Mysiga gata med gula fasade på Kreta

Upptäck Kretas byar och städer

Från mysiga små byar till historiska städer – Kreta har mycket att erbjuda för dig som vill varva sköna dagar på stranden med att utforska både små och stora orter. Att strosa runt längs mysiga gränder och slå sig ner vid en trevlig uteservering hör till höjdpunkterna under en semester på Kreta!

Loutro

Loutro

Till charmiga fiskebyn Loutro kan man endast ta sig med båt. Eller via bergen om du gillar att vandra. Byn är liten, att gå längs strandpromenaden som är kantad med tavernor, caféer och små butiker, från ena änden till den andra tar inte mer än 5 minuter. Loutro är otroligt vackert och vattnet kristallklart. Här sitter man gärna flera timmar på någon av serveringarna och bara njuter av lugnet. När det blir för varmt svalkar man sig vid den lilla klapperstenstranden i mitten av byn eller från klipporna i utkanten av byn.

Nöjer man sig inte med att bara sitta och läsa en bok eller titta på folk så går det utmärkt att snorkla i det klara vattnet eller hyra kanot och utforska omgivningarna som bjuder på dramatisk natur och grottor att utforska från vattnet. Bergen kring Loutro är kända för sin fina vandring och det är många vandrare som har Loutro som bas. Den kända vandringsleden E4 passerar också här.

Hit tar du dig med färja eller taxibåt från Chora Sfakion, en resa på ca 25 min, eller så hyr man sin egen båt och kör själv längs kusten. Känns Loutro bekant så kan det vara från filmen Tsatsiki, farsan och olivkriget som spelades in i Loutro. Bästa Instagrambilden får du om du fångar den magiska solnedgången i Loutro! 

Chania och Rethymnon

Chania är Kretas näst största stad och ligger på öns nordvästra del, bakom Akrotirihalvön. Hamnen, som byggdes under den venetianska eran, anses vara en av Europas vackraste hamnar. Bakom hamnen ligger den gamla stadsdelens slingrande gator som omges av det som är kvar av den gamla venetianska fästningsmuren. Hela gamla staden i Chania är fullt av mysiga små butiker och trevliga tavernor och restauranger. 

Rethymnon breder ut sig längs en bukt som kantas av en fin sandstrand. Från hamnen leder smala gator in till den gamla stadskärnan med dess vackra byggnader, myllrande folkliv, trendiga barer och restauranger. Den stora fästningen Fortezza, som i dag används bland annat för konserter, syns från de flesta platser i staden.

Ungdomens källa i Spili

Bergsbyn Spili ligger vackert i naturen flankerad av en hög klippa. Det mest sevärda är källvattnet som sprutar ut ur lejonhuvudena mitt i byn och som sägs vara både det renaste i hela Grekland och ha föryngrande egenskaper! Det finns ett bra utbud av tavernor och caféer och ett stort utbud av färska kryddor, honung, vackra hantverk och handgjorda doftande tvålar.

Vackra Agios Nikolaos

Kretas vackraste stad, Agios Nikolaos, är väl värd ett besök. Staden är byggd upp i berget och det finns många trappor som tar dig upp för smala branta gator. För dig som gillar att shoppa finns det en hel del fina butiker eller varför inte bara ta en kopp kaffe vid stadens vackra insjö Volousmeni. Ungefär en mil sydväst om Agios Nikolaos ligger den lilla byn Kritsa uppe i bergen. Många anser att det är den vackraste byn på Kreta, och det är trevligt att promenera längs de mysiga gatorna och njuta av de fina husen och den vackra panoramautsikten.

Trevliga semesterorter i syd och öst

Ierapetra, som är Europas sydligaste stad, är en trevlig semesterort med en lång och härlig strand. Vattnet här är lite svalare än på nordkusten, men i gengäld är det varmare i luften. I närheten av Ierapetra hittar du Sitia, en trevlig stad vid kusten vid Kretas östra spets. Här finns det många uteserveringar längs vattnet och en hel del shopping. Högt uppe på en höjd ligger ruinerna efter en venetiansk borg. Varje år i slutet av augusti arrangeras det en vinfestival för att hylla druvsorten sultan som är unik för området.

Genuina Mochlos

Mochlos är en vacker, traditionell by vid havet, inte långt från Sitia. Här är du långt borta från turistströmmarna, med bara en handfull tavernor och några butiker i byn. Vill du sola och bada finns här en liten sandstrand och flera andra badställen om man inte räds lite stenar. Bara 5 minuters båttur bort finns en utgrävningsplats från Minoernas tid.

Stolta bergsbyar

Högt uppe i Lefka Ori-bergen ligger Argiroupolis – Silverbyn. Här rinner smältvattnet från bergen och strilar i strömmar utmed bergväggarna.  Argiroupolis är väl värt ett besök under en het sommardag eftersom luften här alltid är sval och skön. Slå dig ner på en taverna och ät en trevlig lunch med vattnet porlande strax utanför.

Anogia är en liten by som ligger drygt fem mil från Rethymnon, på väg upp mot Psiloritis topp. Detta är en gammal kretensisk by som kallas Änkornas by. Under den tyska ockupationen av Kreta deltog männen från denna by i kidnappningen av general Kreipen. Kvar hemma i byn blev änkorna och deras sönderbrända hus. Efter många år återvände tyskarna till byn och återuppbyggde det som blivit sönderbränt. Men för att symbolisera den kretensiska stoltheten står husen tomma än i dag i ren protest.

Mysiga små byar på östra Kreta

På bytorget i lilla Krasi ståtar ett jättelikt träd, nämligen Kretas största platan. Kronan ger skugga under varma sommardagar och i närheten porlar färskt källvatten ur akvedukten. Runt torget ligger flera små caféer och trevliga tavernor som serverar byns specialitet – grillat kött.

Den gamla byn Kotolofari ligger uppe i bergen ovanför Hersonissos. Det är trevligt att spendera en eftermiddag här, och bara koppla av på ett mysigt café med en kopp gott grekiskt kaffe eller en svalkande glass.

Mochos, som också kallas "Olof Palmes by", ligger högt upp bland bergen i Diktimassivet. Den mysiga byn är ett perfekt utflyktsmål för dig som har hyrt scooter. Vägen hit bjuder på fantastiska panoramavyer över den vackra naturen.

I den traditionella byn Archanes har man, med hjälp av bidrag från EU, restaurerat den gamla bebyggelsen. Det är en fröjd att strosa bland de vackra husen och smala kullerstensgatorna. De grönskande omgivningarna gör den pittoreska bilden fullkomlig.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kreta, hitta och boka en resa till Kreta eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kreta

Här hittar du våra bästa tips på underbara stränder, de mysigaste restaurangerna, bästa sevärdheterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Kreta

Kreta

  • Den största av de grekiska öarna
  • Naturupplevelser och fantastiska stränder
  • Mängder av orter med olika karaktär
Se alla resor till Kreta

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här