Det gamla fortet Fortezza i Rethymnon
5 sevärdheter på västra Kreta

På västra Kreta finns det gott om intressanta sevärdheter att utforska på din semester. Här tipsar vi om några guldkorn som kan förgylla din resa.

Borgen Fortezza på Kreta

1. Fortezza i Rethymnon

Denna borg uppfördes för att skydda staden mot angrepp från turkarna, men Rethymnon intogs ändå efter 30 dagars belägring år 1646. Stora delar av muren finns kvar och även den turkiska Sultan Ibrahim-moskén. På senare tid har man byggt en amfiteater som används för olika konserter. Under sommaren hålls det en Renässansfestival här med besökare från hela världen som kommer hit för att lyssna på musik eller se på teater och balett. Stadens arkeologiska museum ligger i det gamla turkiska fängelset mitt emot Fortezzas huvudingång. I samlingarna finns fynd från stenåldern, den minoiska tiden och romartiden. 

2. Melidonigrottan

Melidonigrottan är en otroligt vacker droppstensgrotta i närheten av Rethymnon som spelade en viktig roll i Kretas kamp för självständighet. År 1824 gömde sig 300 Melidonibor undan den turkiska armén här. De upptäcktes och soldaterna tände eld vid grottans mynning så byborna brändes inne. Det här är grottan för dig som är lite mer äventyrlig – det är ingen entréavgift eller guidning i grottan utan här går du på egen hand. Det kan vara bra att ta med en ficklampa för att kunna beundra de imponerande droppstensformationerna. För att ta dig hit följer du vägen från Rethymnon mot Perama, där du hittar skyltar som visar dig till Melidonigrottan.

3. Trädgårdar och minnesplatser

I Kretas botaniska trädgård söder om Platanias kan du uppleva ett härligt axplock av Kretas vackra fauna. Strosa runt i trädgården och ta del av tiotusentals olika växter, blommor och träd från hela världen. Här porlar små bäckar, fåglarna kvittrar och doften av mynta hänger i luften. Stanna gärna och ät på tavernan i trädgården.

Från andra världskriget, när många soldater från båda sidor stupade på Kreta, finns två separata minnesplatser –  en i Soudabukten för de allierade soldaterna och en utanför Maleme för tyskarna. Årligen kommer många veteraner hit för att visa sin respekt och kretensarna själva glömmer aldrig vad som hänt.

4. Minoisk gravplats

Gömd i Kretas enda ekskog utanför Armeni finns en minoisk gravplats från ca 1400 f.Kr. Det stora området rymmer 231 gravar, och besökare ges möjlighet att gå ner i flera av dem. Utgrävningar pågår än idag och tillsammans med platsens avlägsenhet skapas en spännande kontrast till vårt moderna samhälle. För att hitta hit kör du söderut från Rethymnon mot Armeni/Spili. Gravplatsen ligger på höger sida efter en kvart.

Arkadi, Kreta

5. Gå i kloster

Preveliklostret på sydsidan av Kreta byggdes under 1600-talet och består av två olika byggnader: Kato Moni och Piso Moni. De ligger en bit ifrån varandra och båda går att besöka. Passa på att besöka den fina stranden nedanför klostret också!

Vid Psiloritis fot, ungefär 2,5 mil från Rethymnon, ligger det vackra Arkadiklostret, som har fått sitt namn av kejsar Arkadios som byggde det. Kretas mest betydelsefulla kloster byggdes under den venetianska eran och har en speciell historia.1866 valde de religiösa kvinnorna och barnen som tagit sin tillflykt hit att spränga sig själva hellre än att bli erövrade av turkarna. Arkadiklostret är öppet varje dag under sommarmånaderna.

Akrotirihalvön ligger nordost om Chania stad och här finns flera fina kloster som Agia Triada, Gouvernetou varifrån man kan vandra till Katholikon som är ett av öns äldsta kloster och inte längre i bruk. Klostren varvas med fantastiska stränder som Marathi och Stavros där du kan hyra en solstol och njuta av bad i det kristallklara vattnet.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kreta, hitta och boka en resa till Kreta eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kreta

Här hittar du våra bästa tips på underbara stränder, de mysigaste restaurangerna, bästa sevärdheterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Kreta

Kreta

  • Den största av de grekiska öarna
  • Naturupplevelser och fantastiska stränder
  • Mängder av orter med olika karaktär
Se alla resor till Kreta

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här