Matala på Kreta

Att göra i Plakias

I området runt om Plakias finns flera spännande platser att upptäcka. Vad sägs om den härligt avslappnade byn Matala, historiska kloster som Preveli och Arkadi eller borgen Frangokastello där det sägs att det spökar? Här kan du läsa mer om vad som finns att göra i området kring Plakias!

Hamnen i Agia Galini

Spili

Spili är en mysig liten by, ca 2 mil från Plakias, som är väl värd ett besök. Ordet Spili betyder ”grotta”, och man antar kommer från alla de närliggande grottorna runt om byn. Spili är känd för sina lummiga omgivningar och forsande vatten, där det största kännetecknet är byns fontän med en serie lejonhuvuden som sprutar ut källvatten. Runt om fontänen finns flera mysiga restauranger och tavernor, och här är trevligt att strosa omkring och bara kika på omgivningarna. Det finns även ett litet museum, Folk Museum Of Spili. Här kan du kolla in gamla lokala föremål som bland annat vävstolar och olika verktyg. Ägaren av hotellet är en pratglad man som gärna visar dig runt. Är du här rätt tid på året kan du bli bjuden på en apelsin direkt från apelsinträdet i ägarens lilla mysiga trädgård. 

Agia Galini

Agia Galini är en pittoresk, grekisk liten pärla där man möts av en vacker liten hamn med guppande båtar. Här är atmosfären vänlig och välkomnande och befolkningen är härligt avslappnad. Du hittar gott om restauranger, barer och caféer och de vackra bergen i bakgrunden utgör ett imponerande sceneri. Missa för all del inte ett svalkande dopp i det azurblå vattnet!

Chrora Sfakion

Vill du bort från de stora turistströmmarna och bli ett med naturen ska du besöka Chora Sfakion. I denna charmiga lilla kuststad finns det flera trevliga vandringsleder som tar dig runt i landskapet. I den gamla hamnen finns flera tavernor och caféer – perfekt att slå sig ned vid efter en promenad i naturen.

Matala

Matala är en populär turistdestination, mycket tack vare den avslappnade atmosfären. Här tar man varje dag som den kommer, och det finns ingen anledning att jäkta eller stressa. Något som karaktäriserar Matala är klipporna med sina hålformationer som användes som gravar under den romerska och kristna perioden. Många av ”grottorna” har både rum, trappor och sängar vilket visar på att de även agerade hem åt folk under denna tid. Under 60- och 70-talet flyttade hippies in och skapade Matala till sitt eget paradis. Stranden har dessutom belönats med den internationella miljöutmärkelsen Blå Flagg, vilket betyder att den uppfyller vissa kriterier som rör vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation.

Mirthios

Den mysiga lilla byn Mirthios ligger ungefär 3 kilometer utanför Plakias och bjuder på pittoreska omgivningar med gångavstånd till en strand. Från byn har du fantastisk utsikt över Plakias och Libyska havet. Väl här bör du även besöka kyrkan Aghios Charalambos som är känd för sin träsnidade ikon från 1800-talet. Slå dig även ned vid någon av de traditionella tavernorna och spana på souvenirer i charmiga gamla husen.

Arkadiklostret på Kreta

Borgen Frangokastello

Den venetianska borgen Frangokastello är ett av Kretas mest välkända minnesmärken och byggdes som ett skydd mot pirater med ett torn i varje hörn. Tror du på spöken? Efter ett besök i Frangokastello kanske det är precis vad du gör. Den 17e maj 1828 ockuperades borgen av hundratal kretensiska män från Sfakia, som sedan kom att massakreras av turkarna. Varje år, på årsdagen av massakern, sägs det att skuggor av de beväpnade kretensiska soldaterna går att se när de marscherar från fortet ner till vattnet. Soldaterna kallas drosoulites efter det grekiska ordet för dagg – drosia. Just detta namn har de fått då det sägs att de alltid marscherar ut tidigt på morgonen.

Arkadiklostret

Vid foten av berget Psiloritis ligger det berömda Arkadiklostret från ca år 500. Klostret är byggt som ett fort och är mest känt för att de spelade en stor roll i revolutionen mot Turkiet år 1866. Klostret fungerade då som tillflyktsplats för inte mindre än 943 greker, mestadels kvinnor och barn. När grekerna insåg att revolten misslyckats valde de de överlevande kretensarna, som gömde sig i krutförådet, att istället spränga sig själva i luften. Detta hellre än att överlämna sig själva till förtryckarna. Arkadi är med andra ord en viktig plats för Kretas historia och väl värd ett besök. Klostret är öppet varje dag under sommaren.

Kourtaliotiko Gorge

Kourtaliotiko Gorge är en av Kretas vackraste raviner med imponerande, vertikala klippor på vardera sida, som sträcker sig inte mindre än 300 meter uppåt på sina ställen. Ravinen är ungefär 2,5 kilometer lång och är hem åt flera ovanliga sorters fåglar, vilket gör ravinen till en internationellt viktig plats. Ungefär i mitten av sträckan finns ett pittoreskt litet kapell inne i en grotta som inte får missas under vandringsturen. Läs mer om vandring på Kreta här!

Aradena Gorge

Aradena Gorge bjuder på en av Kretas mest populära vandringsturer, men rekommenderas för mer vana vandrare. Passa även på att besöka byn Aradena som övergavs 1950. De gamla husen står fortfarande kvar och ger en häftig inblick i den gamla kretensiska arkitekturen. Aradena kopplas samman med byn Anopolis med en bro över en imponerande klyfta, något som lockar många bungy jump-hoppare. 

Palmskogen i Preveli

Prevelistranden

Stranden Preveli är värt ett besök av många anledningar. Här är det nämligen inte bara själva stranden och havet som lockar, utan även utsikterna och landskapet. Stranden är belägen vid mynningen av ravinen Kourtaliotis Gorge, som fylls av floden the Great River. Klippväggarna sträcker sig nästan 600 meter högt och med sina tre kilometer är ravinen ett av områdets mest kända naturfenomen. Från Plakias arrangeras det båtturer till Preveli där du även får se mer av Plakias vackra natur. Palmskogen vid Prevelistranden är den näst största palmskogen på hela Kreta, här kan du promenera och doppa tårna i floden och njuta av de magnifika klippväggarna.

Preveliklostret

Inte långt från den kända Prevelistranden ligger Preveliklostret, som förmodas ha grundats på medeltiden när Kreta var under venetianskt styre. Namnet har slottet fått från sin grundare – Prevelis, och under århundradena som följde växte klostret gradvis och blev ett kulturellt och religiöst centrum för invånarna i området. Under det grekiska frihetskriget på 1800-talet, och även under andra världskriget, förstördes stora delar av klostret. Idag är Preveli helt restaurerat och ger en imponerande inblick i kretensisk historia och religion.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kreta, hitta och boka en resa till Kreta eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kreta

Här hittar du våra bästa tips på underbara stränder, de mysigaste restaurangerna, bästa sevärdheterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Kreta

Kreta

  • Den största av de grekiska öarna
  • Naturupplevelser och fantastiska stränder
  • Mängder av orter med olika karaktär
Se alla resor till Kreta

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här