Stranden i Plakias på Kreta

Stränder runt om Plakias

En av de bästa sakerna med Plakias är tillgången till ett stort utbud av stränder, alla med egen atmosfär och karaktär. Bocka av dina favoritstränder och upptäck flera nya! Här kan du läsa mer om vilka stränder som är väl värda ett besök.

Agios Pavlovs sanddyner

Plakias Beach

Stranden i Plakias är en bit av en av Kretas längsta stränder. Stranden består av småsten blandat med finkornig sand och vattnet är grunt vid flera delar, vilket gör Plakias Beach populär bland barnfamiljer. Här blir det även sällan trångt och passar dig som vill komma undan från de största och mest folktäta stränderna. I den bortre änden av strandpromenaden finns en nudiststrand, som faktiskt räknas som en av världens tolv bästa nudiststränder!

Souda Beach

Souda beach ligger vackert beläget, omgivet av berg och grönskande buskar och träd. Klipporna skyddar stranden från höga vågor och ger dig ett lugnt och stilla vatten. Blir du hungrig mellan baden finns det tavernor i ena änden av stranden. Även Souda Beach är populär bland nudister, men oroa dig inte om du inte känner för att kasta badkläderna, stranden är lång och bred med gott om plats för alla.

Agios Pavlovs sanddyner

Agios Pavlovs sanddyner, även kallas Cape Melissas sandhills, är en av Rethymnon-områdets mest okända pärlor. Här möts du av ett vilt och majestätiskt landskap, med gigantiska sanddyner som imponerande sträcker sig över området. Då stranden är stor upplevs det ofta som folktomt och det kristallklara vattnet är idealiskt för snorkling.

Damnoni Beach

Den 500 meter långa stranden Damnoni Beach ligger i byn med samma namn och bjuder på vacker och orörd natur. Stranden består för det mesta av sand, och vattnet är kristallklart, men blir snabbt djupt. På den västra sidan rinner ett stort vattendrag med en pittoresk liten bro, och det är på denna sida det är mest livat. Du kan hyra solstolar och parasoller på större delen av Damnoni Beach, och här finns även ett par strandrestauranger, duschar och toaletter om du behöver byta om. Vill du testa på något fartfyllt erbjuds ett stort utbud av vattensporter som windsurfing och vattenskidor.

Prevelistranden på Kreta

Preveli Beach

Under besöket i Plakias får du inte missa att åka till den omtalande Prevelistranden, även kallad Lake Preveli och Phoenix. Stranden ligger ca 1 mil utanför Plakias och bjuder på storslagna utsikter; Preveli Beach är nämligen belägen vid mynningen av ravinen Kourtaliotis Gorge, som fylls av floden the Great River. Klippväggarna sträcker sig nästan 600 meter högt och med sina tre kilometer är ravinen ett av områdets mest kända naturfenomen.

Som att den häftiga ravinen inte vore nog så växer det även en palmskog vid Preveli Beach, bestående av palmarten Theophrastus, som bara finns att hitta på Kreta. Palmerna växer på båda sidorna av den slingrande floden vilket skapar en strandupplevelse som påminner om tropikerna. Vissa anser till och med att utsikten är bättre än själva stranden!

Vila dig i skuggan av palmbladen, promenera längs floden, slå dig ner för en bit mat vid den lilla tavernan och ta dig ett dopp i det kristallklara vattnet. Här är dock temperaturen något lägre än normalt på Kreta, då floden the Great River mynnar ut i havet precis här. Stranden är grusig, med större stenar på botten.

Det vanligaste sättet att ta sig till Preveli Beach är med bil, för att sedan fortsätta till fots nerför en brant och lång trappa. Tänk på att detta kan vara besvärligt för barn och äldre. Ett enklare sätt är att ta dig hit med båt från Plakias eller Agia Galini.

Klisidi Beach

Klisidi är en liten strand belägen ganska avlägset, något som blivit populärt bland nudister. Det är inte helt enkelt att ta sig till Klisidi Beach då du måste klättra ner till stranden, så flip flops är inte att rekommendera!

Kalypso Fjord på Kreta

Schinaria Beach

Schinaria beach är en liten strand, blandat med sand och småsten, med djupt kristallklart vatten. Här frodas naturlivet och på stranden finns de små dammar med sötvatten som kommer från källorna i berget Kouroupa. Runt dammarna har lummig grönska växt fram vilket ger känslan av ett tropiskt landskap. Stranden är även populär bland dykare och här finns ett dykcenter med expeditioner både dag och natt.

Kalypso Fjord

Kalypso Fjord är en skyddad liten vik som är formad mellan två enorma klippor, och förr i tiden var denna plats ett gömställe för pirater. Här får du verkligen känslan av att sola och bada vid en avlägsen och gömd liten pärla då stranden inte är mer än 2 meter bred och vattnet blir djupt fort. Det djupa, kristallklara vattnet gör Kalypso Fjord perfekt för snorkling och det finns även möjlighet att ta dyklektioner.

Triopetra Beach

Stranden Triopetra är belägen vid foten av berget Siderotas, och hit tar du dig allra lättast med bil. Triopetra består egentligen av två stränder, som separeras av en liten halvö. Vid kanten av halvön, ute i havet, reser sig tre imponerande klippor – därav namnet Triopetra, ”tre klippor”.

Lilla Triopetra

Den första stranden är känd som ”Lilla Triopetra”, eller Koumado, och är belägen söder om de tre klipporna. Vid ena änden av stranden flyter den lilla floden Akoumianos, och separerar Lilla Triopetra från den vackra stranden Agios Pavlos. På Lilla Triopetra finns några få tavernor och parasoller finns att hyra. Här finns även en liten hamn där du kan besöka ett vackert kapell, beläget högt upp på en kulle.

Västra Triopetra

Triopetras huvudstrand kallas ”Västra Triopetra”eller Chatzi, och ligger väster om de tre klipporna. Här njuter du av skön sand och kristallklart vatten. Då stranden ligger åt väst är här något blåsigare med högre vågor, men solnedgången är istället helt fantastisk. Här finns ett större utbud av tavernor och parasoll än vid Lilla Triopetra.

Ammoudi Beach på Kreta

Frangokastello

En av de mest kända stränderna i området är Frangokastello, som ligger intill den berömda venetianska borgen med samma namn. Här njuter du av skön sandstrand och grunt azurblått vatten – perfekt för barnfamiljer.

Ammoudi Beach

Vid stranden Ammoudi Beach, ca 4 kilometer utanför Plakias, möts du av tjock, vit sand blandad med stenar. Det klargröna vattnet har gjort stranden populär för dykning och det finns till och med ett dykcenter här. Parasoller finns att hyra, annars ger de omgivande träden skön, naturlig skugga. Slår hungern till finns här även ett par tavernor där du kan slå dig ner för lunch eller snacks.

Ammoudaki Beach

Ammoudaki Beach är en av de stränder som ligger närmast Plakias, och är även en av de mindre och mest undangömda. Här finns solstolar och parasoller att hyra, och behöver du restauranger eller andra faciliteter finns det ca 10 minuters promenad bort. Ammoudaki Beach är även rätt populär bland nudister, så räkna med att större delen av besökarna har lämnat badkläderna hemma.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kreta, hitta och boka en resa till Kreta eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kreta

Här hittar du våra bästa tips på underbara stränder, de mysigaste restaurangerna, bästa sevärdheterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Kreta

Kreta

  • Den största av de grekiska öarna
  • Naturupplevelser och fantastiska stränder
  • Mängder av orter med olika karaktär
Se alla resor till Kreta

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här