilfärd bort, på sydkusten, hittar du en lång, barnvänlig strand. Här finns flera beachbarer där du kan hyra solstolar och njuta av det kristallklara vattnet. Passa på att spendera ett par timmar i den mysiga byn Makrigialos och strosa längs den lilla hamnen eller slå dig ned på någon av tavernorna mitt på stranden.

Xerokampos