Upplevelser i Paris, restips på Apollo.se

Upplevelser i Paris

Visst, du är i Paris – att bara strosa omkring räknas som en upplevelse i sig med vackra kvarter, ståtliga byggnader och kända sevärdheter runt varje hörn. Vill du ändå passa på att uppleva något annat finns många möjligheter. Ta del av våra tips och fundera på vad du helst skulle vilja uppleva under din resa till Paris!

Paris gamla operahuset, L’Opera Garnier

Gå på opera i Paris

Att gå på opera i Paris är en upplevelse i sig. Det finns två operahus i Paris, där det äldsta är mest känt under namnet L’Opera Garnier. Operahuset är ett ståtligt sådant, byggnaden invigdes 1875 i klassisk nybarock-stil. Idag används La’Opera Garnier, eller Palais Garnier som det också kallas, bara för balett-föreställningar. 

Vill du se på vanlig opera i Paris, till exempel pjäsen Fantomen på Operan, är det nya operahuset Opéra Bastille som gäller. Opéra Bastille ligger vid Place de la Bastille i Paris. Den mer moderna byggnaden invigdes 1989. Biljetter till operan i Paris kan du köpa här.

Disneyland Paris

Är du i Paris med barn kanske ett besök på Disneyland Paris lockar? Här har vi samlat allt du behöver veta om Disneyland Paris.

Gå på fotbollsmatch i Paris

Är du fotbollsintresserad kan vi varmt rekommendera att gå på en fotbollsmatch under semestern i Paris! Upplev stämningen på plats och se en match i Ligue 1 på arenan Parc des Princes. Vad sägs om att se Paris Saint Germain möta rivaler som Lyon, Marseille eller AS Monaco? 

Slottet i Versailles, Château de Versailles

Utflykt till slottet i Versailles

Slottet i Versailles, eller Château de Versailles som det så vackert heter på franska, är ett stort slottskomplex i förorten med samma namn (Versailles). Det som en gång i tiden var maktens centrum är idag ett fint museum, fyllt med konst, målningar och framförallt rik historia. Slottet i Versailles stod klart 1682, byggt åt Kung Ludvig XIV. Sedan 1837 är slottet ett museum. Slottet omgivs prunkande grönska, fontäner och statyer. Här hittar du också Marie Antoinettes park, anlagt åt drottningen som bara några år senare skulle avrättas med giljotin under den franska revolutionen.
 

Ta sig till slottet i Versailles:

 

Det är hyfsat enkelt att ta sig till Versailles med lokaltrafik. Expresståget till Versailles Château-Rive Gauche tar ungefär en timme, och sedan väntar en cirka tio minuters lång promenad.

Båttur längs Seine

Att ta en båttur längs floden Seine i Paris är en ljuvlig upplevelse. Du kan välja mellan olika långa dagsturer och middags- eller lunchkryssningar. Ett perfekt sätt att se Paris alla sevärdheter på, i lugn och ro!

Marknader i Paris, restips på Apollo.se

Gå på parisisk marknad

Om du hellre letar efter spännande fynd på marknad än nytt i butiker är Paris helt rätt för det – här finns det nämligen massor av marknader. Matmarknader, färsk frukt och rena loppmarknader! Den allra största marknaden i Paris anses vara den i Clignancourt, Marché aux Puces (eller Les Puces som den också kallas) som räknas få hela elva miljoner besökare årligen. Här säljer runt 3000 försäljare antikviteter, krimskrams och allt däremellan! En annan populär marknad i Paris är Marais marknad Marché Les Enfants Rouges, där du kan ta dig något gott att äta.

Fler marknader i Paris:

·        Brocante des Abbesses i Montmartre (loppmarknad)

·        Les Puces de Montreuil i Montreuil (loppmarknad) 

·        Marché aux puces de la Porte de Vanves i Vanves (loppmarknad) 

·        Marché d'Aligre i Bastille (mat och loppmarknad)

·        Marché Monge, Quartier Latin (mat) 

·        Rue Montorgueil (mat)