Rethymnon

Upptäck Kretas byar och städer

Från mysiga små byar till historiska städer – Kreta har mycket att erbjuda för dig som vill varva sköna dagar på stranden med att utforska både små och stora orter. Att strosa runt längs mysiga gränder och slå sig ner vid en trevlig uteservering hör till höjdpunkterna under en semester på Kreta!

Chania och Rethymnon

Chania är Kretas näst största stad och ligger på öns nordvästra del, bakom Akrotirihalvön. Hamnen, som byggdes under den venetianska eran, anses vara en av Europas vackraste hamnar. Bakom hamnen ligger den gamla stadsdelens slingrande gator som omges av det som är kvar av den gamla venetianska fästningsmuren.

Rethymnon breder ut sig längs en bukt som kantas av en fin sandstrand. Från hamnen leder smala gator in till den gamla stadskärnan med dess vackra byggnader. Den stora fästningen Fortezza, som i dag används bland annat för konserter, syns från de flesta platser i staden.

Chania Kreta

Vackra Agios Nikolaos

Kretas vackraste stad, Agios Nikolaos, är väl värd ett besök. Staden är byggd upp i berget och det finns många trappor som tar dig upp för smala branta gator. För dig som gillar att shoppa finns det en hel del fina butiker eller varför inte bara ta en kopp kaffe vid stadens vackra insjö Volousmeni. Ungefär en mil sydväst om Agios Nikolaos ligger den lilla byn Kritsa uppe i bergen. Många anser att det är den vackraste byn på Kreta, och det är trevligt att promenera längs de mysiga gatorna och njuta av de fina husen och den vackra panoramautsikten.

Trevliga semesterorter i syd och öst

Ierapetra, som är Europas sydligaste stad, är en trevlig semesterort med en lång och härlig strand. Vattnet här är lite svalare än på nordkusten, men i gengäld är det varmare i luften. I närheten av Ierapetra hittar du Sitia, en trevlig stad vid kusten vid Kretas östra spets. Här finns det många uteserveringar längs vattnet och en hel del shopping. Högt uppe på en höjd ligger ruinerna efter en venetiansk borg. Varje år i slutet av augusti arrangeras det en vinfestival för att hylla druvsorten sultan som är unik för området.

Lugna Kalives och Almyrida

Kalives och Almyrida är små orter som ligger ett par mil öster om Chania direkt vid stranden. Här upplever du det avslappnade livet på en mängd tavernor och caféer samtidigt som du kan passa på att njuta av havet! Kalives största fördel är sandstranden som har tilldelats EU:s blå flagga som tecken på dess rena vatten. Från Almyrida finns flera fina vandringsleder till närliggande byar.

Ungdomens källa i Spili

Bergsbyn Spili ligger vackert i naturen flankerad av en hög klippa. Det mest sevärda är källvattnet som sprutar ut ur lejonhuvudena mitt i byn och som sägs vara både det renaste i hela Grekland och ha föryngrande egenskaper! Det finns ett bra utbud av tavernor och caféer och ett stort utbud av färska kryddor, honung, vackra hantverk och handgjorda doftande tvålar.

Sov över i paradiset

Orten Loutro är paradiset på jorden för dig som söker lugn och ro! Här finns inga bilar alls, och de flesta tar sig hit med båt från Sfakia. Boka ett rum på ett enkelt pensionat för natten och spendera en skön dag på stranden i den lilla viken. Vid middagstid kan du välja någon trevlig taverna och njuta av god mat och dryck och inte minst lugnet och stillheten. På sydkusten ligger även den härliga byn Plakias som bjuder på strand, hav och mysiga uteserveringar. Det finns också en fin promenadvänlig väg längs vattnet. Passa på att stanna till kvällen så att du kan njuta av den vackra solnedgången.

Agios Nikolaos

Genuina Mochlos

Mochlos är en vacker, traditionell by vid havet, inte långt från Sitia. Här är du långt borta från turistströmmarna, med bara en handfull tavernor och några butiker i byn. Vill du sola och bada finns här en liten sandstrand och flera andra badställen om man inte räds lite stenar. Bara 5 minuters båttur bort finns en utgrävningsplats från Minoernas tid.

Byn Mochlos

Stolta bergsbyar

Högt uppe i Lefka Ori-bergen ligger Argiroupolis – Silverbyn. Här rinner smältvattnet från bergen och strilar i strömmar utmed bergväggarna.  Argiroupolis är väl värt ett besök under en het sommardag eftersom luften här alltid är sval och skön. Slå dig ner på en taverna och ät en trevlig lunch med vattnet porlande strax utanför.

Anogia är en liten by som ligger drygt fem mil från Rethymnon, på väg upp mot Psiloritis topp. Detta är en gammal kretensisk by som kallas Änkornas by. Under den tyska ockupationen av Kreta deltog männen från denna by i kidnappningen av general Kreipen. Kvar hemma i byn blev änkorna och deras sönderbrända hus. Efter många år återvände tyskarna till byn och återuppbyggde det som blivit sönderbränt. Men för att symbolisera den kretensiska stoltheten står husen tomma än i dag i ren protest.

Mysiga små byar på östra Kreta

På bytorget i lilla Krasi ståtar ett jättelikt träd, nämligen Kretas största platan. Kronan ger skugga under varma sommardagar och i närheten porlar färskt källvatten ur akvedukten. Runt torget ligger flera små caféer och trevliga tavernor som serverar byns specialitet – grillat kött.

Den gamla byn Kotolofari ligger uppe i bergen ovanför Hersonissos. Det är trevligt att spendera en eftermiddag här, och bara koppla av på ett mysigt café med en kopp gott grekiskt kaffe eller en svalkande glass.

Mochos, som också kallas "Olof Palmes by", ligger högt upp bland bergen i Diktimassivet. Den mysiga byn är ett perfekt utflyktsmål för dig som har hyrt scooter. Vägen hit bjuder på fantastiska panoramavyer över den vackra naturen.

I den traditionella byn Archanes har man, med hjälp av bidrag från EU, restaurerat den gamla bebyggelsen. Det är en fröjd att strosa bland de vackra husen och smala kullerstensgatorna. De grönskande omgivningarna gör den pittoreska bilden fullkomlig.

Hitta ditt Kreta

Apollo erbjuder många intressanta resmål på Kreta och det kan vara svårt att hitta vilken ort som passar en bäst. Här kan du läsa mer om orterna, där vi hjälper dig att hitta rätt resmål baserat på intressen och resesällskap!