Den rosa stranden Elafonissi på Kreta

10 fina stränder på västra Kreta

Kreta är fullt av underbara stränder med mjuk sand och kristallklart vatten. Här tipsar vi om några av våra favoriter bland stränderna längs Chaniakusten och resten av västra Kreta.

Balos, Kreta

1. Elafonissi - den rosa stranden

Elafonissi är troligen Kretas vackraste sandstrand! I vattenbrynet ligger småbitar av snäckskal och de ger ifrån sig ett romantiskt rosa skimmer.  Denna underbara strand kallas ibland Kretas Maldiverna och det är lätt att förstå varför. Själva vägen till Elafonissi är också en upplevelse i sig, eftersom den går genom natursköna landskap.

2. Balos - strand och lagun

På den nordvästra sidan av Kreta ligger ännu en fantastisk strand med turkost- och långgrunt vatten. En båttur hit är att rekommendera då bilvägen inte är den bästa. Det går en båt från Kissamos varje morgon. Mittemot stranden ligger den lilla ön Gramvousa som skyddar viken och gör att vattnet alltid är lugnt här. Lagunen är grund men det finns även djupare vatten att simma i. Här finns ingen naturlig skugga så kom ihåg att ta med solskyddskräm!

Falassarna, Kreta

3. Mytomspunna Preveli

Nedanför klostret Moni Preveli på sydkusten finns Prevelistranden. Ovanför den mysiga stranden växer det en skog av palmträd och här finns också flera vattenfall som skapar en frodig och bildskön miljö. Stranden är relativt liten och nås via en stig.

4. Stavros Beach

Ungefär 17 kilometer nordöst om Chania, ute på Akrotirihalvön, ligger den långgrunda sandstranden Stavros Beach. Den som har sett filmen ”Zorba the Greek” med Anthony Quinn kanske känner igen de dramatiska omgivningarna eftersom delar av filmen är inspelad här. Den lugna viken är perfekt för barnfamiljen eller den som inte vill leka i vågorna, på en plats dit få turister har lärt sig hitta. Här kan du helt enkelt tillbringa en skön dag med sol och bad.

5. Frangokastello

En utflykt till Frangokastello på Kretas sydvästra kust bjuder på både sköna bad och intressant historia. Här ligger ett slott som byggdes av venetianerna som skydd mot piraterna och nedanför breder underbara sanddyner ut sig. Vattnet är verkligen kristallklart och sanden är härligt mjuk. I området finns det också gott om trevliga tavernor och caféer.

6. Härliga Falassarna

På Kretas västkust, cirka fyra och en halv mil från Chania, hittar du Falassarna. Här är stranden lång och det klara vattnet är underbart att bada i. Varför inte stanna kvar i kvällningen för att uppleva solnedgången på caféerna vid vattnet. Njut av en god cocktail medan du ser solen färga himlen röd – en spektakulär syn! Under högsäsong går det tre bussturer dagligen mellan Chania och Kastelli, som ligger en mil från Falassarna. Du kan givetvis också ta dig hit med hyrbil.

Agios Pavlos, Kreta

7. Komosstranden

Väster om Matala ligger Komos som är en av Kretas mest avkopplande stränder. Här vågar sig till och med de stora sköldpaddorna upp emellanåt. I närheten ligger den gamla minoiska staden Komos.

8. Agios Pavlos

Nere på sydvästra Kretas kust på väg mot Matala ligger stranden Agios Pavlos. För den som söker lugn och ro är det här den perfekta platsen. Spendera en skön dag här och bara njut av havet och de vackra omgivningarna med höga klippor som stupar ner.

9. Kiani Akti

Vill du svalka av dig en varm dag där kalla floder uppifrån berget håller temperaturen nere finns det två platser du inte får missa. Antingen beger du dig till stranden Kiani Akti mellan byarna Kalives och Kalami eller till byn Georgioupolis där du finner floden till höger om hamnen. 

10. Nudiststranden Macherida

Mellan stränderna Stavros och Tersanas på Akrotirihalvön hittar du Macheridastranden för dig som vill få bada i full frihet. Ta dig hit med moped eller hyrbil.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kreta, hitta och boka en resa till Kreta eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kreta

Här hittar du våra bästa tips på underbara stränder, de mysigaste restaurangerna, bästa sevärdheterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Kreta

Kreta

  • Den största av de grekiska öarna
  • Naturupplevelser och fantastiska stränder
  • Mängder av orter med olika karaktär
Se alla resor till Kreta

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här